SP Nieuwegein: ‘Raad accepteert vernietigen ecologisch groen op Amperebaan’

Tijdens de laatste raadsvergadering diende de SP in Nieuwegein een motie in om het vernietigen van een groenstrook op de Amperebaan terug te draaien. ‘Na een lang debat haalde de motie het niet waarmee ten onrechte de groenstrook geannexeerd blijft. Het college verdedigde haar keuze door te stellen dat zij dit buiten de raad om gewoon kan doen. Wat de SP betreft is de raad eerst meermalen genegeerd en nu in slaap gesust in dit dossier’ aldus SP raadslid Frank van den Heuvel tegenover onze redactie,

Van den Heuvel licht toe: ‘Het college van B&W heeft de gemeenteraad steeds op achterstand gezet. De SP heeft de gemeenteraad aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor een zorgvuldig en transparant bestuur. Het college, ondersteund door VVD, PvdA, CDA, GL en Lokale Vernieuwing had daar echter geen trek in. Het college wilde uiteindelijk een toezegging doen dat de huidige ongewenste situatie maximaal tot begin volgend jaar zou voortbestaan. Omdat dat veel te lang duurt, bracht de SP de motie toch in stemming. De volledige oppositie minus D66 stemde voor de motie. De collegepartijen echter hadden de geledingen gesloten en negeren de protesten van de bewoners van Plettenburg.’

De SP in Nieuwegein laat weten dat zij bezorgd is dat van dit dossier een precedentwerking uitgaat. ‘Bedrijven weten nu dat ze gewoon hun gang kunnen gaan en groenstroken in gebruik kunnen nemen. Ondanks dat de raad in bestemmingsplannen ecologisch groen aanwijst’ aldus van den Heuvel van de SP in Nieuwegein.

Laatste Repair Café Nieuwegein voor dit seizoen in teken van de vakantie

De zomervakantie is in zicht. Ben je er klaar voor? Repair Café Nieuwegein helpt je een handje. Zaterdag 1 juni repareren de vrijwilligers scheuren in tenten, lekke luchtbedden en andere kapotte vakantiespullen. Daarnaast repareren zij kapotte apparaten, kleding en fietsen. En de klokkenmaker is weer aanwezig. Dit is het laatste café vóór de zomer! Op 7 september zijn de vrijwilligers er weer om u van dienst te zijn om uw kapotte spullen te repareren.

Repair Café Nieuwegein is van 11.00 uur tot 14.00 uur. Je vindt het Repair Café in het Milieu Educatie Centrum aan de Geinoord 9, tegenover de Wipwatermolen in park Oudegein. Reparaties zijn gratis; een donatie wordt op prijs gesteld.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café wil daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. De gemeente Nieuwegein ondersteunt dit initiatief vanuit het netwerk ‘Samen Duurzaam.’

Het Repair Café Nieuwegein is elke eerste zaterdag van de maand (behalve juli/augustus) van 11.00 uur tot 14.00 uur.

DroomStart sluit succesvol eerste seizoen feestelijk af met workshop monsters tekenen

Vrijdagavond 24 mei jl. was de laatste Droomstart van dit eerste seizoen. Deze keer stond het creatieve beroep van reclamemaker centraal en als klap op de vuurpijl was er ook een workshop monsters maken.

Sigfrid van Driel, van het Nieuwegeinse grafische ontwerpbureau Senzie, startte de avond door te vertellen hoe hij reclamemaker is geworden en beantwoordde veel vragen van de jongeren over het vak. Hierna was het tijd voor de workshop monsters tekenen.

Elke deelnemer kreeg een Monster School potlood en een werkblad. In drie stappen leerden de jongeren hoe je een monster maakt. Ze begonnen met de ogen, een mond en allerlei vormen. Ten slotte tekenden de deelnemers ieder een uniek monster. Bijzonder om te zien dat degenen die in het begin aangaven helemaal niet te kunnen tekenen zo trots als een pauw naar huis gingen met hun tekening.

Door het succes van de vijf DroomStartbijeenkomsten start in september dit jaar een nieuwe ronde waarin andere beroepen centraal zullen staan. Houd dus de website van het dorpshuis goed in de gaten. Je kunt je al opgeven via dorpshuisvreeswijk@gmail.com. Monster School is een initiatief van Sigfrid van Driel. Doel is om kinderen bewust te maken van hun creatieve talenten.

Studenten met herbestemmingsproject “kamers met kansen” in finale SLIMcirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMcirculair strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulair ontwerp. Ruim twintig teams van MBO instellingen uit heel Nederland gingen in oktober de challenge aan om hun stad slimmer te maken. Zij werkten een schooljaar aan opdrachten die variëren van nieuwbouw tot herbestemming/renovatie. Op 14 juni vindt de finale plaats op de Campus van ROC Midden Nederland in Amersfoort.

Studententeams maken hun stad slimmer en cooler
In totaal laten 16 teams in de finale zien wat ze kunnen. Gastheer ROCMN levert een van de deelnemende teams. Studenten Bouwkunde van het Bouw & Interieur College Nieuwegein doen mee met de volgende inzending: Circulaire renovatie kantoorpand voor maatschappelijk opdrachtgever ‘Kamers met Kansen’. De eerste groep studenten maakte het ontwerp en stemde dit in december af met opdrachtgevers Stichting Vluchtelingenwerk en de Gemeente Nieuwegein. De tweede groep studenten nam dit voorjaar het uitvoeren van het bouwproject op zich.

“Kamers met kansen” project Nieuwegein
De opdracht van de gemeente Nieuwegein was een zo circulair mogelijk ontwerp te maken voor de herbestemming van het voormalige kantoorpand aan de Luifelstede naar ‘Kamers met Kansen’, geschikt voor bewoning van jongeren, statushouders en mensen die acute woonruimte nodig hebben. Vanwege een minimaal budget moesten de studenten slim omgaan met bestaande materialen. Verder moesten de studenten een uitvoeringsplan opstellen om zo snel mogelijk (in 1,5 week tijd) het project uit te voeren. Dit terwijl het pand gebruikt wordt door de opdrachtgevers.

Metamorfose pand Luifelstede
Op dit moment ondergaat het kantoorpand aan de Luifelstede in Nieuwegein een complete metamorfose. Smalle ruimtes en grauwe gangetjes uit de jaren ’90 worden omgetoverd tot een uitnodigende, open, warme en flexibele ruimte waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, helpen en samen activiteiten ondernemen. De studenten regelen alles zelf. Per dag is er een uitvoerder die (met behulp van SCRUM) de andere studenten aanstuurt.

Reacties studenten en opdrachtgevers
Wat vonden de studenten van de opdracht? Het team gaf aan dat ze een flinke ervaring rijker zijn geworden met deze opdracht. Ze hebben heel hard moeten werken om het praktische en esthetische ontwerp tot een goed einde te brengen. De opdrachtgevers roemden hun creatieve denken en snel schakelen als er veranderingen waren in het programma van eisen.

Finale juni 2019
De wedstrijd is van start gegaan aan het begin van het schooljaar 2018-2019. Aan het einde van het schooljaar presenteren de studententeams hun ontwerp in 3D. Een professionele jury kiest dan het winnend ontwerp. Aanvullend hierop zal de publieksprijs uitgereikt worden aan het studententeam dat de meeste stemmen uit het land krijgt. De creativiteit van de mediacampagne kan hierin doorslaggevend zijn. De hoofdprijs van de vakjury o.l.v. Ruud Koornstra is € 5000,-. De publieksprijs blijft nog even geheim maar dat wordt een knaller!

Aanmelden finale
“Tijdens de finale verwachten we 400 – 500 deelnemers en supporters.” Juryvoorzitter Ruud Koornstra: “Het dak mag eraf. Ik hoop dat alle regio’s hun familie, vrienden en bedrijven meevragen want het is niet niets wat er gaat gebeuren tijdens de finale.” Het belooft dus een spannende, inspirerende middag te worden waarvoor behalve de studententeams, ook supporters van de school, familie en vrienden en (stage)bedrijven in de regio zich mogen aanmelden. Aanmelden kan via de website van SLIMCirculair. Stemmen kan op team ROC Midden Nederland Nieuwegein 

SLIMCirculair
SLIMCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions en BouwCirculair en wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer: ‘Brabant geeft Energie‘, Provincie Friesland, onderwijs gerelateerde organisaties, Organisaties in de Circulaire Economie, bedrijfsleven en 17 erg betrokken en ondernemende gemeenten.

Volledige stremming Prinses Beatrixsluis tijdens de weekenden van 8 en 15 juni 2019

De Prinses Beatrixsluis is in twee weekenden van juni 3×12 uur volledig gestremd. Dit is nodig om ook de laatste sluiskolk aan te sluiten op het nieuwe bediensysteem en om de laatste veiligheidstesten te kunnen doen. De stremmingen zijn van zaterdag 8 juni 08.00 uur tot 20.00 uur, van zaterdag 15 juni 20.00 uur tot zondag 16 juni 08.00 uur en van zondag 16 juni 20.00 uur tot maandag 17 juni 08.00 uur.

Sinds het plaatsen van de roldeuren voor de 3e kolk vinden vele testen plaats. Na het in bedrijf gaan van de 3e kolk, is kolk 2 gerenoveerd en ook aangesloten op het nieuwe bediensysteem. Nu is het aansluiten van kolk 1 aan de beurt. Om alle systemen in elkaar te laten integreren en om de integrale testen van het volledige systeem te kunnen doen, zijn totale stremmingen van alle drie de kolken tegelijk niet te voorkomen.

Over de verdeling van deze zogeheten vierkante stremmingen over twee weekenden hebben Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk overleg gevoerd met de Koninklijke BLN Schuttevaer, de brancheorganisatie van en voor de binnenvaart. Bij uitloop van de nog voorafgaande testen en werkzaamheden kan e.e.a. nog doorschuiven, er zijn daarom ook reserveweekenden gepland.

Tijdens de vierkante stremmingen moeten schippers omvaren via de Lek naar Wijk bij Duurstede en daar het Amsterdam-Rijnkanaal op. Naar verwachting zijn schepen twee uur langer onderweg.

Overzicht
Behalve de vierkante stremmingen, zijn er ook momenten dat twee van de drie kolken gestremd zijn. In onderstaande tabel staan ze allemaal op een rij inclusief de reserveweekenden voor de vierkante stremmingen.

 

Planning Kolk(en) gestremd Kolk(en)

beschikbaar

Werkzaamheden
Renovatie kolk 1 (westkolk), gestart op maandag 6 mei
Zaterdag 1 juni van 20.00 tot 24.00 uur (4 uur) 1 en 3 2 Plaatsen afsluitschot
Zondag 2 juni 20.00 tot 22.00 uur (2 uur) 1 en 3 2 Inspectie afsluitschot
Zaterdag 8 juni 08.00 uur tot zaterdag 8 juni 20.00 uur (12 uur) 1, 2 en 3 Veiligheidstests
Zaterdag 15 juni 20.00 uur tot zondag 16 juni 08.00 uur (12 uur) 1, 2 en 3 Aansluiten kolk 1 op nieuw bediensysteem, testen energievoorziening, aansluiten noodstroomaggregaat
Zondag 16 juni 08.00 uur tot zondag 16 juni 20.00 uur (12 uur) 1 en 2 3 Sloop restant oud bediengebouw
Zondag 16 juni 20.00 uur tot maandag 17 juni 08.00 uur (12 uur) 1, 2 en 3 Aansluiten kolk 1 op nieuw bediensysteem
Zaterdag 22 juni 20.00 uur tot zondag 23 juni 08.00 uur (12 uur) 1, 2 en 3 Reserveweekend aansluiten kolk 1 op nieuw bediensysteem
Zaterdag 6 juli 20.00 uur tot zondag 7 juli 08.00 uur 1, 2 en 3 Reserveweekend aansluiten kolk 1 op nieuw bediensysteem

 

Lezing dementie: ‘Wat gebeurt er in je brein bij dementie?’

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein van Vitras organiseert op vrijdag 7 juni aanstaande van 14.00 uur tot 15.30 uur op de Nedereindseweg 1 in Nieuwegein een lezing met als onderwerp: ‘Wat gebeurt er in je brein bij dementie?’

Gezonde hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Neuronen communiceren voortdurend met elkaar, door het uitwisselen van signalen via tentakelachtige verbindingen. Bij iemand met dementie worden deze functies aangetast met als gevolg geheugenverlies, verwarde gedachten, verlies van oriëntatie, stemmingswisseling en een slecht beoordelingsvermogen. Neurologie verpleegkundige Judith van Schaik zal in begrijpelijke taal uitleggen hoe het allemaal zit in de hersenen en wat je kunt verwachten bij dementie.

Deze bijeenkomst is niet alleen voor mantelzorgers maar ook voor iedereen interessant en waardevol die beroepsmatig met ouderen met dementie werkt. De bijeenkomst is gratis en aanmelden voor de lezing is niet nodig.

Zomeravonddrives Bridgeclub Nieuwegein

Bridgeclub Nieuwegein organiseert ook dit jaar weer op de maandagavonden de Zomeravonddrives. Van maandag 24 juni tot en met maandag 12 augustus worden de drives gehouden in het clubgebouw van ATVERNI op Sportpark Galecop 6 in Nieuwegein. Het inschrijfgeld bedraagt € 5– per paar. Deelnemers dienen uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn, aanvang drive om 19.45 uur. Het maximum aantal deelnemers per avond is 48 paren. Tijdig aanwezig zijn is dus aangeraden. Per avond wordt in 2 lijnen gespeeld en per lijn 6 ronden van 4 spellen. Prijzen in iedere lijn.

Maandag 19 augustus is de finaleavond: toegankelijk voor paren die ten minste op vijf avonden samen hebben gespeeld of op 3 avonden samen hebben gespeeld en daarbij bij de top drie zijn geëindigd. Meer informatie kunt u verkrijgen bij Anneke Hamersma. Haar telefoonnummer is: 06-53374398.

Video: Cityplaza laat zien dat groener zijn, helemaal niet zo moeilijk is!

Winkelcentrum Cityplaza heeft haar groene make-over op een ludieke wijze bekend gemaakt, namelijk door flowerboys & girls naar concurrerende winkelcentra te sturen. Hier gaven zij bloemen weg aan het winkelende publiek en werden zij uitgenodigd om naar de groene make-over van Cityplaza te komen kijken. Concurrerende winkelcentra, waaronder in Houten en Utrecht Leidsche Rijn, hebben helemaal geen ruimte voor leuke groene tuinen. Dus heeft Cityplaza hier ook een handje bij geholpen! Hier werden de ‘Cityplaza winkelkarretjes’ naartoe gestuurd. Deze karretjes stonden vol met mooie groene mini tuinen die de boel wat hebben opgevrolijkt. Met deze actie hoopt Cityplaza meer publiek naar het vergroende winkelcentrum te trekken.

De vergroening doet Cityplaza niet alleen, dit hebben ze gerealiseerd in een grootse samenwerking met De Grote Tuinverbouwing. Hét bekende tv-programma, dat elke zaterdag wordt uitgezonden op SBS6. Samen hebben ze aan het project: ‘De groene verbouwing van Cityplaza’ gewerkt. Tijdens ‘De Smaak van City’ is het complete team bestaande uit tuinexpert Ivo Putman, klimaat tuinman Lodewijk Hoekstra, interieurstyliste Suzanne van der Hoeven en bbq-kok Jeremy Vermolen aanwezig om de vergroening van de binnenstad in stijl af te sluiten.

De vergroening is nog mee te maken! De laatste opnames vinden plaats tijdens de Smaak van City op 1 & 2 juni aanstaande waar het complete team van De Grote Tuinverbouwing aanwezig is. Het programma van ‘De Smaak van City’ bestaat uit: De groenshow met Ivo Putman, BBQ tips & tricks van tv kok Jeremy, dansgroepen, muziek en eetkraampjes. De tv-opnames vormen een uitzending die compleet in het teken staat van ‘De groene verbouwing van Cityplaza’ in Nieuwegein. Deze aflevering wordt uitgezonden op zaterdag 8 juni om 17.00 uur (SBS6) en de herhaling is te zien op zondagochtend 9 juni om 09.45 uur (SBS6).

Onze videograaf Bart van Rooijen en reporter Frans Evers trokken vandaag naar Cityplaza om alvast een kijkje te nemen en spraken met Arjanne de Vries van Wereldhave en Ivo Putman van de Grote Tuinverbouwing van SBS6. De ‘stills’ in bovenstaande video en de onderstaande foto’s zijn gemaakt door onze stagiaire Peterson Tijhuis van de Hogeschool in Utrecht.

Video: Weer laagste opkomst van de provincie in Nieuwegein

De PvdA is in de helft van de Nederlandse gemeenten de grootste geworden bij de Europese verkiezingen, meldt persbureau ANP. De sociaaldemocraten kregen in 180 van de 335 gemeenten de meeste stemmen. Ook in Nieuwegein kreeg de PvdA de meeste stemmen. Met maar liefst 20,1% werd zij de grootste. Dat is 10,2% meer dan de verkiezingen in 2015. De VVD werd in Nieuwegein de nummer twee (14,9%) en Forum voor Democratie werd derde met 13,2%.

De opkomst was in de provincie Utrecht 48,5%. Dit was de hoogste opkomst van alle Nederlandse provincies. Nieuwegein scoorde met een opkomst van 38,4 procent het laagst.

Een aantal gemeenten, waaronder Nieuwegein, experimenteert bij de komende verkiezingen van 23 mei met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Dit houdt in dat in Nieuwegein zondagavond een voorlopige uitslag op partijniveau wordt gepubliceerd. Er wordt dan nog niet geteld hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt pas de volgende dag, maandag 27 mei vanaf 09.00 uur. Doel van het experiment is het telproces transparanter te maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers spraken hierover met burgemeester Frans Backhuijs. Dit ziet u hierboven.

PRO-EUROPA
De pro-Europese partijen hebben ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gehaald. In zeven gemeenten kwam de PvdA als grootste uit de bus, net als de ChristenUnie/SGP in zeven andere Utrechtse gemeenten. De VVD is in zes gemeenten in onze provincie de grootste.

OPKOMST
De opkomst was in heel Europa aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen 42,6 procent naar de stembus ging. Deze keer bracht ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit.

De uitslag voor Nieuwegein

Expositie: ‘Kleurrijk’ in het Atrium van het Stadshuis

Dit is de titel van een uitgebreide exposite van kleurrijke kunstwerken van vier Nieuwegeinse kunstenaars – Karen Noordenbos, Gemma Ultee, Enid Felix-van Dijl en Martin Kolkman. Nu te zien t/m 6 juli in KunstGein Podium. Gedurende de exposite werkt Martin Kolkman aan een nieuw kunstwerk en hij nodigt u als toeschouwer uit ook het penseel ter hand te nemen en mee te schilderen op het doek. Wens welkom en kom kijken en/of schilderen!

Karen Noordenbos schildert al 30 jaar, eerst met aquarelverf, later kiest zij toch voor de felle kleuren van het acryl. De expressionisten als Jan Sluyters, Van Gogh en Breitner -met name hun kleurgebruik – zijn een inspiratiebron voor haar schilderwerk. Naast het schilderen is zij ook creatief met het maken van sieraden, deze zijn tijdens de expositie te bewonderen zijn.

Schilderen is voor Gemma Ultee, zelfs meer nog dan haar andere hobby fotografie de manier om uiting te geven aan wat haar raakt in de natuur, mens en dier. Met haar kleurgebruik en het schilderen van details wil zij haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp ondersteunen.

Voor Martin Kolkman is schilderen een hobby. Hij vindt het fijn zijn fantasieën op het schilderdoek weer te geven. Op dit ogenblik heeft hij geen “eigen stijl” en schildert hij op de manier die op dat moment boven komt. Waar hij voorheen schilderde met acryl heeft olieverf tegenwoordig zijn voorkeur.

Enid Felix-van Dijl – Keramist
In de loop der jaren heeft zij verschillende teken-, schilder en keramiek cursussen gevolgd. Uiteindelijk kiest zij voor het werken met klei. Lekker met je handen in de klei en al doende ontstaat er van alles in 3D. Hoe meer je je er in verdiept, hoe meer mogelijkheden je ontdekt.

KunstGein Podium is open woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Eén van de kunstenaars is altijd aanwezig. U vindt KunstGein Podium in het Atrium (begane grond) van het Stadshuis in de binnenstad Nieuwegein.