Politie in Nieuwegein waarschuwt voor wangirifraude

De politie in Nieuwegein waarschuwt de inwoners voor wangirifraude en belfraude. Als slachtoffer van wangirifraude, belfraude of telecomfraude heeft u onverwachts een hoge telefoonrekening. U begrijpt niet waarom. Op uw rekening staat dat u een buitenlands nummer heeft gebeld of ge-sms’t. Maar u heeft dit helemaal niet gedaan. Of in ieder geval niet bewust.

Bij wangirifraude (het woord wangiri is Japans voor één keer overgaan en stoppen) wordt u gebeld door een buitenlands telefoonnummer. De telefoon gaat 1x over en u ziet dat u een oproep gemist heeft. Als u terugbelt, krijgt u niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of u krijgt een pieptoon te horen, waardoor u denkt dat er is opgehangen. Op dat moment bent u in gesprek met een duur betaalnummer in het buitenland. Vaak ziet u dit pas terug op de telefoonrekening. Wordt u gebeld door een buitenlands telefoonnummer? Bel niet zomaar terug!

DE politie raadt gedupeerden aan om de fraude te melden bij hun telefoonprovider, de politie of de Fraudehelpdesk. Het verdachte telefoonummer kan dan geblokkeerd worden of komt op een zwarte lijst. Komen er veel meldingen over 1 zaak? Dan kan de politie mogelijk een onderzoek starten.

‘Veel mensen die slachtoffer zijn geworden van wangirifraude, zijn boos dat hun dit overkomen is. Ook hun vertrouwen in de digitale wereld vermindert. U hoeft zich echter geen verwijten te maken. U bent zeker niet de enige die in deze vorm van oplichting trapt. U heeft te maken met criminelen die inspelen op uw nieuwsgierigheid. Of uw gewoonte om netjes terug te bellen als u bent gebeld.’

Wangirifraude voorkomen
Bent u gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel nooit zomaar terug. Als er echt iets is, weet men u wel te bereiken of er wordt een bericht ingesproken.

Bent u ge-sms’t door een onbekend (buitenlands) nummer? Sms niet terug. Hierdoor kunt u een stortvloed aan sms’jes krijgen waarvoor ú betaalt.

Zoek het telefoonnummer op in bijvoorbeeld Google. Staat het nummer al op een lijst met verdachte telefoonnummers? Bel dan in ieder geval niet terug. Let op! Veel van de door oplichters gebruikte nummers zijn niet bekend of staan niet op websites met nummers van fraudeurs.

Blokkeer onbekende nummers op uw telefoon. U kunt dit zelf instellen. Let op! Als een bekende belt met een onbekend telefoonnummer, dan wordt ook dat gesprek geblokkeerd.

2 thoughts on “Politie in Nieuwegein waarschuwt voor wangirifraude

  1. Robertjc

    Altijd blij dat de tamtam nog bestaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tof dat er oplossingen worden gepresenteerd. Overigens werd er laatst bij mij in de avond aangebeld beneden aan de flat. Dankzij de camera kon ik de aanbeller zien. ‘Uw pizza, mijnheer,’. Maar ik bestel nóóit eten bij een bezorgdienst… De kans bestaat dat iemand op een willekeurige bel drukt om in het gebouw te komen, en dat iemand zo welwillend is om de ander toegang te verschaffen. Niet doen dus… Waarmee ik niet beweer, dat de aanbeller in dit geval te kwader trouw is geweest. Ik zou zo maar slachtoffer van een slechte grap kunnen zijn geweest. Lullig voor de koerier, en lullig voor het bedrijf.

  2. Linda

    Belachelijk dat de rekening bij de terugbeller wordt geplaatst. De telecomproviders zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van dergelijk kinderlijk eenvoudige fraude met gebruikmaking van hun netwerk. Ze faciliteren criminaliteit en doen er dus niets aan. De rekening hiervoor zou ik terugvorderen van de provider via een gerechtelijke procedure. Welke kosten heeft de telecomprovider nu daadwerkelijk gemaakt?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren