Nieuwegein ondertekent Schone Lucht Akkoord

12 gemeenten, waaronder de gemeente Nieuwegein en de provincie Groningen, committeren zich vanaf vandaag officieel aan de doelen van het Schone Lucht Akkoord (SLA). Daarmee staat de teller nu op 59 ondertekenaars die zich inzetten voor schonere lucht. Het doel is om in 2030 50% gezondheidswinst te hebben behaald door schonere lucht.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven verwelkomt de nieuwe ondertekenaars: “Schone lucht is van levensbelang. Hoe meer gemeenten en provincies zich aansluiten hoe beter, en hoe sneller we de gezondheidswinst realiseren. De deur van het Schone Lucht Akkoord staat daarom wijd open. Dus bij deze de oproep aan al die gemeenten die hun handtekeningen nog niet hebben gezet: doe dat alsnog!”

Woensdag 8 juli vond het bestuurlijke overleg plaats waar de nieuwe partijen, waaronder Nieuwegein, officieel toetreden. Staatssecretaris van Veldhoven geeft aan dat er een aantal gemeenten zijn die met de besluitvorming bezig zijn en zich nog zullen melden. “Ik snap heel goed dat er gemeenten zijn die in hun besluitvorming scherp willen hebben waar ze zich precies aan committeren. Gemeenten en provincies bepalen grotendeels zelf met welke extra maatregelen ze de doelen gaan halen. Er is kennis, ondersteuning en budget voor maatwerk en pilots. Vrijblijvend is het Schone Lucht Akkoord niet. De gezondheidswinst moet worden gehaald. En daar zit ook alle energie: die gezondheidswinst vinden we met z’n allen even belangrijk.”

In het Schone Lucht Akkoord inventariseren het Rijk, provincies en gemeenten acties en maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, met het doel gezondheidswinst door schonere lucht voor alle Nederlanders te realiseren. Ook is er specifieke aandacht voor de groepen ‘hoogblootgestelden’ en de ‘hooggevoeligen’, mensen met luchtwegaandoeningen. Kennis en expertise wordt gedeeld samen met onder meer het RIVM, TNO, GGD’s en het Longfonds.

Het college heeft op 19 mei ingestemd met deze brief die is ondertekend door burgemeester Frans Backhuijs en gemeentesecretaris Ellie Liebregts. Deze brief is eind juni aan de stuurgroep verstuurd. Het ondertekeningsmoment wordt waarschijnlijk in november gepland. Wethouder Marieke Schouten gaat het akkoord dan officieel ondertekenen. Dit vanwege de Coronacrisis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren