Wijkfeest Jutphaas/Wijkersloot levert veel ideeën op voor het speelveldje aan de Richterslaan

Zondag 30 juni jl. was het eerste wijkfeest voor de inwoners van de wijk Jutphaas/Wijkersloot. Het feest werd gehouden op het speelveld achter de Richterslaan. Doel van het wijkfeest was om buurtbewoners met elkaar in gesprek te laten gaan en mee te denken over het opnieuw inrichten van het speelveld.

De bewoners konden op de ideeën boom suggesties achterlaten. Wethouder Jan Kuiper was ook aanwezig om dit mooie feest mee te vieren. Het mooie weer zorgde voor een goede opkomst. Miranda Agterberg maakte onderstaande foto’s van het evenement. Alle ideeën zullen mee worden genomen naar het wijknetwerk en de gemeente.

Rotary Sport- en Speldag een groot succes

De warmte trotserend, zijn zaterdag 29 juni 2019 zo’n negentig kinderen samen met ouders en begeleiders komen opdagen op Fort Vreeswijk om deel te nemen aan alweer de dertiende editie van de Sport- en Speldag om zich van hun sportiefste kant te laten zien. Dit door Rotaryclub Nieuwegein georganiseerde en jaarlijks terugkerende evenement is speciaal bedoeld voor jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking uit Nieuwegein en omgeving.

Na de opening van de spelen door burgemeester Frans Backhuijs en een korte, maar hevige ‘warming-up’ gaan de deelnemers en hun begeleiders in een ‘Elfdorpentocht’ met elkaar de strijd aan, waarbij ze zeker niet vergeten te drinken, te smeren en af en toe door het ‘watergordijn’ te lopen. Ook zij die niet aan deze sportieve uitdaging kunnen deelnemen, wacht een scala van andere activiteiten, zoals schilderen, tekenen en schminken.

Na een zeer geslaagde en sportieve ontmoeting, waarbij het laatste onderdeel, het natte-sponzengooien voor velen bij deze hitte het hoogtepunt vormt, zit het actieve deel er op en reikt wethouder Jan Kuiper de deelnemers hun welverdiende kampioensmedaille uit. Daarna is het voor de deelnemers, ouders en begeleiders genieten van een uitgebreide en goed verzorgde barbecue.

Na een mooie, maar zeker ook een vermoeiende dag, zijn de kinderen wederom huiswaarts gekeerd; enthousiast en er vast van overtuigd om volgend jaar weer van de partij te zijn.

Vele sponsoren en vrijwilligers hebben voor deze kinderen de dag weer tot een onvergetelijke gebeurtenis gemaakt.

Rotaryclub Nieuwegein wil met haar activiteiten een bijdrage leveren aan een betrokken samenleving, contacten tot stand brengen en steun geven aan elkaar. Deze Sport- en Speldag past daar prima bij.

Geslaagde Fiets- en Rommelroute in Batau Noord

Vandaag werd alweer voor de derde keer de Fiets- en Rommelroute gehouden in de wijk Batau Noord in Nieuwegein. Met ruim 160 verkooppunten in de wijk werd ook deze editie weer een geslaagd evenement. Onze videograaf Bart van Rooijen trok eropuit en sprak met Rob Rooijackers, één van de organisatoren.

Wijkbewoners konden zondag 30 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur, net als op een rommelmarkt, hun overtollige spulletjes te koop aanbieden. Anders dan bij een rommelmarkt vond verkoop alleen vanaf eigen terrein plaats. Zoals bijvoorbeeld vanuit de voortuin, oprit, garage of schuur, maar ook de woonkamer of de achtertuin.

Bezoekers konden zowel lopend als fietsend vanuit heel Nieuwegein of daarbuiten de adressen van de deelnemende wijkbewoners langs gaan met behulp van een routekaart. Ruim 4.000 bezoekers trokken naar de wijk om te kijken of er leuke spulletjes te koop werden aangeboden. Naast kraampjes met ‘rommel’ was er ook gezorgd voor veel muziek en zang en was Buurtplein Batau Noord speciaal open voor deze dag.

Speciale ‘Venster’ juni 2019

Vandaag de zestiende aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Deze maand niet zoals u het gewend bent van Bart. Het was te warm, dus nu een aparte aflevering. De eerstvolgende aflevering is, vanwege vakanties, eind september.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de zestiende aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug

‘Twee Inges bezoeken Ava en Inge’

Twee Nieuwegeinse Inges en hun partners gingen afgelopen week mee op excursie naar Ava en Ynge (Inge): de 6000 jaar oude skeletten die in Nieuwegein zijn opgegraven. Bij de archeologen mochten zij het botmateriaal bekijken en het bijzondere verhaal van moeder en baby horen. ‘Een indrukwekkend bezoek waarin de lange geschiedenis van Nieuwegein zichtbaar werd!’ aldus de twee Inges uit Nieuwegein.

In februari dit jaar konden de inwoners van Nieuwegein stemmen op de namen voor de Steentijdbaby en haar moeder. Ruim 2100 stemmen werden toen uitgebracht met als winnende namen Ava en Ynge. Ava betekent stammoeder, Ynge betekent jong, klein.

Met de ontdekking van een steentijdvindplaats (video) van de Swifterbantcultuur kreeg Nieuwegein er 6000 jaar geschiedenis bij. De namen voor moeder en baby helpen om het unieke verhaal te vertellen.

Over de Swifterbandcultuur
Tegen 5000 v.Chr. zijn in het zuiden van het land de boeren van de bandkeramische cultuur actief op de lössgronden van Limburg, terwijl boven de rivieren een cultuur van jager-verzamelaars te vinden is, waaruit zich de Swifterbantcultuur ontwikkelde.

Het gebied was rijk aan vis en wild, zodat hier goed te leven viel van jacht en verzamelen. Door de langzaam stijgende zeespiegel werd het land wel steeds natter en bestond het voor een groot deel uit minder toegankelijke veenmoerassen. Dat kan een reden zijn geweest dat de Swifterbanters later maar op beperkte schaal aan akkerbouw deden. Naar uit onderzoek blijkt hebben deze twee culturen ongeveer 1000 jaar naast elkaar bestaan, waarbij de bewoners van de uitgebreide moerassen in de Rijndelta langzamerhand sommige gewoonten van de landbouwers in het zuiden hebben overgenomen. In toenemende mate treft men tussen resten van wild ook resten van gedomesticeerde dieren aan.

In de vroege tijd zijn nauwelijks vaste nederzettingen aan te treffen. De cultuur beleefde een overgang van het jager-verzamelaar stadium naar veeteelt rond 4800-4500 v.Chr. Vanaf 4300 v.Chr. ontwikkelt zich rond de oeverwallen van kreken ook landbouw. In dit proces is er geen scherpe scheidslijn te trekken met de trechterbekercultuur (4000-2700 v.Chr.), waarvan de Westgroep (van Noord Nederland tot aan de Elbe) zich uit de Swifterbantcultuur heeft ontwikkeld.

Lees hier ons dossier over bovenstaand onderwerp.

Graffiti-Wall wint pitch Omgevingsvisie Openbare Ruimte

De afgelopen week hebben ruim 150 scholieren van het Anna van Rijn College meegewerkt aan de Omgevingsvisie. Dit deden zij door hun ideeën over de openbare ruimte op papier te zetten. Welk fysiek element in de openbare ruimte is belangrijk om van Nieuwegein een leukere stad te maken voor jongeren? Was de vraag. Tijdens de werksessie zijn twaalf voorgeselecteerde, uiteenlopende ideeën in maximaal twee minuten gepresenteerd. Na de laatste pitch ging de jury in beraad en werd de winnaar bekend gemaakt: een Graffiti-Wall.

De gemeente Nieuwegein in ee reactie op Facebook: ‘Er waren allemaal interessante ideeën, van een picknicktafel tot een App met wandelroutes door de natuur tot een geautomatiseerd bootverhuur.’ De jury bestond uit drie medewerkers van de gemeente Nieuwegein, een stedenbouwkundig adviseur en twee docenten van Theater- en Kunstencentrum De Kom. Zij hadden de moeilijke taak om uit de 12 pitches één winnaar te kiezen.

De jury koos uiteindelijk voor de Graffiti-Wall. ‘Dit omdat we daarmee creativiteit voor een kleurrijke openbare ruimte stimuleren, de jongeren zelf betrokken zijn en zo actief bijdragen aan een kleurrijke stad’ aldus de jury in een eerste reactie. Het is nog niet bekend waar en wanneer de Graffiti-Wall zal komen.

KNBB en Verbindion Nieuwegein verlengen samenwerking

Al jaren organiseert de KNBB de Simonis Biljartlakens Landsfinale in Sport- en Evenementencomplex Merwestein, de locatie om te sporten -en bewegen. Met meer dan 300 wedstrijden, om de Nederlandse Kampioenschappen van de Landscompetitie van de KNBB-vereniging Carambole (KVC), is de Simonis Biljartlakens Landsfinale een groots evenement.

De KNBB, Verbindion en Sport- en Evenementencomplex Merwestein zijn trots en verheugd te mogen aankondigen dat de samenwerking is verlengd. Dinsdag 25 juni jongstleden werd de overeenkomst getekend door Willem La Riviere namens de KNBB/KNBB Vereniging Carambole (KVC) en Ton Bothoff namens Verbindion. De overeenkomst zorgt voor uitbreiding en promotie van de biljartsport in Nederland.

 Willem La Riviere: ‘De KNBB heeft dit jaar tijdens de Simonis Biljartlakens Landsfinale, hét breedtesport evenement van het jaar van de KNBB, een nieuw concept geïntroduceerd. Hoeveel historie de Landsfinale ook heeft, en hoe trots deze Landsfinale ons ook maakt, we merkten steeds meer dat vernieuwing noodzakelijk was. Aanpassingen om de Landsfinale modern te houden, sfeervoller, en om deze meer te laten aansluiten bij de hedendaagse beleving van spelers en supporters. Simpel gezegd: we willen dat biljarters trots zijn om de Landsfinale te spelen, en dat supporters er graag bij zijn! Omdat in de laatste ALV van KVC door de districten was vastgesteld dat de Landsfinale op één plek nog steeds de voorkeur had boven mogelijke alternatieven zoals verschillende locaties, werd een meerjarenplanning voor Merwestein mogelijk. De eerste reacties op de vernieuwingen zijn ongekend positief!’

Wat is er gewijzigd?
Ton Bothoff: ‘Onder andere betere faciliteiten voor het publiek, minder biljarts in de zaal, hierdoor is er meer ruimte voor horeca en ontmoeting. De Landsfinale blijft niet meer drie of vier, maar liefst tien dagen staan in Merwestein! Niet één speelweekend zoals voorheen, maar twee speelweekends. Op de dagen dat er geen Landsfinale is, zullen andere biljartactiviteiten worden georganiseerd. Dit zodat er extra biljartevenementen kunnen worden georganiseerd voor bijvoorbeeld jeugd of gehandicapte sporters. Op deze ondersteund dit nieuwe concept ook de doelen welke wij als Verbindion en SportID nastreven om meer Nieuwegeiners in beweging te brengen. Deze overeenkomst is een ondersteuning in de stap naar een uitgewerkt lokaal sport- en beweegakkoord om de Nieuwegeinse inwoner te helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen.’

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Vandaag ontving de redactie een foto van Conny van der Wal.

Arend Bloemink: ‘Trouwe lezeres Conny van der Wal stuurde ons vandaag met een ‘groene groet’ een foto van een fraai natuur-moment en schreef daarbij: ‘Geen telelens helaas… maar prachtig om mama of papa-ooievaar ‘trots’ te zien en haar twee jongen aan te moedigen om uit te vliegen… (Wilgenroos, Hoog-Zandveld).’ Een echte Foto van de Week!’

Chinese delegatie bezoekt Nieuwegein

Een delegatie van het bestuur van de stad Shaoxing bracht op donderdag 20 juni jl. een bezoek aan gemeente Nieuwegein. Shaoxing is één van de elf steden die vallen onder het Yuecheng District. Onder leiding van directeur Zhong Jianrong maakte de delegatie kennis met wethouder Ellie Eggengoor van Economische Zaken en wethouder Marieke Schouten van Duurzaamheid. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de onderwerpen water en landbouw in de verschillende wijken van de stad Shaoxing.

Wethouder Ellie Eggengoor vertelde over het bestuur van gemeente Nieuwegein, wat er allemaal speelt op het gebied van ondernemen in Nieuwegein, maar ook stadsmarketing, Nieuwegein als logistieke hotspot en de vele parels en bezienswaardigheden van Nieuwegein.

Uitwisseling
Het doel van deze kennismaking was het verkennen van mogelijkheden van samenwerking, het uitwisselen van ervaringen en kennisdeling over innovatie. De directeur vertelde vol trots over de historie van Shaoxing dat al 2500 jaar bestaat. De stad staat bekend om hun fruit en rijstwijn. De China Shaoxing Yellow Wine Group Corporation produceert 110.000 ton per jaar voor de binnenlandse en buitenlandse markten. Ook de goede kwaliteit van het water en het klimaat werden besproken. Aangezien landbouw een grote bron van inkomsten is, is dit van essentieel belang volgens directeur Zhong Jianrong.

Internationaal zakendoen
Nieuwegein maakt deel uit van de taskforce internationale acquisitie en
handelsbevordering. Binnenkort peilt Nieuwegein als actie uit de Economische visie het animo voor en de ervaringen van ondernemers met internationaal zakendoen.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dali Stankovic, adviseur ondernemerszaken, telefonisch op 06-30 28 98 80 of per e-mail op ondernemen@nieuwegein.nl.

Bedruk goedkope relatiegeschenken met uw logo

Wil je jouw bedrijf onder de aandacht brengen bij je klanten? Dan ontkom je er niet aan om relatiegeschenken te laten bedrukken met jouw logo. Waarom? Omdat bedrukte relatiegeschenken een erg goed en bewezen middel is om onder de aandacht te blijven bij je klanten. Wist je bijvoorbeeld dat een relatiegeschenk gemiddeld 5 jaar bewaard wordt? En dan niet in een stoffige lade die één keer per jaar geopend wordt. Nee, op prominente plekken. Kijk maar eens op je bureau en zie hoeveel artikelen er bedrukt zijn met het logo van je organisatie of dat van een ander. Meer dan je dacht hè?

Bedrukte relatiegeschenken
Je bent net begonnen met uw nieuwe onderneming? Je hebt een leuke werkplek, nieuwe website laten maken en wellicht zelfs visitekaartjes laten bedrukken. Maar wat wil je uitstralen met uw bedrijf? Heb je daar al over nagedacht? Laat relatiegeschenken bedrukken met je logo en laat zien dat je een professioneel bedrijf bent. Met relatiegeschenken kun je bijvoorbeeld denken aan pennen, notitieboekjes, memoblokken, mokken, theeglazen, paraplu’s, textiel en waterflesjes. Je hebt een ruime keuze aan relatiegeschenken die je kunt laten bedrukken. Niet alleen voor intern gebruik, maar ook om uit te delen op beurzen, bijeenkomsten of op open dagen.

Nu denkt je, wat gaat mij dat kosten? Relatiegeschenken zijn relatief goedkoop. Zo heb je bijvoorbeeld 500 pennen voor €200,-. Pennen zijn relatiegeschenken die minimaal 5 eigenaren kennen tijdens hun levensduur. Je bereikt dus maandenlang duizenden verschillende personen voor relatief weinig geld.

Wil je echt indruk maken op je klanten, dan kan je kiezen voor de wat duurdere relatiegeschenken kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een bluetooth speaker, jassen, rugzakken of een draadloze oplader. Deze relatiegeschenken zal de ontvanger gegarandeerd gaan gebruiken, dus je bent er zeker van dat de dankbaarheid groot zal zijn en dat uw logo veelvuldig in beeld zal zijn. Zo blijf je ultiem top-of-mind.

Waar kan je relatiegeschenken kopen?
Een van de bekendere websites waar je relatiegeschenken kan kopen is Budgetgift. Dit bedrijf bestaat reeds vele jaren heeft veel ervaring als het gaat om relatiegeschenken. Er valt te kiezen uit talloze verschillende opties. Snuffel eens rond!