OM eist 18 jaar celstraf en tbs tegen Nieuwegeiner Zamir A.

Het OM wil dat Zamir A., de man uit Nieuwegein die verdacht wordt van het doodsteken van de Utrechtse studente Laura Korsman, 18 jaar de cel in gaat en tbs met dwangverpleging krijgt. Dat bleek zojuist tijdens de zitting. De verdachte werd een dag later opgepakt op de Fagotlaan in Nieuwegein.

De 24-jarige Laura werd in juli vorig jaar doodgestoken in het studentenhuis waar zij woonde in de Bosboomstraat. “Het is uit de hand gelopen”, verklaarde de verdachte vanochtend in de rechtbank. “Ik ging door het lint.”

Volgens de officier van justitie is het bewezen dat de man Laura met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht. Hij is in de bewuste nacht doelbewust op weg gegaan naar het huis van Laura. Had handschoenen en een mes bij zich en wachtte lang met naar binnengaan tot zij alleen was. Ook had hij toen operatiehandschoenen aan.

Uit onderzoek van de verwondingen van Laura blijkt volgens het OM dat zij niet zichzelf tijdens een worsteling per ongeluk dodelijk heeft getroffen, zoals de verdachte vandaag beweerde. Bovendien is zij daarna nog 24 keer gestoken en 14 keer gesneden.

Zamir A. uit Nieuwegein

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De eikenprocessierups. Elk jaar bestrijden we hem en elk jaar slaat hij weer terug. Experts staren in bomen en leggen zorgvuldig lintjes om de besmette bomen. Deze wezens zijn superschurken; waar is onze superheld?’

Wat is een ander woord voor rugzak?

Een rugzak is al jaren immens populair, wat ook nog wel even zo gaat blijven. Het is de meest handige manier om jouw benodigdheden mee te nemen, waar je ook naar toegaat. Er zijn zelfs speciale tassen waarin je laptops of boeken mee kunt nemen, perfect voor school of werk. Desondanks zijn de meeste rugzakken bij elke gelegenheid te gebruiken.

Interne of externe frame
Rugzakken kunnen worden in twee categorieën. Dit wordt dan gebaseerd op het gebruikte frame bij het ontwerp van de tas. Hierbij zijn namelijk twee mogelijkheden, een intern of een extern frame. Bij een externe frame-rugzak zit het frame aan de binnenkant van de rugtas. Dit zorgt ervoor dat er een kleine ruimte zit tussen de rug en de tas. Hierdoor wordt de ventilatie bevorderd, wat comfortabel is. Hierbij is het gebruikelijk dat het frame onder de tas uitsteekt, dit kan boven of onder zijn. Hier kun je bagagestukken plaatsen zoals een tent of slaapzak. De interne frame-rugzak heeft een groot verschil in vergelijking met de tas met het externe frame. Bij een intern frame is het frame namelijk bevestigd aan de binnenzijde van de rugtas. Hierdoor zit er geen ruimte tussen de rugzak en de rug van de drager. De tas heeft tevens meer inhoud doordat de zak over de gehele lengte van het frame zit. Het gevolg hiervan is dat je eigenlijk geen mogelijkheid hebt om voorwerpen aan de buitenkant te bevestigen, wat bij een extern frame wel kan.

Ransel
“Wat is een ander woord voor rugzak?” is een vraag dat vaak wordt gesteld als het over rugzakken gaat. Als we puur kijken naar de Nederlandse taal dan kunnen de twee termen rugtas en ransel gebruikt worden als een synoniem voor rugzak. Een ransel is een vierkante soldatenrugzak, al kan een reis- of schooltas ook gezien worden als een ransel. Het wordt net als een normale rugzak over de schouders gedragen. Origineel komt het woord ransel uit het Hoogduits, waarin het Ränzel heette. Onder andere de Duitse soldaten gebruikten een ransel in de Tweede Wereldoorlog. Het is in de christelijke iconografie het attribuut van de pelgrims, terwijl de zogenoemde knapzak dit is in de beeldende kunst. De knapzak is een tas vol met eten, wat gebruikt wordt op reis. Dit kan gemaakt worden door een zak vast te binden aan een stok.

Een nieuwe bougie nodig?

Heb je problemen met jouw auto, maakt hij te veel lawaai of start de motor niet meer goed? Je kan altijd iets aan je auto laten vervangen, zodat hij weer helemaal lekker loopt. Als de bougie van jouw auto versleten is, is het tijd voor een nieuwe. Dit kan je natuurlijk altijd bij een autodealer of garage laten doen, maar dan kost het je iets meer. Als je zelf handig bent aangelegd, is het aan te raden om dit gewoon zelf te vervangen. De bougie zorgt namelijk dat er een vonk overspringt en er een spanningspuls wordt gegeven bij de bobine.

Hoe herken je een versleten bougie?
Heb je dus een benzinemotor, woon je in Papendrecht en is jouw bougie aan vervanging toe? Bekijk dan eens het assortiment met verschillende auto onderdelen bij MijnAutoOnderdelen.nl. Je kan hier gemakkelijk de juiste onderdelen aanschaffen voor jouw auto, zodat jouw auto het vervolgens weer prima doet. Je wilt immers niet halverwege Papendrecht stil komen te staan omdat er iets mis is met je auto. Maar hoe weetje nou dat jouw bougie aan vervanging toe is? Je kan de bougie het beste even demonteren en de elektrode afstand controleren. Dit kan je misschien wel even door een vakman laten controleren, zodat je zeker weet dat dit vervangen moet worden.

Meer weten over de onderdelen
Als je onderdelen bestelt bij MijnAutoOnderdelen.nl kun je ze de volgende dag al verwachten. Bij de bougie staat aangegeven of hij op voorraad is en wanner je hem in huis hebt. Dit is vaak al de volgende dag, want jouw order wordt direct verwerkt. Het is namelijk erg handig dat je de onderdelen snel in huis hebt, zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Is het toch niet helemaal het juiste onderdeel? Dan kan je nog binnen 14 dagen retourneren. Geef op de website even jouw kenteken of auto model aan en de juiste bougies worden getoond, zodat je in ieder geval de juiste aanschaft. Je kan in ieder geval profiteren van een goedkope prijs, in vergelijking met overige aanbieders van een bougie.

Vragen over de auto?
Wil je meer weten over de werking van een bougie of alle overige onderdelen? De specialisten van MijnAutoOnderdelen.nl kunnen je voorzien van een deskundig advies. Je kan ze even bellen, een email sturen of een chatbericht via de website. Zij zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden.

Powerbanks bedrukken

We zijn dol op gadgets, zeker als deze nog praktisch zijn ook. Werkgevers kunnen dan ook niet meer aankomen met voedsel als relatiegeschenk. Gepersonaliseerde powerbanks nemen een vlucht in populariteit.

Praktische relatiegeschenken populairder
Zeker in een tijd waarin het aanmeten van een gezonde levensstijl belangrijker wordt, zijn relatiegeschenken in de vorm van eten en drinken vrijwel volledig passé. De enorme dozen vol etenswaren en alcoholische dranken kennen een dalende afname bij leveranciers. Hoe mooi een fles wijn of doos chocolade er ook uitziet, steeds minder werknemers zitten te wachten op een caloriebom als cadeau. In plaats daarvan lijken praktische relatiegeschenken populairder. Het verband met mobiele bereikbaarheid en de toename van draagbare devices wordt dan ook gauw gemaakt door werkgevers. Hier spelen zij slim op in, door het geven van gadgets voor de telefoon. Vaak zijn dat artikelen die iedereen wel kan gebruiken en waar we er niet genoeg van in de kast kunnen hebben liggen. Zo heeft ook de rest van het gezin iets aan het cadeau van de baas.

Powerbank als relatiegeschenk
Een voorbeeld van zo’n praktisch relatiegeschenk is de powerbank. Daar is weinig persoonlijks aan, toch blijkt het een van de meest populaire gadgets onder werknemers. Naast het praktische aspect van deze draagbare oplaadtool, is het wellicht persoonlijker dan u in eerste instantie zou denken. Zo bestaat de mogelijkheid om uw eigen logo, een naam of een persoonlijke boodschap op het object te laten zetten. Powerbanks bedrukken kent een toename in populariteit. De reden? Functionaliteit en een persoonlijke noot worden gecombineerd. Daarbij kan een lege telefoon niet meer als excuus worden gebruikt bij onbereikbaarheid, al is dat natuurlijk meer een humoristische knipoog vanuit de werkgever.

Slechte kwaliteit is slechte reclame
Er worden steeds hogere eisen gesteld aan hetgeen dat weggegeven wordt, niet alleen bij werknemers. “Zeker tegenover zakenrelaties is een relatiegeschenk van slechte kwaliteit de grootste misser. Het is dan ook zaak om bij de juiste leverancier te bestellen, zodat u verzekerd bent van hoogwaardige kwaliteit”, weten de experts van Maxilia, een van de meest ervaren leveranciers van onder andere relatiegeschenken.

‘De Kievitstraat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kievitstraat. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Kievitstraat in de wijk de Doorslag.

Alzheimer Café Nieuwegein: Muziek en dementie

Op donderdag 23 mei aanstaande organiseren  Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom, ZorgSpectrum, Vitras en Movactor ween een Alzheimer Café. Deze keer is het onderwerp: Muziek en dementie. De avond vindt zoals gebruikelijk plaats bij Zorgspectrum locatie Vreeswijk aan de Lekboulevard 10 en duurt van 19.00 uur tot 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelding niet nodig.

Muziek heeft een positieve invloed op het welbevinden en het functioneren van mensen met dementie. Het kan emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand positief beïnvloeden. Muziektherapie kan zelfs worden ingezet bij gedragsproblemen. Hoe werkt dat precies? En klopt het dat ook mensen met een vergevorderde dementie nog reageren op muziek? In het Alzheimer Café van donderdag 23 mei gaan we hierover met muziektherapeut Nathalie Weerheim-Maas in gesprek. We eindigen de avond interactief, zodat u zelf kunt ervaren wat muziek met u doet.

Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het programma begint om 19.30 uur met een interview met de gastspreker. Na de pauze is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook kunnen er dan eigen ervaringen worden besproken. Het Alzheimer Café eindigt om 21.00 uur. Daarna is er nog gelegenheid om een drankje te nemen en even na te praten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maartje Hoens van Zorgspectrum. Haar telefoonnummer is: 06-10104432 of Annette Stock van Vitras: 06-10459638.

PLUS-café in de bibliotheek: ‘Samen op pad’

Het PLUS-café, een lifestylecafé van én voor 55-plussers, staat maandagmiddag 20 mei aanstaande in het teken van ‘Samen op pad.’ Elke maandagmiddag van 14.30 uur tot 16.00 uur vindt het PLUS-café plaats en iedere derde maandag van de maand is er een groot thema. Op maandag 20 mei is dat ‘Samen op pad.’ Fietsen, koken en naar de kroeg gaan, maar ook filosoferen over de kwaliteit van het leven; welke activiteiten onderneem jij graag met anderen?

Ontmoet gelijkgestemden in het PLUS-café op maandag 20 mei en ga samen een leuke zomer tegemoet. Meer weten? Kijk op www.detweedeverdieping.nu. Zelf ook een keer meedoen? Of een idee voor het programma van het PLUS-café? Mail dan naar actie@detweedeverdieping.nu. Deelname aan het PLUS-café is gratis.

Boekentaxatie in beeld

Afgelopen maandag konden de inwoners van Nieuwegein hun oude boeken, atlassen en ansichtkaarten weer laten taxeren in de bibliotheek in Nieuwegein. Deze taxatie werd georganiseerd door De tweede verdieping en taxateur Arie Molendijk.

Molendijk is sinds 1997 binnen het boeken Antiquariaat, Veilingen en Taxaties een begrip geworden. Na de vele goedlopende veilingen van oude en zeldzame boeken is hij overgegaan tot voornamelijk het organiseren van taxatiedagen in binnen- en buitenland.

Onze redactie was benieuwd hoe zo een taxatie zou verlopen. Daarom gingen onze videograaf Bart van Rooijen en verslaggever Frans Evers eropuit met de camera en maakten bovenstaand videoverslag. Ruim 50 inwoners uit Nieuwegein kwamen met hun oude boeken, ansichtkaarten en atlassen naar de bieb om de waarde te horen van hun goed bewaarde ‘schatten.’