‘Twee Inges bezoeken Ava en Inge’

Twee Nieuwegeinse Inges en hun partners gingen afgelopen week mee op excursie naar Ava en Ynge (Inge): de 6000 jaar oude skeletten die in Nieuwegein zijn opgegraven. Bij de archeologen mochten zij het botmateriaal bekijken en het bijzondere verhaal van moeder en baby horen. ‘Een indrukwekkend bezoek waarin de lange geschiedenis van Nieuwegein zichtbaar werd!’ aldus de twee Inges uit Nieuwegein.

In februari dit jaar konden de inwoners van Nieuwegein stemmen op de namen voor de Steentijdbaby en haar moeder. Ruim 2100 stemmen werden toen uitgebracht met als winnende namen Ava en Ynge. Ava betekent stammoeder, Ynge betekent jong, klein.

Met de ontdekking van een steentijdvindplaats (video) van de Swifterbantcultuur kreeg Nieuwegein er 6000 jaar geschiedenis bij. De namen voor moeder en baby helpen om het unieke verhaal te vertellen.

Over de Swifterbandcultuur
Tegen 5000 v.Chr. zijn in het zuiden van het land de boeren van de bandkeramische cultuur actief op de lössgronden van Limburg, terwijl boven de rivieren een cultuur van jager-verzamelaars te vinden is, waaruit zich de Swifterbantcultuur ontwikkelde.

Het gebied was rijk aan vis en wild, zodat hier goed te leven viel van jacht en verzamelen. Door de langzaam stijgende zeespiegel werd het land wel steeds natter en bestond het voor een groot deel uit minder toegankelijke veenmoerassen. Dat kan een reden zijn geweest dat de Swifterbanters later maar op beperkte schaal aan akkerbouw deden. Naar uit onderzoek blijkt hebben deze twee culturen ongeveer 1000 jaar naast elkaar bestaan, waarbij de bewoners van de uitgebreide moerassen in de Rijndelta langzamerhand sommige gewoonten van de landbouwers in het zuiden hebben overgenomen. In toenemende mate treft men tussen resten van wild ook resten van gedomesticeerde dieren aan.

In de vroege tijd zijn nauwelijks vaste nederzettingen aan te treffen. De cultuur beleefde een overgang van het jager-verzamelaar stadium naar veeteelt rond 4800-4500 v.Chr. Vanaf 4300 v.Chr. ontwikkelt zich rond de oeverwallen van kreken ook landbouw. In dit proces is er geen scherpe scheidslijn te trekken met de trechterbekercultuur (4000-2700 v.Chr.), waarvan de Westgroep (van Noord Nederland tot aan de Elbe) zich uit de Swifterbantcultuur heeft ontwikkeld.

Lees hier ons dossier over bovenstaand onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk