Giftige stof chroom-6 gevonden op trams door Nieuwegein

De trams die door Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein rijden bevatten verf met daarin de stof chroom-6. Die stof kan bij inademing zeer schadelijk voor de gezondheid zijn en leiden tot ziektes als kanker.

Voor reizigers is geen gevaar, maar medewerkers die de afgelopen jaren onderhoud pleegden aan de trams lopen wel risico dat ze chroom-6 hebben ingeademd. Het bedrijf Stadler in Nieuwegein is verantwoordelijk voor het onderhouden van de trams. “Chroom-6 is alleen schadelijk als je er aan gaat werken, niet als vaste stof”, zegt een woordvoerder van de provincie.

“Blootstelling kan onder andere ontstaan bij het spuiten van chroom-6 houdende verf of bij het schuren, stralen, snijden of lassen”, schrijft de provincie, die verantwoordelijk is voor het tramverkeer. “Ook bij het lassen komt chroom-6 vrij middels lasdampen.”

Medewerkers van Stadler zijn afgelopen vrijdag bijgepraat over de chroom-6. Daarbij was ook een Arbo-arts aanwezig. Om hoeveel medewerkers het gaat kan de provincie nog niet vertellen. Een woordvoerder zegt: “Het gaat over een aantal jaren en dat wordt nu ook geïnventariseerd. Er zijn verschillende bedrijven bij betrokken geweest. Dat wordt nu ook geïnventariseerd.”

RISICO NIET GROOT
De provincie kondigt de komende tijd nieuwe onderzoeken aan. Tegelijkertijd zegt de provincie: “Bij het uitvoeren van het reinigen of het doen van preventieve en correctieve werkzaamheden aan de tramstellen is het de verwachting dat er geen chroom-6 stof- of rookdeeltjes zijn vrijgekomen.”

De werkzaamheden aan de trams zijn voorlopig stilgelegd. De vondst leidt niet tot een wijziging in de dienstregeling van het tramverkeer. Het gaat om oude trams, niet om de nieuwe toestellen die bijvoorbeeld bij de Uithoflijn gebruikt worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren