“Provincie overtreedt mogelijk de wet bij chroom 6-trams”

De provincie Utrecht heeft mogelijk de wet overtreden in de chroom-6-affaire die gister aan het licht kwam. Werkgevers dienen al decennia lang een zorgvuldig register bij te houden welke gevaarlijke stoffen er gebruikt worden en wie daar mee in aanraking komt. Zo’n register lijkt te ontbreken zegt vakbond FNV.

Gister kwam de provincie met een persbericht dat chroom-6 is aangetroffen op de oude sneltrams, die tussen Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein rijden. In dat persbericht staat dat de onderhoudspartij, Stadler, niet wist of er chroom-6 in de tram zit, waarna de provincie een onderzoek startte. Daaruit bleek dat de stof inderdaad aanwezig is.

Volgens Wim van Veelen van de FNV blijkt daaruit dat de provincie zijn zaakjes niet op orde heeft. “Dit had al jarenlang bij het bedrijf bekend moeten zijn. Ieder bedrijf moet een risicoanalyse maken, een zogenoemde RI&E. Daarin staat welke stoffen je in huis hebt en waar je mee werkt. En schijnbaar hebben ze dat niet gehad of niet goed op orde.” Van Veelen is sinds 1994 betrokken bij de FNV en is deskundige op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Werkgevers zijn al tientallen jaren verplicht om te registreren welke werknemers op welk moment, met welke gevaarlijk stoffen werken. Van Veelen: “Als dat register niet op orde is dan hebben ze de wet overtreden. Die verplichting is zeker al vijfentwintig jaar oud”.

Volgens hem zijn er grote risico’s verbonden aan verf met chroom-6. Van Veelen: “Chroom-6 is een zeer gevaarlijke stof. Niet als je als passagier in de tram zit. Het wordt pas gevaarlijk als je gaat schuren, boren of dit soort verf gaat vernevelen in een spuitcabine. In dat soort gevallen adem je het in en kan je kanker ontwikkelen.”

In het persbericht van de provincie staat over de risico’s voor de werknemers die aan de tram hebben gewerkt: “Bij het uitvoeren van het reinigen of het doen van preventieve en correctieve werkzaamheden aan de SIG tramstellen is het de verwachting dat er geen chroom-6 stof- of rookdeeltjes zijn vrijgekomen.” De werknemers hebben dus geen risico gelopen, zegt de provincie. FNV verbaast zich hier over. Van Veelen: “Er is nog geen onderzoek gedaan, dus waarop zij zich baseren is voor mij nogal raadselachtig.”

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘In stilte is het gebeurd, maar eindelijk mag ik het groots schreeuwen: mijn studio is heropend! 21 september heb ik zelfs een Open Dag. Dus, wil je het gezicht achter de Pen-i ontmoeten? Je bent meer dan welkom! Meer informatie vind je op www.keep-in-mind.nl.’

Tafeltennisters Vreeswijk spelen zondag tegen Tanaka

Na gelijkspel afgelopen zondag tegen SKF uit Veenendaal (3-3) moeten de tafeltennissers uit Vreeswijk (VTV) aankomende zondag aan de slag tegen Tanaka uit Etten-Leur. Dit team is vorig seizoen met overmacht kampioen geworden in de eerste divisie. In een interview met de plaatselijke media hebben de speelsters een doelstelling uitgesproken: handhaven in de eredivisie. Het beloofd dus spannend te worden met veel strijd!

De wedstrijd is ook aankomende zondag thuis in de sporthal aan de Helmkruid in Nieuwegein. Het begint om 14.00 uur en duurt tot 17.15 uur. VTV roept supporters en liefhebbers op om deze wedstrijd te bezoeken. Wij bieden een geweldige wedstrijd in een fraaie ambiance. En iedereen profiteert van een gratis warme hap tussendoor, speciaal voor deze gelegenheid verzorgd door VTV’s Keurslager Richard Stekelenburg.

Introducing: Xijin Zheng
VTV presenteert zondag met trots haar jongste aanwinst: Xijin Zheng. Dit dertienjarige jeugdtalent heeft vorig seizoen in de allerhoogste jeugdklasse, de kampioensgroep gespeeld. Xijin is inmiddels ook een bekende verschijning op de senioren B-toernooien. Zondag zet ze de volgende stap in haar sportcarrière, een eredivisiedebuut bij VTV.

Xijin Zheng

Zes dingen die jij waarschijnlijk nog niet over jezelf wist

Hoewel je jezelf inmiddels vast wel hebt leren kennen, zijn er toch nog een aantal dingen die je gegarandeerd niet over jezelf wist. Dat je iedere nacht een centimeter groeit bijvoorbeeld, of dat specifieke elementen van invloed kunnen zijn op jouw lichaam en leven. Een mooi moment om wat meer over jezelf te leren!

1. Elementen zoals water hebben invloed op je leven
De bekende liefdeshoroscoop ken je vast wel: deze wordt gebaseerd op je sterrenbeeld in de Westerse astrologie. Maar ben je ook bekend met de Chinese horoscoop, gebaseerd op de Chinese astrologie? Ieder Chinees sterrenbeeld wordt beïnvloedt door specifieke elementen en planeten. Door deze elementen meer in je leven te plaatsen (een watervalletje in je tuin bijvoorbeeld) kun je jezelf beter voelen!

2. Je groeit iedere nacht
Geloof het of niet, maar je groeit iedere nacht 1 tot 3 centimeter vanaf het moment dat je naar bed ging. Hoe? Dit komt door de decompressie van je ruggenwervels en kraakbeen. Overdag wordt ons lichaam door de zwaartekracht langzaam in elkaar gedrukt, en ‘s nachts rek je jezelf weer uit!

3. Je ogen zijn beter dan je denkt
Wist je dat je een kaars op wel 40 kilometer kunt zien vallen? Je ogen zijn namelijk super gevoelig: zo gevoelig dat je een kaars op zo’n 40 kilometer afstand zou kunnen zien vallen. Als de aarde plat zou zijn, dat dan weer wel.

4. Je hersenen werken ‘s nachts het meest
Onze hersenen zijn ‘s nachts actiever dan overdag. Wanneer jij denkt dat je hersenen overdag hard aan het werk zijn, blijkt uit onderzoeken dat de hersenen juist ‘s nachts meer activiteit vertonen.

5. Je kunt een scheermesje oplossen in je maagzuur
Je zult het liever niet willen proberen, maar jouw maagzuur is sterk en zuur genoeg om een scheermesje op te lossen. Je maagzuur is zelfs zo zuur dat het de maag zelf op zou kunnen lossen. Gelukkig heeft ons lichaam daar wat voorzorgsmaatregelen voor getroffen.

6. Je kunt het verschil tussen koud en warm water horen
Misschien heb je het al ooit eens opgemerkt: je oren zijn zo gevoelig dat ze het verschil tussen koud en warm water kunnen horen. Dit heeft te maken met de ‘stroperigheid’ van het water: vergelijkbaar met honing. Koude honing is hard en valt harder in een glas dan warme honing. Dit is hetzelfde met water – probeer het maar eens uit!

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Reseda is een tuinplantje tot zo’n 40 cm hoog, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en ruikt lekker. Maar er komt in Nieuwegein ook een wilde reseda voor, tot 60 cm hoog en nu vond ik zowaar Wouw, ook een wilde reseda van wel een meter hoog. Wauw!’

Bij de foto: ‘Na zo’n 15 jaar zoeken moet ik wel zo’n beetje alle wilde of verwilderde planten van Nieuwegein gevonden hebben? Denk ik soms ook, maar dan vind ik in een kwartier tijds drie niet eerder gevonden soorten, wauw! De grootste heet Wouw. Bij deze.’

De Eeuw van Ariane: Muziektheater op binnenvaartschip tijdens open monumentenweekend

Zaterdag 14 en zondag 15 september speelt muziektheatergezelschap Ausdauer hun voorstelling ‘De Eeuw van Ariane’ bij de Museumwerf Vreeswijk. Ausdauer speelt de voorstelling op hun eigen binnenvaartschip de ROAN. In het kader van het open monumentenweekend vinden bij de Museumwerf verschillende activiteiten plaats.

Binnenvaartliefhebbers kunnen dat weekend hun hart ophalen in Vreeswijk. De Museumwerf heeft een programma samengesteld met veel activiteiten, waaronder de voorstelling van Ausdauer over de schippersdochter Ariane en haar vader.

Intiem portret van het leven op een binnenvaartschip
Wat doe je als je tijdens de verbouwing van je pas gekochte, 80 jaar oude binnenvaartschip een doos met liefdesbrieven vindt? Daniël Lehmann, medeoprichter van Ausdauer en eigenaar van de ROAN, vond een doos met liefdesbrieven verstopt achter de betimmering van één van de bedsteden. Hij ging op zoek naar de brievenschrijvers en leerde zo niet alleen de bijzondere geschiedenis van zijn schip kennen, maar ook het verhaal van schippersdochter Ariane en haar vader.

Samen met regisseur Genio de Groot en met tekst van Enne Koens, maakt Ausdauer ‘De Eeuw van Ariane’: een intiem portret van het leven op een binnenvaartschip. Een muzikale voorstelling aan boord van het 40 meterlange binnenvaartschip ROAN, terwijl het publiek vanaf de kade toekijkt. Verhalend, sfeervol en vol snelle, scherpe dialogen, waarbij het zelfstandig worden van de vrouw centraal staat, boordevol nieuwe muziek van de vaste musici van Ausdauer.

Toen de ROAN nog in bedrijf was, voer het schip regelmatig door Europa. Tegenwoordig ligt de ROAN in de museumhaven van Rotterdam.

Voorstellingen, rondleidingen, diner
Naast de voorstellingen, die beide dagen om 14.00 uur en 19.00 uur gespeeld worden, zijn er tevens rondleidingen en is er een diner verzorgd door Maestro Cees van Suylekom. Kijk voor reserveringen en tickets op deze website.

Voormalig zalencentrum ‘Sint Jan’ omgebouwd tot woningen

De gemeente Nieuwegein heeft onlangs een positieve grondhouding aangenomen ten aanzien van het voornemen door een projectontwikkelaar om het bestaande pand aan de Dorpsstraat 58/58A te verbouwen tot appartementencomplex. Dit wel onder voorwaarde dat het plan wordt aangepast naar in totaal 7 woningen in de middeldure en dure huursector. Enige obstakel kan nog zijn dat de gemeentelijke Monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Cultuurhistorie roet in het eten gooien. Het betreft het gebouw dat bekend staat als zalencentrum ‘Sint Jan’ in Vreeswijk.

De architecten Willemse en J. van Overhagen uit Bunnik hebben dit complex op de plaats waar eertijds de Rooms Katholiek Kerk stond, ontworpen in opdracht van het R.K. Kerkbestuur de parochie van de H. Barbara te Vreeswijk. Het ontwerp betrof de bouw van een ‘parochiehuis met conciërgewoning en een Fröbelschool’. Na de sloop van enkele gebouwen op deze locatie, vlakbij de Lekdijk, verrees in 1932 bovengenoemd complex.

De gemeente is met de projectontwikkelaar een anterieure overeenkomst aangegaan, waarin afspraken zijn gemaakt over de programmatische randvoorwaarden van de huurwoningen. Wanneer de bouw gaat beginnen is nog niet bekend. De procedures hiervoor zullen worden opgestart. Ook is niet bekend wat er gedaan gaat worden aan de parkeerdruk in dit gedeelte van Vreeswijk, die is momenteel zeer hoog en zal toenemen met meer woningen in dit gebied.

De oude Sint Jan in het midden

Weer van alles te doen op Burendag Galecop 2019

Zaterdag 28 september aanstaande zijn er weer allerlei activiteiten rondom winkelcentrum Galecop. Zo is er een kleedjesmarkt, diverse inwonerinitiatieven, spelletjes een goochelaar en nog veel meer. Dit alles met gratis koffie en thee en voor de kids een gratis suikerspin met op de achtergrond heerlijke muziek. Burendag Galecop begint om 13.00 uur en duurt tot 20.00 uur.

In het Buurtplein Galecopperboog vinden van 13.00 uur tot 16.00 uur verschillende inwoners initiatieven plaats. Kun je verven op muziek, zijn er gezelschapsspelletjes, sjoelen en je in de maling laten nemen door een heuse goochelaar. Voor de krachtpatsers, jong of oud, kun je je kracht laten testen bij Fysiotherapie Galecop Ron van Leeuwen. De sterkste wint een leuke prijs!

Op het plein bij winkelcentrum Galecop staat een opblaasbaar dartboard, kun je eveneens sjoelen en staan er diverse kramen (kraam huren? mail dan snel naar burendag.galecop@gmail.com er is nog plek!) en is er een kleedjesmarkt (kids kunnen hun spullen te koop aanbieden). Voor de kinderen een suikerspinkraam, koffie en thee en is er tot 16.00 uur muziek.

Van 16.00 uur tot 20.00 uur kunnen de inwoners van Galecop weer genieten van een heerlijke BBQ. Natuurlijk verzorgd door slagerij Wim Kastein van ‘De Zaak vol smaak.’ De eigen bijdrage voor deze BBQ is € 5,00 voor 12+ Mensen met de U-Pas betalen € 2,50. Kids tot 12 jaar mogen gratis deelnemen aan de BBQ. Aanmelden kan middels dit formulier en betalen kan tot 23 september 2019. Voor meer informatie stuur een e-mail naar: burendag.galecop@gmail.com.

Brand in meterkast woning aan de Veldhoeve

In Nieuwegein heeft afgelopen nacht korte tijd brand gewoed in woning van een appartementencomplex aan de Veldhoeve in de wijk Blokhoeve. Het vuur brak rond 0.45 uur uit in de meterkast van de woning.

Omstanders laten weten dat de brand zou zijn ontstaan door een lekkage in een bovengelegen woning. Dit zou kortsluiting hebben veroorzaakt. De bewoonster kon ongedeerd naar buiten komen en liep geen verwondingen op.

De brandweer heeft de brand kunnen blussen. Door de brand is roetschade ontstaan in de woning. Stichting Salvage handelt de schade af met de bewoonster.

‘De Koninginnenlaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Koninginnenlaan. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Koninginnenlaan in de wijk Vreeswijk.