Studenten met herbestemmingsproject “kamers met kansen” in finale SLIMcirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMcirculair strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzaam en circulair ontwerp. Ruim twintig teams van MBO instellingen uit heel Nederland gingen in oktober de challenge aan om hun stad slimmer te maken. Zij werkten een schooljaar aan opdrachten die variëren van nieuwbouw tot herbestemming/renovatie. Op 14 juni vindt de finale plaats op de Campus van ROC Midden Nederland in Amersfoort.

Studententeams maken hun stad slimmer en cooler
In totaal laten 16 teams in de finale zien wat ze kunnen. Gastheer ROCMN levert een van de deelnemende teams. Studenten Bouwkunde van het Bouw & Interieur College Nieuwegein doen mee met de volgende inzending: Circulaire renovatie kantoorpand voor maatschappelijk opdrachtgever ‘Kamers met Kansen’. De eerste groep studenten maakte het ontwerp en stemde dit in december af met opdrachtgevers Stichting Vluchtelingenwerk en de Gemeente Nieuwegein. De tweede groep studenten nam dit voorjaar het uitvoeren van het bouwproject op zich.

“Kamers met kansen” project Nieuwegein
De opdracht van de gemeente Nieuwegein was een zo circulair mogelijk ontwerp te maken voor de herbestemming van het voormalige kantoorpand aan de Luifelstede naar ‘Kamers met Kansen’, geschikt voor bewoning van jongeren, statushouders en mensen die acute woonruimte nodig hebben. Vanwege een minimaal budget moesten de studenten slim omgaan met bestaande materialen. Verder moesten de studenten een uitvoeringsplan opstellen om zo snel mogelijk (in 1,5 week tijd) het project uit te voeren. Dit terwijl het pand gebruikt wordt door de opdrachtgevers.

Metamorfose pand Luifelstede
Op dit moment ondergaat het kantoorpand aan de Luifelstede in Nieuwegein een complete metamorfose. Smalle ruimtes en grauwe gangetjes uit de jaren ’90 worden omgetoverd tot een uitnodigende, open, warme en flexibele ruimte waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten, helpen en samen activiteiten ondernemen. De studenten regelen alles zelf. Per dag is er een uitvoerder die (met behulp van SCRUM) de andere studenten aanstuurt.

Reacties studenten en opdrachtgevers
Wat vonden de studenten van de opdracht? Het team gaf aan dat ze een flinke ervaring rijker zijn geworden met deze opdracht. Ze hebben heel hard moeten werken om het praktische en esthetische ontwerp tot een goed einde te brengen. De opdrachtgevers roemden hun creatieve denken en snel schakelen als er veranderingen waren in het programma van eisen.

Finale juni 2019
De wedstrijd is van start gegaan aan het begin van het schooljaar 2018-2019. Aan het einde van het schooljaar presenteren de studententeams hun ontwerp in 3D. Een professionele jury kiest dan het winnend ontwerp. Aanvullend hierop zal de publieksprijs uitgereikt worden aan het studententeam dat de meeste stemmen uit het land krijgt. De creativiteit van de mediacampagne kan hierin doorslaggevend zijn. De hoofdprijs van de vakjury o.l.v. Ruud Koornstra is € 5000,-. De publieksprijs blijft nog even geheim maar dat wordt een knaller!

Aanmelden finale
“Tijdens de finale verwachten we 400 – 500 deelnemers en supporters.” Juryvoorzitter Ruud Koornstra: “Het dak mag eraf. Ik hoop dat alle regio’s hun familie, vrienden en bedrijven meevragen want het is niet niets wat er gaat gebeuren tijdens de finale.” Het belooft dus een spannende, inspirerende middag te worden waarvoor behalve de studententeams, ook supporters van de school, familie en vrienden en (stage)bedrijven in de regio zich mogen aanmelden. Aanmelden kan via de website van SLIMCirculair. Stemmen kan op team ROC Midden Nederland Nieuwegein 

SLIMCirculair
SLIMCirculair is een initiatief van BetterWorldSolutions en BouwCirculair en wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer: ‘Brabant geeft Energie‘, Provincie Friesland, onderwijs gerelateerde organisaties, Organisaties in de Circulaire Economie, bedrijfsleven en 17 erg betrokken en ondernemende gemeenten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren