Ouderen verrast met Palmpasenstokken kleuters Lucas Galecop

Ook dit jaar liepen de kleuters van basisschool Lucas Galecop traditiegetrouw met hun zelfgemaakte palmpasenstokken een optocht door de wijk Galecop. Deze optocht eindigde in Buurtplein de Galecopperboog.

Woensdagmorgen 17 april jl. werden de palmpasenstokken in de klas versierd met fleurig gekleurde linten, snoepjes en vruchtjes. Aansluitend startte de optocht vanaf het schoolplein aan de Aert de Gelderhage, waarbij de kinderen vrolijk zingend en vol trots met hun palmpasenstokken door de wijk liepen. Van de plaatselijke supermarkt Jumbo ontvingen de kleuters het broodhaantje.

Medewerkers van de Jumbo met de broodhaantjes

De optocht eindigde bij Buurtplein de Galecopperboog. Hier  werd een groep ouderen verrast en mochten zij de palmpasenstokken van de kleuters in ontvangst nemen. De ouderen genoten zichtbaar van de gezelligheid met de kinderen. ‘Het werd een vrolijke middag met blije gezichten van jong en oud!’ aldus Maureen Timmer van basisschool Lucas Galecop.

Over de palmpasenstok
De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Het wordt vooral in Nederland en de Antwerpse Kempen gemaakt in kerken en op (rooms) katholieke en christelijke basisscholen. Aan het einde van de kerkdienst worden de palmpasenstokken door de kinderen vaak uitgedeeld aan ouderen of zieken in de parochie/gemeente. Van oudsher is het een katholieke traditie, maar tegenwoordig wordt de symboliek ook in protestantse en evangelische kerken gebruikt.

Over het broodhaantje
Het haantje van brood staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag). De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag/vroege ochtend).

De ouderen ontvangen de palmpasenstok in Buurtplein de Galecopperboog

Getuigen gezocht van ernstig verkeersongeval

Een 21-jarige vrouw uit Vianen is vorige maand ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Laagravenseweg in Nieuwegein. Ze brak haar onderrug en zal nog maanden moeten revalideren. De politie zoekt getuigen van het ongeval.

SLIP
De vrouw rijdt op vrijdagavond 15 maart rond 18.30 uur in haar grijze Citroën C1 over de Waterlinie weg en neemt de rotonde onder de A12 richting Nieuwegein. Als ze zo’n 200 meter voorbij de rotonde is, raakt haar auto door dus nog onbekende reden in de slip.

ANDERE RIJBAAN
Ze schiet de middenberm over en schiet door over de rijbaan voor het tegemoetkomende verkeer. In de berm komt ze dan tot stilstand. Ze is bij kennis en belt 112. Politie en ambulance komen ter plaatse. De vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht waar blijkt dat ze haar rug heeft gebroken.

DASHCAM
Een automobilist die op het moment van het ongeluk op de baan van het tegemoetkomende verkeer rijdt, heeft zijn dashcam aan. Op die beelden is te zien hoe de auto van het slachtoffer de weg overschiet en in de berm terecht komt. De bestuurder met de dashcam zet zijn auto langs de kant en schiet de vrouw te hulp.

GETUIGEN
Op de beelden van de dashcam is ook te zien hoe druk het op dat moment is. Gezien de drukte moeten er meer mensen getuigen zijn geweest van het ongeluk. De politie wil deze getuigen graag spreken, omdat het vooralsnog niet duidelijk is hoe het kon dat de auto van de vrouw in de slip raakte. De politie hoopt met verklaringen van getuigen daar meer duidelijkheid over te krijgen.

TIPS
Reed u die vrijdagavond 15 maart rond half zeven over de Laagravenseweg en heeft u iets van dit ernstige ongeluk gezien? De politie hoort graag van u. U kunt contact opnemen met het tipnummer: 0800 – 6070.

Openstelling hoofdfietsverbinding Utrecht – Nieuwegein/Houten

De nieuwe hoofdfietsverbinding tussen Nieuwegein/Houten en Utrecht over het bedrijventerrein De Liesbosch wordt vrijdag 19 april opengesteld. Momenteel worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan het tweezijdige fietspad langs de Ravenswade, tussen de Liesbosch en de Grote Wade. Begin april is de nieuwe parallelweg van de zuidelijke verbindingsweg, tussen de N408 en de Biezenwade, opengesteld voor fiets- en landbouwverkeer. Beide fietsverbindingen vormen samen de nieuwe hoofdfietsroute.

Gele borden
Op onderstaande afbeelding is de nieuwe fietsverbinding met de paarse pijl weergegeven. Om de nieuwe fietsverbinding aan te duiden, plaatst de aannemer gele borden. Door te starten met de aanleg van de nieuwe fietsverbinding kan ook het fietsverkeer gedurende de werkzaamheden door blijven stromen.

Meer weten?
Meer informatie kunt u hier vinden. Wilt u in de toekomst op de hoogte blijven van de werkzaamheden, meld u dan aan voor de ‘news alert’ op de website.

De infrastructuur van het bedrijventerrein De Liesbosch wordt verbeterd. Het bedrijventerrein krijgt vanaf de N408 twee nieuwe toegangswegen en de bestaande toegangsweg (Ravenswade) wordt aangepast. Hierdoor verbetert de doorstroming van het verkeer en worden bestaande knelpunten opgelost.

Vrolijke Paasdagen namens de Verenigde Senioren Partij (VSP)

Zondag 21 en maandag 22 april vieren we Pasen, het feest van de opstanding. De Verenigde Senioren Partij (VSP) wenst alle inwoners vrolijke Paasdagen. Speciale aandacht voor allen die moeten werken, kwetsbare ouderen, jongeren, ambulance-, politie- en brandweerpersoneel, zorgverleners en mantelzorgers.

Ton de Mol, fractievoorzitter van de Verenigde Senioren Partij: ‘Pasen is een feest van een nieuw begin en het is goed deze met persoonlijke aandacht ieder jaar door te geven aan alle inwoners van Nieuwegein en speciaal aan hen die dag en nacht voor ons klaar staan als we hulp nodig hebben.’

Themamiddag Leven met de dood

Op vrijdag 24 mei a.s. is het Nationale Dag Aandacht voor Sterven. Op deze dag organiseert Proxima Terminale Zorg een bijzondere themamiddag over Leven met de dood. Waarin de dood als thema door Buurvrouw&Buurvrouw besproken wordt en waar drie jonge vrouwen hun persoonlijke verhaal ‘als de dood voor de deur staat’ delen.

Tijdens de themamiddag, die gehouden wordt van 14.30 uur tot 17.00 uur in De Bron aan de Buizerdlaan in Nieuwegein, is er ook informatie te verkrijgen over het werk van Proxima voor mensen in de laatste levensfase. Een middag van ontmoeting, inspiratie en troost. Troost dat de dood en het leven bij elkaar horen. Deze middag is voor geïnteresseerden in het onderwerp.

Aanmelden mail naar: info@proxima-terminalezorg.nl. De Nationale Dag Aandacht voor Sterven is een initiatief van Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Werkzaamheden aan Oranjebrug, Vreeswijk blijft bereikbaar

In Vreeswijk is de komende tijd een aantal ingrijpende projecten tegelijkertijd in uitvoering. Het gaat om de werken van Rijkswaterstaat aan de Beatrixsluis, de sloop van het voormalige zwembad de Pinguïn en de renovatie van de Oranjebrug. Om er voor te zorgen dat Vreeswijk tijdens de uitvoering bereikbaar blijft, zijn de werkzaamheden op elkaar afgestemd. De uitvoering van de drie grote werken heeft gevolgen voor de bereikbaar van Vreeswijk. De gemeente Nieuwegein doet er alles aan om Vreeswijk bereikbaar te houden en om met elkaar Vreeswijk tegelijk zijn mooie toekomst te geven.

Oranjebrug
Het groot onderhoud aan de Oranjeburg start op maandag 29 april na Koningsdag en duurt tot 2 augustus. Vanaf 29 april is de Oranjebrug afgesloten voor alle verkeer. Voor de woonarken geldt dat scheepvaart kan plaatsvinden tot en met 28 april en pas weer na 2 augustus. Voor voetgangers en fietsers ligt er vanaf 29 april een pontonbrug ter hoogte van de Oranjebrug. Het overige verkeer waaronder het openbaar vervoer wordt omgeleid met borden.

Achtergrond
Het groot onderhoud aan de Oranjebrug kan niet langer wachten. Delen van de brug zijn aangetast door betonrot en worden daarom vernieuwd. Ook moderniseren we tegelijkertijd de installatie van de brug.

Openbaar vervoer
De halte aan de Koninginnenlaan is opgeheven vanaf 29 april tot 2 augustus. Er komt hiervoor in de plaats een tijdelijke noodhalte in de Rijnlaan hoek Oranjestraat. Zie hier voor aangepaste vertrek- en aankomsttijden. In plaats van de stadsbus rijdt een pendelbus. De pendeldienst rijdt op werkdagen van maandag t/m vrijdag vanaf 06.00 tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag rijdt tot 19.00 uur een taxi op afroep. Het telefoonnummer van de beltaxi is 030-63 65 222 of 06 – 54 30 1313. De taxi rijdt alleen op en neer tussen Vreeswijk en het stadscentrum Nieuwegein.

Pinguïn
De gemeente Nieuwegein is gestart met de sloopwerkzaamheden van Zwembad de Pinguïn. De bovenbouw is al gesloopt alleen het zwembad zelf moet nog worden weggehaald. Hierna wordt het terrein opgevuld en opgeleverd. In de toekomst is er kleinschalige woningbouw gepland.

Vier dingen die jou kunnen ontzorgen

Het gemiddelde dagelijkse leven van de Nederlander zit vaak helemaal volgepland. Van het werk tot het zoeken van paaseieren met het hele gezin. We worden dan ook niet voor niets als een van de meest drukke, effectieve en efficiënte mensen gezien. We weten precies wat er allemaal moet gebeuren en hoe we dat zo efficiënt mogelijk aan kunnen pakken. En hoewel dat ons een vooruitstrevende persoonlijkheid geeft, zorgt het ook voor de nodige stress. Gelukkig kunnen we deze stress weer een stuk minder hevig maken, door onszelf in de kleine dingetjes te ontzorgen. Hoe minder energie we kwijt zijn aan de kleine dingetjes, hoe meer energie we overhouden voor de grote dingen! We geven je dan ook graag een aantal voorbeelden van manieren waarop je jezelf wat kunt ontzorgen.

1. Automatiseren waar mogelijk
Je zou het misschien niet denken, maar ook onze dagelijkse handelingen kunnen tegenwoordig steeds vaker geautomatiseerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de slimme verlichtingssystemen, maar ook aan simpele diensten als een printabonnement. In dit geval geeft je printer direct een seintje wanneer de cartridges bijna leeg zijn, en worden deze je automatisch toegestuurd. De oude cartridges stuur je vervolgens gewoon terug in de retourenvelop. Het zijn de kleine dingetjes die het leven een stuk makkelijker maken!

2. Niet storen of vliegtuigmodus
Het gezoem of geping van onze telefoon kan ons ontzettend veel onbewuste stress opleveren. Al die meldingen van social media, apps of andere zaken op je smartphone blijven de hele dag gewoon lekker door gaan. Kies er dus bewust voor om op bepaalde momenten de ‘niet storen’ functie of vliegtuigmodus op je telefoon aan te zetten. Wanneer je even lekker ontspant op de bank bijvoorbeeld, of een goed boek leest. Je zult al snel merken dat dit je veel meer rust geeft.

3. Doe dagelijkse handelingen bewust
Je hebt vast wel eens op een belangrijke afspraak gezeten en alleen maar kunnen denken aan het feit of je het fornuis wel uit hebt gezet, de deur wel op slot hebt gedaan of de lichten van je auto wel uit hebt gezet. Door deze dagelijkse handelingen iedere dag juist heel bewust te doen, hoef je jezelf daar geen zorgen meer over te maken.

4. De powerbank
Neem altijd een kleine (of zelfs een grote) powerbank mee wanneer je het huis uit gaat. De kleine powerbanks wegen helemaal niets, en zullen ervoor zorgen dat je niet eens merkt dat je ze bij je hebt: totdat je ze nodig hebt. Het geeft je veel meer rust in je hoofd, en je hebt altijd de mogelijkheid om je mobiele apparaten op te laden. Ook dat is ontzorgen!