Video: Weer laagste opkomst van de provincie in Nieuwegein

De PvdA is in de helft van de Nederlandse gemeenten de grootste geworden bij de Europese verkiezingen, meldt persbureau ANP. De sociaaldemocraten kregen in 180 van de 335 gemeenten de meeste stemmen. Ook in Nieuwegein kreeg de PvdA de meeste stemmen. Met maar liefst 20,1% werd zij de grootste. Dat is 10,2% meer dan de verkiezingen in 2015. De VVD werd in Nieuwegein de nummer twee (14,9%) en Forum voor Democratie werd derde met 13,2%.

De opkomst was in de provincie Utrecht 48,5%. Dit was de hoogste opkomst van alle Nederlandse provincies. Nieuwegein scoorde met een opkomst van 38,4 procent het laagst.

Een aantal gemeenten, waaronder Nieuwegein, experimenteert bij de komende verkiezingen van 23 mei met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. Dit houdt in dat in Nieuwegein zondagavond een voorlopige uitslag op partijniveau wordt gepubliceerd. Er wordt dan nog niet geteld hoeveel stemmen op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt pas de volgende dag, maandag 27 mei vanaf 09.00 uur. Doel van het experiment is het telproces transparanter te maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers spraken hierover met burgemeester Frans Backhuijs. Dit ziet u hierboven.

PRO-EUROPA
De pro-Europese partijen hebben ook in de provincie Utrecht de meeste stemmen gehaald. In zeven gemeenten kwam de PvdA als grootste uit de bus, net als de ChristenUnie/SGP in zeven andere Utrechtse gemeenten. De VVD is in zes gemeenten in onze provincie de grootste.

OPKOMST
De opkomst was in heel Europa aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen 42,6 procent naar de stembus ging. Deze keer bracht ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit.

De uitslag voor Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren