‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Insecten doen niet aan dating. Vaak wachten de vrouwtjes gewoon op een mannetje dat op haar speciale parfum afkomt. Daarna volgt er een “one night stand” en dat is het dan. Ook overdag. Soms kom je een stel tegen dat niet zo duidelijk voor elkaar bestemd is. Zoals deze GRAANHALMWESP met een FRAAIE SCHIJNBOKTOR. “Wat zijn die twee van plan?” denk je dan.’

Bij de foto: ‘Ik zag ze op een boterbloem. Wel een knap stel, dacht ik. Zij hyperslank in zwart met geelwitte accenten, hij zo recht als een plank met spierballen aan zijn achterpoten, een vreemd soort macho. “Hoe hebben die twee elkaar gevonden?” dacht ik, en “Hoe moet dat nou verder?” Daar kreeg ik meteen antwoord op. Zij kon opvliegen, en dat deed ze ook. Hij had geen zin in een relatie met een GRAANHALMWESP. Tenslotte was hij een echte FRAAIE SCHIJNBOKTOR.’

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Duurzaamheid is het woord van de dag. Overal kijkt men hoe je kan verduurzamen. Iemand kwam op het briljante (geen sarcasme!) idee om de wipwatermolen in oude glorie te herstellen. Dat is pas verduurzamen! In plaats van alleen maar een nieuwe machine te plaatsen, wordt een oude, maar goed onderhouden kunstwerk, wat op wind- en -waterkracht werkt, weer in gebruik genomen. Met visvriendelijke pomp. Iemand heeft nagedacht!’

Charles Vos en Nico van Hensbergen uit Nieuwegein maken lied over vissen

Onlangs hebben Charles Vos en Nico van Hensbergen uit Nieuwegein een lied geschreven en opgenomen over hun grootste hobby: de prachtige vissport.

Het lied heet “Samen vissen” en staat sinds half februari j.l. op YouTube. Beide Nieuwegeiners hebben er zelf hobbymatig een tweetal clips bij gefabriceerd waarin geprobeerd wordt weer te geven wat zoal het gevoel is bij dit lied ‘en nog belangrijker)de tekst’ aldus de makers.

Nico van Hensbergen: ‘Uiteraard gaat het simpel gezegd over sportvissen maar het is veel meer en de achterliggende gedachte is vele malen dieper. Het is het gevoel dat je je herinnerd toen je als klein kind met een ouder bij mooi weer ging vissen. ’s-Morgens vroeg uit je bed, broodtrommeltje mee. Je ene hand stevig in de knuist van je (grote stoere) vader, in je andere hand je nieuwe bamboe hengeltje. Je pa droeg uiteraard de ‘zware’ viskoffer. Samen naar de waterkant om niets- en alleszeggend naast elkaar te zitten en, starend naar je dobbertje, te dromen.’

Charles Vos: ‘Nu dat je zelf ouder bent doe je hetzelfde met je kind(eren) en zo gaat het gelukkig door. Generatie na generatie…… Volgens onze intentie zou het heel leuk zijn om jezelf en alle leden van uw club daarvan op de hoogte te brengen.’

Boven dit verhaal kunt u het lied beluisteren van de twee Nieuwegeiners.

Champagne drinkende Belgen met drugs van de weg gehaald bij Nieuwegein

De politie heeft maandagmorgen 20 mei jl. op de A2 ter hoogte van Nieuwegein twee Belgen uit Luik aangehouden. De 44-jarige bestuurder wordt verdacht van het rijden onder invloed van alcohol en mogelijk verdovende middelen en het bezit van verdovende middelen. De 50-jarige bijrijder wordt verdacht van het bezit van verdovende middelen.

Omstreeks 10.15 uur kregen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid de melding dat een auto met Belgisch kenteken ter hoogte van Breukelen slingerend over de A2 naar het zuiden reed. Bovendien had een getuige gezien dat de bestuurder uit een fles champagne dronk. Tien minuten later zagen de agenten de bewuste auto inderdaad slingerend over de A2 rijden. Ter controle werd de auto bij Nieuwegein aan de kant gezet.

XTC-pillen
De agenten troffen in de auto een bijna lege champagnefles aan en twee geopende blikjes bier. De bestuurder rook naar de alcohol en was ook zeer onvast te been. Hij had moeite zijn evenwicht te bewaren. Omdat de blaastest tot drie keer toe mislukte is de bestuurder aangehouden en werd op het politiebureau bloed afgenomen om te onderzoeken of de bestuurder onder invloed was van alcohol en/of verdovende middelen. In de auto werd namelijk ook en zakje met 28 XTC-pillen aangetroffen. Hiervoor is ook de bijrijder aangehouden.

De bestuurder kreeg een rijverbod van 24 uur opgelegd en zijn rijbewijs is ingevorderd. Beide mannen zijn na verhoor op vrije voeten gesteld.

Ontmoetingen aan tafel in Fokkesteeg

Wat is er gezelliger dan samen eten? Net als vorig seizoen kunnen jonge en oudere alleengaanden in de wijk Fokkesteeg gebruik maken van de mogelijkheid samen van een voortreffelijke maaltijd te genieten. Elke maand worden zes personen verwelkomd door een gastvrouw/gastheer in hun eigen huis. De kosten voor deelname zijn: € 2,50 per persoon.

De hoofdmaaltijd wordt verzorgd door Mark Driessen van “Driessen SmaakVermaak”. Daarnaast zorgt de gastvrouw/gastheer voor een voor- of nagerecht. Vanzelfsprekend mag een drankje niet ontbreken.

De deelnemers brengen voor een volgend keer andere personen aan. Op deze manier kunnen bewoners van Fokkesteeg elkaar op een gezellige manier leren kennen. En je hoort nog eens wat!

Wilt u ook een keer mee-eten? De coördinatie wordt verzorgd door Ties Hogenbirk (Wijknetwerk Fokkesteeg), als u een e-mail stuurt naar: fokkesteegsameneten@gmail.com dan zit u de volgende keer misschien ook gezellig aan tafel. De eerst volgende keer is zondag 14 juli. De datums daarna zijn: 11 augustus, 8 september, 18 oktober en 10 november.

Snelheidsmeter aan de Symfonielaan van slag, U rijdt 188!

U rijdt 188! Dit zag een bewoner uit de wijk Zuilenstein toen een bestuurder van auto in slakke gang over de Symfonielaan reed. Want we weten allemaal dat daar een flitspaal staat die zijn geld wel opbrengt. Maar om er met een gangetje van 188 door heen te rijden leek de bewoner wat onrealistisch en zelf onhaalbaar. Hij maakte onderstaande foto als bewijsmateriaal.

De bewoner: ‘Ik neem aan dat het een foutje in de software is en vraag me dan ook af of de flitspalen in Nieuwegein wel goed zijn afgesteld, want Nieuwegein en rekenen, dat gaat niet altijd goed.’ Onderstaande snelheidsmeter staat op de Symfonielaan ter hoogte van de ingang met het ROC, vlakbij de flitspaal.

Valt u ook iets op in Nieuwegein of ziet u iets raars? Mail het onze redactie.

Politiek Café Energietransitie

Op woensdag 5 juni van 20.00 – 21.30 staat het Politiek Café in bibliotheek De tweede verdieping in het teken van de energietransitie. Waarom moet Nieuwegein meedoen aan de energietransitie? En als Nieuwegein eraan meedoet, uit welke duurzame energiebronnen kan er gekozen worden? Wat zijn de voor- en nadelen van vormen als windmolens, zonnepanelen en aardwarmte?

Prof. Dr. Gert Jan Kramer van de Universiteit Utrecht gaat deze avond het gesprek aan met het publiek over de diverse vormen van duurzame energie. Daarna zal René Hansen de discussie met lokale politici en inwoners leiden over wat de verschillende keuzes voor de Nieuwegeiner betekent. De toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. Politiek Café 5 juni.

De Beugelaer van juni staat weer klaar

Deze week is het derde nummer van de wijkkrant voor Vreeswijk uitgekomen, en zoals altijd is deze ook te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. In de wijkkrant blikken de samenstellers terug en kijken wat er dit jaar allemaal weer te gebeuren staat.

‘Op 1 juni staat Vreeswijk een nieuw evenement te wachten: de Vreeswijkse Zomeravond Fair. De leden van de redactie verheugen zich onder andere op de badeendenrace. Het zal je maar gebeuren dat jouw badeendje als eerste het Kippenbruggetje passeert. Tussen 15.00 uur en 21.00 uur is er van alles te doen. In deze Beugelaer krijg je ook alvast een voorproefje op De Authentieke Dag Vreeswijk. Die is dit jaar op 7 september. We gaan terug naar de jaren vijftig. En omdat we het tienjarig jubileum vieren, wordt er flink uitgepakt’ aldus de redactie van de Beugelaer.

Klik hier om de Beugelaer van deze maand te downloaden. Veel leesplezier!

Inschrijven voor de Kindervakantieweek kan 5 juni aanstaande

Het klinkt ver weg maar in de laatste week van de zomervakantie (26 t/m 30 augustus) is er weer kindervakantieweek. Het thema van de kindervakantieweek dit jaar is Winterwonderland. Kinderen kunnen kiezen om zich in te schrijven voor deelname bij Bouwgein of bij Jeugdland. Er zullen diverse activiteiten plaatsvinden: theater, hutten bouwen, sportieve activiteiten en ook een speurtocht en overnachting.

De inschrijving voor deze week is op woensdag 5 juni aanstaande vanaf 19.00 uur op de beide bouwspeeltuinen. Voor Bouwgein is dat op het terrein aan de Hoveniersweide 9, de inschrijving voor Jeugdland is aan de Helmkruid 1.

Alleen kinderen uit het eigen gezin kunnen worden ingeschreven. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid aan Hoveniersweide worden ouders verzocht zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar de inschrijfavond te komen.

De bijdrage is voor bouwers (vanaf 6 jaar) 22,50 euro, voor kleuters 17,50 euro. Kinderen met een Stadspas betalen 2,50 euro. Wees er snel bij, want vol=vol!

Vrijwilligers gezocht
De organisatie van de Kindervakantieweek is nog op zoek naar vrijwilligers. Dus vind je het leuk om een dag of de hele week te komen helpen, stuur dan een mail naar kvw@bouwgein.nl of kvw.jeugdland@gmail.com.

Politie vind sieraden bij inbreker in Nieuwegein

In de nacht van zaterdag op zondag 19 mei jl. heeft de politie in Nieuwegein een inbreker opgepakt. Na fouillering bleek de man meerdere sieraden op zak te hebben waaronder ringen, gouden kettingen, armbanden en diverse oorbellen.

De politie is op zoek naar de eigenaar/eigenaren van de sieraden. Herkent u de onderstaande sieraden? Neem dan contact op met het landelijk politie telefoonnummer 0900-8844 of breng een bezoek aan het politiebureau aan de Schakelstede in Nieuwegein.

Foto: Politie Nieuwegein