Politie in Nieuwegein waarschuwt voor wangirifraude

De politie in Nieuwegein waarschuwt de inwoners voor wangirifraude en belfraude. Als slachtoffer van wangirifraude, belfraude of telecomfraude heeft u onverwachts een hoge telefoonrekening. U begrijpt niet waarom. Op uw rekening staat dat u een buitenlands nummer heeft gebeld of ge-sms’t. Maar u heeft dit helemaal niet gedaan. Of in ieder geval niet bewust.

Bij wangirifraude (het woord wangiri is Japans voor één keer overgaan en stoppen) wordt u gebeld door een buitenlands telefoonnummer. De telefoon gaat 1x over en u ziet dat u een oproep gemist heeft. Als u terugbelt, krijgt u niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of u krijgt een pieptoon te horen, waardoor u denkt dat er is opgehangen. Op dat moment bent u in gesprek met een duur betaalnummer in het buitenland. Vaak ziet u dit pas terug op de telefoonrekening. Wordt u gebeld door een buitenlands telefoonnummer? Bel niet zomaar terug!

DE politie raadt gedupeerden aan om de fraude te melden bij hun telefoonprovider, de politie of de Fraudehelpdesk. Het verdachte telefoonummer kan dan geblokkeerd worden of komt op een zwarte lijst. Komen er veel meldingen over 1 zaak? Dan kan de politie mogelijk een onderzoek starten.

‘Veel mensen die slachtoffer zijn geworden van wangirifraude, zijn boos dat hun dit overkomen is. Ook hun vertrouwen in de digitale wereld vermindert. U hoeft zich echter geen verwijten te maken. U bent zeker niet de enige die in deze vorm van oplichting trapt. U heeft te maken met criminelen die inspelen op uw nieuwsgierigheid. Of uw gewoonte om netjes terug te bellen als u bent gebeld.’

Wangirifraude voorkomen
Bent u gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel nooit zomaar terug. Als er echt iets is, weet men u wel te bereiken of er wordt een bericht ingesproken.

Bent u ge-sms’t door een onbekend (buitenlands) nummer? Sms niet terug. Hierdoor kunt u een stortvloed aan sms’jes krijgen waarvoor ú betaalt.

Zoek het telefoonnummer op in bijvoorbeeld Google. Staat het nummer al op een lijst met verdachte telefoonnummers? Bel dan in ieder geval niet terug. Let op! Veel van de door oplichters gebruikte nummers zijn niet bekend of staan niet op websites met nummers van fraudeurs.

Blokkeer onbekende nummers op uw telefoon. U kunt dit zelf instellen. Let op! Als een bekende belt met een onbekend telefoonnummer, dan wordt ook dat gesprek geblokkeerd.

Video-update: Beknelling op de A.C. Verhoefweg

Vrijdagavond rond 18.45 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein. Hierbij is een bestuurder bekneld geraakt. Politie, ambulance en brandweer waren ter plaatse voor hulpverlening. Bij het ongeval waren drie auto’s betrokken. Een gewonde is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De auto’s liepen fikse schade op en de weg lag bezaaid met brokstukken.

De A.C. Verhoefweg is gedurende het onderzoek richting Papendorp afgezet. Al het verkeer werd via de middenberm omgeleid om de weg te vervolgen via de Jutphasebrug richting Utrecht. De omleiding duurde tot ongeveer 20.00 uur. De Ongevallen Verkeersdienst was ter plekke om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Ook een sleepdienst van Modern was aanwezig om de drie betrokken auto’s af te slepen.

Getuigen meldde aan onze redactie dat een vrouwelijke bestuurder vanaf de andere weghelft, komende uit Utrecht naar Nieuwegein, door nog onbekende oorzaak van de weg was geraakt en zo op de tegenovergestelde weghelft terecht is gekomen. Hierbij raakte zij een bestelbus en een andere personenauto.

De vrouw in kwestie hoefde niet uit de auto geknipt te worden. Zij is wel in shock met de ambulance meegenomen, zij had verwondingen aan haar been. Onze videograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte bovenstaande videoreportage.

Willem Wilmink centraal bij Soep&Cultuur op zondag 26 januari Dorpshuis Fort Vreeswijk

Zondag 26 januari van 14.30 uur tot 16.30 uur heeft Soep&Cultuur in Dorpshuis Fort Vreeswijk een themamiddag over Willem Wilmink, dichter voor alle leeftijden. De entree bedraagt € 2,- en voor de liefhebbers is er na afloop natuurlijk heerlijke soep voor € 2,50 per kop.

Yvonne Sellers en Tom ter Horst presenteren het programma van deze middag, dat bol staat van bekende liedjes, een documentaire over zijn werk en leven en opnames van Jenny Arean die zijn gedichten leest. Maar ook nieuwere fragmenten uit DWDD worden vertoond. 

Voor Willem Wilmink was het om het even of een goede tekst een gedicht werd of een liedje. Zijn teksten klonken decennialang overal, zijn vaak vrolijk en olijk, maar een floers van weemoed is nooit ver weg. Een dichter van wie iedereen de teksten kent: ‘Het moet er allemaal nog zijn, de deur, de bomen en het plein.’

Wilmink schreef gedichten en verhalen voor volwassenen en kinderen, teksten voor cabaret en televisie. De nederlandse (kinder) televisie heeft dankzij Wilmink gloriejaren gekend. De dichter werkte mee aan de onvergetelijke Stratenmakeropzeeshow, Klokhuis en J.J. De Bom.

Smakelijke verhalen tijdens een heerlijke Voorleeslunch

Elke laatste woensdag van de maand is er vanaf 11.00 uur een Voorleeslunch voor senioren. Tijdens deze Voorleeslunch kunt u genieten van de mooiste, korte verhalen met kostelijke lunch.

Ter gelegenheid van de Poëzieweek, die dit jaar wordt gehouden van dinsdag 30 januari t/m woensdag 5 februari, start de voorleeslunch met een bijzondere dichter: Esther Jansma (1958). Zij leest voor uit eigen werk.

Jansma debuteerde in 1988 als dichteres met de bundel Stem onder mijn bed, waarin zij graaft in haar eigen persoonlijk leven en herinneringen oproept. In 1999 werd de bundel Hier is de tijd bekroond met de prestigieuze VSB-Poëzieprijs. Jansma beschrijft haar onderwerpen, van de tijd tot de beschaving, met afstand en tegelijkertijd een grote nabijheid. Zij dicht over gebeurtenissen die haar wezenlijk raken, maar wordt nooit sentimenteel. In 2014 ontving zij de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht. Naast dichter is Jansma ook doctor in de dendrochronologie. Aan de hand van koolstofdatering bepaalt zij de ouderdom van archeologische vondsten.

Deelname aan de Voorleeslunch is gratis en alleen voor bibliotheekleden. Het aantal plaatsen is beperkt en vol=vol. Aanmelden kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Voorleeslunch en de datum.

Opening van de Nationale Voorleesdagen in de bieb

De Nationale Voorleesdagen zijn het jaarlijks voorleesfeest voor baby’s, peuters, kleuters én hun ouders. Dit jaar besteden bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven van 22 januari t/m 1 februari 2020 weer extra veel aandacht aan hoe leuk voorlezen is.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen, van 22 januari t/m 1 februari 2020.

Ook in bibliotheek De tweede verdieping zijn er voorleesactiviteiten voor Nieuwegeinse gezinnen. Op woensdag 22 januari van 10.00 uur tot 11.00 uur houdt de bibliotheek een feestelijk voorleesontbijt. Luister naar het verhaal van Moppereend en geniet van het poppentheater! Ook dit jaar zorgt de bibliotheek weer voor een bijzondere voorlezer.

Moeders en vaders kunnen die ochtend kennismaken met de bibliotheek. Ook krijgen ze tips hoe ze de taalontwikkeling van hun kind kunnen aanmoedigen. Kinderen mogen meekomen: een voorlezer van de bibliotheek zorgt ervoor dat de peuters en kleuters zich vermaken.

Toegang voor het voorleesontbijt is gratis voor leden. Aanmelden voor 15 januari via het e-mail adres: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Voorleesontbijt. Vol=vol.

Lezing: ‘De Moslima en de Rabbijn, samen Over Muren Heen in Holland’

Op zondag 19 januari zal er een bijzondere lezing zijn in het gebouw van de Apostolisch Genootschap aan het Nijpelsplantsoen 370 in Nieuwegein. Deze lezing is in het kader van de lezingenserie ‘Zinnig Op Zondag’ en is getiteld: ‘De Moslima en de Rabbijn, samen Over Muren Heen in Holland’.

De lezing wordt gegeven door door rabbijn Lody van de Kamp. Hij studeerde voor rabbijn aan Talmoed scholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen en heeft verschillende boeken op zijn naam staan. Eén van de laatste boeken is de gebundelde briefwisseling ‘Over muren heen’ van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui. Een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima die een boeiende inkijk in twee culturen biedt.

Oumaima, een jonge moslima, zit in op het VWO. Lody, rabbijn, geniet al meerdere jaren van zijn pensioen. Ze schrijven elkaar brieven omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars wereld. Die brieven gaan over hun leefwereld en godsdienst, over Israël en Palestina, over feminisme en vreemdelingen, over successen en dieptepunten in hun leven.

In een tijd waarin vooral tegenstellingen voorop lijken te staan biedt ‘Zinnig op Zondag’ graag deze inspirerende, hoopvolle en verbindende lezing aan op zondag 19 januari van 11.30 uur tot 12.30 uur. De inloop met koffie is vanaf 11.00 uur. Iedereen is welkom.

AHN Kookworkshop voor jongeren 25 tot en met 40 jaar

Op zaterdag 18 januari aanstaande houdt de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) weer een kookworkshop. Deze keer voor jongeren van 25 tot en met 40 jaar die graag in contact komen met leeftijdsgenoten.

Misschien voel jij je ook weleens eenzaam , misschien zit je wel in de Wajong of bijstand, misschien vindt je het gewoon gezellig om in een ontspannen en gezellige sfeer samen wat te ondernemen.

De workshop start om 15.00 uur met het uitzoeken van de recepten voor een 2-gangen diner, vervolgens gaan de deelnemers samen boodschappen doen en om 16.00 uur wordt begonnen met het voorbereiden van de maaltijd, zoals het snijden van de producten en het koken van de maaltijd.

De bedoeling is dat rond 17.30 uur iedereen aan tafel gaat en om 19.00 uur alles weer opgeruimd en schoon wordt achtergelaten. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je op tijd aan.

De workshop wordt gehouden op zaterdag 18 januari van 15.00 uur tot 19.30 uur in de recreatieruimte van de Boogh aan de Oortjesburg 2 in Batau Noord. (Naast de dierenarts)

Mocht je nog vragen hebben en/of je willen opgeven voor deze kookworkshop: dat kan per mail begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch 030 – 30 73 574.

Sloop markante gebouw Allianz aan de Buizerdlaan

De omwonenden van de Buizerdlaan in Nieuwegein werden begin november 2019 op de hoogte gebracht van de sloop- en asbestsanering van het markante glazenkantoorgebouw Buizerdlaan 12. Het kantoorpand, met een grondoppervlakte van 5.928 m2 en een kantoorvlak van 3.462 m2 werd gebouwd in 1983. De Zwolsche Algemeene, later Allianz, waren de huurders. De laatste periode maakte het ING landelijk trainingscentrum nog gebruik van de ruimte in de wijk de Doorslag.

In het spiegelgebouw aan de Buizerdlaan werkten tijdens de hoogtijdagen gemiddeld 600 medewerkers. De laatste jaren stond het stervormige gebouw al een aantal jaren leeg.

Dit markante glazen gebouw was representatief en architectonisch een topper voor Nieuwegein. ‘Een gemis voor de gemeente en bewoners’ aldus Wim van Wijk eerder tegenover onze redactie. Enkele omwonenden gaan de sloopwerkzaamheden volgen en brengen u regelmatig op de hoogte met een ode over dit karakteristieke gebouw op De Digitale Stad Nieuwegein.

Deze keer trok Bart van Rooijen erop uit met zijn camera om onze lezers een impressie te geven van de sloopwerkzaamheden van het markante gebouw aan de Buizerdlaan.

Geinoord biedt nieuwe activiteit voor senioren

Al een aantal jaar organiseert sv Geinoord op de dinsdagmorgen het wandelvoetbal voor de senioren voor wie het reguliere voetbal te snel gaat. Vanaf 4 februari breidt de vereniging deze activiteit uit met beweging, spel en gezelligheid tijdens de koffie en lunch. Het nieuwe aanbod, in de vorm van het project ‘Geinoord, met en voor elkaar’, is speciaal bedoeld voor inwoners van Nieuwegein van 75 jaar en ouder.

Sommige mensen komen nog maar weinig buiten. Of vinden het te stil in huis. Bij sv Geinoord op sportpark Parkhout kunnen zij op dinsdagen van 09.45 tuur ot 13.30 uur terecht voor koffie, lunch en gezelligheid. Wie zin heeft kan meedoen met een spel (zoals sjoelen, kaarten, een bordspel of darten) of een buitenactiviteit (zoals jeu de boules of een aangepaste beweegactiviteit). Gewoon kijken naar de wandelvoetballers kan natuurlijk ook.

Voor wie, wanneer en waar
Voor mannen en vrouwen vanaf 75 jaar
Elke dinsdag vanaf 4 februari 2020 tussen 09.45 en 13.30 uur
Sportpark Parkhout te Nieuwegein

Deelname, koffie, thee en lunch zijn gratis.
 Vervoer kan geregeld worden. Voor meer informatie: Rien Nijsse 06-48028002 of Gerard van Vliet 06-28150836, stuur een mail naar:  meve@svgeinoord.nl.

Winterse Bouwavond bij Bouwspeeltuin Bouwgein

Op zaterdagavond 18 januari 2020 organiseert bouwspeeltuin Bouwgein een Winterse Bouwavond op het terrein aan de Hoveniersweide. De avond is voor kinderen uit Nieuwegein. Aanvang vanaf 18.30 en deelname is gratis.

Op die avond zijn er twee verlichte hutten waar de kinderen aan kunnen bouwen. Tussendoor verwarmen de kinderen zich bij een vuurtje, waar ze ook marshmallows en popcorn kunnen maken. En natuurlijk is er warme chocomelk en koffie en thee voor de ouders.

De avond is voor kinderen uit Nieuwegein. Maar ook ouders en andere vrijwilligers van Bouwgein zijn van harte welkom. Doe een dikke jas en handschoenen aan en zet een muts op. De avond begint om 18.30 uur en het duurt tot uiterlijk 20.30 uur.