10.000 Nieuwegeiners zijn laaggeletterd!

Zo’n 10.000 Nieuwegeiners zijn laaggeletterd, dat is 1 op de 6 van alle inwoners.. De kans is dus groot dat je één van hen kent (en kunt helpen). Misschien is deze Nieuwegeiner een werknemer, een patiënt of cliënt van jou. Maar waarschijnlijk weet je niet dat degene laaggeletterd is. Laaggeletterden weten dit namelijk heel goed verborgen te houden. Bibliotheek De tweede verdieping vraagt in de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september aandacht voor alle laaggeletterde Nieuwegeiners. Maak laaggeletterdheid bespreekbaar in onze stad!

Laaggeletterden kunnen vaak wel een beetje lezen en schrijven. Wat ze niet kunnen is bijvoorbeeld zelf een formulier invullen of de bijsluiter van medicijnen lezen. Vaak gebruiken ze in dergelijke situaties smoesjes als ‘Ik ben mijn leesbril vergeten’, ‘Mijn handschrift is zo lelijk. Wil je dit voor me noteren?’ of ‘Ik vul dit formulier liever thuis in’. Veel laaggeletterden willen iets veranderen aan hun situatie, maar schamen zich om erover te praten, weten niet hoe ze dit moeten aanpakken of missen steun in hun omgeving. Jij kunt ze helpen.

Informatie
In de factsheet van bibliotheek De tweede verdieping lees en zie je in één oogopslag hoe je laaggeletterdheid herkent en bespreekbaar kunt maken. In de Taalkaart Nieuwegein vind je alle adressen waarnaartoe je laaggeletterden kunt verwijzen voor taalcursussen en praktische hulp.

Netwerk
Bibliotheek De tweede verdieping heeft ook een netwerk laaggeletterdheid voor alle organisaties die laaggeletterden ondersteunen. Meer weten? Neem contact op met Gina van den Berg, coördinator informele educatie bij de bibliotheek: g.vandenberg@detweedeverdieping.nu of telefoon 030 – 6045834.

Man vlucht na ernstig ongeluk in Batau Noord, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar een man die op woensdag 29 augustus betrokken is geweest bij een verkeersongeval aan de Batauweg. Bij dat ongeval raakte een vrouw gewond. De man stopte aanvankelijk wél na de aanrijding maar besloot later te vertrekken zonder zich kenbaar te maken.

De plek van het ongeval

De politie werd op woensdagochtend iets na 08.30 uur gebeld over het incident op de kruising van de Batauweg met de Batenburg. Een 31-jarige vrouw op een fiets had een aanrijding gehad met een automobilist. De bestuurder van de auto stopte direct na de aanrijding en gaf aan dat hij zijn auto even weg ging zetten. Daarna heeft de man zich niet meer gemeld.

Het slachtoffer liep bij de aanrijding ernstig letsel op. De politie onderzoekt het incident en hoopt dat de bestuurder van de auto zich alsnog meldt. Ook informatie van getuigen kan helpen om zicht te krijgen op de toedracht van de aanrijding. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844

44ste Sluizenloop binnenkort weer van start

Waarom is hardlopen zo fijn? Je voelt dat je gezond bezig bent. Tijdens het lopen en na het lopen. En dat gevoel klopt! Bewegen is goed voor je lichaam en een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Daarom wil Atverni, de atletiekvereniging van Nieuwegein, dat meer inwoners van Nieuwegein en gemeenten in de buurt structureel gaan hardlopen. ‘Daarin staan we niet alleen. SportID Nieuwegein heeft namens de Gemeente Nieuwegein als doel meer inwoners in beweging te krijgen. Zij willen dat bereiken door alle inwoners de mogelijkheid te bieden om aan sport- en beweegactiviteiten deel te nemen’ aldus de organisatie van de 44ste Sluizenloop in Nieuwegein die zondag 9 september plaatsvindt.

Schrijf je in
Atverni biedt loopgroepen op alle niveaus ervaren en gediplomeerde trainers en een uitstekende accommodatie met bijvoorbeeld een atletiekbaan. En Atverni organiseert de Sluizenloop, een jaarlijks terugkerend Nieuwegeins hardloopevenement met een kinderloop van 1,25 km, een jeugdloop van 2,5 km en wedstrijd- en recreatielopen van 5 km en 10 km. Kijk op deze website voor meer informatie en inschrijving.

Als je je niet van te voren hebt ingeschreven, kun je je op zondag 9 september vanaf 12.00 uur in het Dorpshuis Fort Vreeswijk alsnog inschrijven. Je betaalt dan wel iets meer inschrijfgeld.

Geef je bij de na-inschrijving op zondag 9 september de voorkeur aan een inschrijfformulier, dan is dat vanzelfsprekend prima. Het kan echter ook met je mobiele telefoon. Dan laat je onze vrijwilligers van het inschrijfbureau het bevestigingsscherm op je mobiel zien i.p.v. een ingevuld inschrijfformulier. De Sluizenloop Nieuwegein is misschien wel het eerste loopevenement waar dat kan.

Heb je een Stadspas Nieuwegein? Dan mag je gratis deelnemen. Schrijf je op zondag 9 september in en toon je stadspas aan onze vrijwilligers van het inschrijfbureau.

Over de Sluizenloop
De eerste Sluizenloop was op zaterdag 10 september 1975, ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de Oude Sluis in Vreeswijk. Nieuwegein had nog geen atletiekvereniging en de organisatie was in handen van Hellas, de sportraad Nieuwegein en het Bureau Sport en Recreatie.

Van 1994 tot en met 2004 vormde de Sluizenloop samen met wedstrijden georganiseerd door Clytoneus Woerden, Fit Zeist, OSM’75 Maarssen, Phoenix Utrecht, Statina Culemborg, U-track Utrecht en de Veenlopers Mijdrecht het Groot Utrecht Running Circuit. Daarmee werd de 10 km de hoofdafstand. In 2005 kwam de 20 km te vervallen.In 1983 werd Atverni opgericht. Vanaf dat jaar is de organisatie van de Sluizenloop geleidelijk overgedragen aan Atverni.

De wedstrijd- en recreatieloop voor volwassenen ging aanvankelijk over 20 km. De jeugd liep door het oude dorp. Het parcours is in de loop der jaren meermaals gewijzigd. Tot 1999 ging de wedstrijd- en recreatieloop vanaf de Oude Sluis naar Tull en ’t Waal. In 2000 keerden de deelnemers halverwege Tull en ’t Waal. Vanaf 2003 volgde het parcours het Lekkanaal. In 2015 moest het parcours opnieuw worden gewijzigd. Het Sluispad aan de oostzijde van het Lekkanaal was immers afgesloten, ter voorbereiding van de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis. Het parcours werd verlegd naar het westen: via het Schipperspad naar de Plofsluis en via de Structuurbaan en de Schalkwijkse Wetering terug. Voor dit parcours waren echter zo veel verkeersregelaars en parcourswachten nodig dat het parcours in 2017 opnieuw is gewijzigd. De jeugd loopt één of twee rondjes door het dorp. De wedstrijd- en recreatieloop bestaat uit één of twee achtjes van 5 km, waarbij elk achtje bestaat uit een rondje door het dorp en een ronde richting de Prinses Beatrixsluis.

PENTekening: ‘Nieuwegein goed in het recyclen van PMD’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Deze week liet het RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland), de organisatie die onze zooi achter onze kont opruimt, weten dat we goed bezig waren met het inzamelen van PMD. Dat meldde de directeur van het RMN in de jaarcijfers.

RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) publiceert deze week haar jaarverslag 2017. Afgelopen jaar is in het RMN verzorgingsgebied per inwoner gemiddeld 515 kilo huishoudelijk afval en grondstoffen ingezameld. De gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner is teruggebracht naar 195 kilogram per inwoner. Een daling van bijna 3% ten opzichte van 2016, dankzij de invoering van PMD inzameling in Nieuwegein en omgekeerd inzamelen in Soest. Het hergebruikpercentage is gestegen naar 62% (gemiddeld in RMN gebied).

RMN directeur Rob Schram: “In 2017 is een mooie stap gezet op de weg naar vermindering van restafval. De hoeveelheid ingezameld restafval was in 2016 nog 201 kilogram per inwoner (gemiddeld in RMN gebied). In 2017 hebben we dit terug weten te brengen naar 195 kilogram per inwoner. Dat is zelfs drie kilo per inwoner minder dan we hadden verwacht”. De hergebruikspercentages van de RMN gemeenten varieerden in 2017 van 54% tot 69%.

Hoeveelheid restafval verder verminderen
Uit sorteerproeven blijkt dat er nog te grote hoeveelheden grondstoffen in het restafval terechtkomen. Rob Schram: “Daarin zien we mogelijkheden tot verbetering”. Door de hoeveelheid papier, GFT, harde kunststoffen en PMD in het restafval te verminderen, kan de hoeveelheid restafval teruggebracht worden naar 74 kilo per inwoner. Als we alleen het GFT uit het restafval halen, is al vermindering naar 124 kilo restafval per inwoner realiseerbaar. Rob Schram: “We blijven ons dus inzetten om de hoeveelheid restafval per inwoner verder te verlagen en het hergebruik percentage te verhogen”. De ambitie om in 2025 nog 100 kg restafval per inwoner in te zamelen is met de juiste inspanning echt haalbaar.

Nachtwerk met stopmachine op trambaan

In het weekend van 1 en 2 september pleegt Strukton Rail in opdracht van de provincie onderhoud aan de trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Het werk wordt ’s nachts uitgevoerd, zodat het openbaar vervoer niet wordt verstoord.

Voor dit nachtwerk wordt een speciale machine op de rails gezet, de stopmachine. Terwijl deze machine langzaam over de trambaan rijdt, wordt het spoor omhoog getrokken en verstevigt de machine de ballast laag die zich onder de rails bevindt. Dit onderhoudswerk is nodig om de stabiliteit van de trambaan op orde te houden.

LOCATIES
De stopmachine rijdt komend weekend op diverse locaties langs de trambaan. In IJsselstein wordt gewerkt in de wijk Achterveld en tussen de halte Binnenstad en de eindhalte IJsselstein-Zuid. In Nieuwegein concentreert het werk zich op de haltes Merwestein, Doorslag, Antonius Ziekenhuis en Nieuwegein-Centrum. In Utrecht wordt de machine ingezet bij de tramhaltes 24 Oktober Plein en Graadt van Roggenweg.

HINDER
Hoewel we hinder zo beperkt mogelijk proberen te houden, kan de inzet van de stopmachine in de directe omgeving tijdelijk voor geluidsoverlast zorgen.

Het was een topjaar voor zonnepanelen. Wat brengt de toekomst?

Wist je dat de opbrengst van zonnepanelen dit jaar ruim 11,5% hoger ligt dan in 2017? Dit blijkt uit een onderzoek van zonnepanelen.net. En dan te bedenken dat we nog 4 maanden te gaan hebben voordat het jaar om is. Hoe dat komt? Door het prachtige weer dat we gehad hebben deze zomer. Maakt dat de aanschaf van zonnepanelen nu extra interessant? In dit artikel leggen we het graag uit.

Uitschieters 2017
Overweeg je zonnepanelen? Op basis van het afgelopen jaar lijkt dat geen slecht idee! De zon scheen rijkelijk, dus de opbrengsten waren torenhoog. Ten opzichte van 2016 ligt de opbrengst ruim 9,1% hoger. En dat terwijl de maanden januari en maart wit en koud waren. Benieuwd naar de uitschieters van dit jaar? Qua aantal zonuren waren dat februari, mei en juli. De panelen vierden een feestje.

Waarom zonnepanelen interessant zijn
Ieder jaar stijgt de energiebelasting. Vergeleken met gas, is de belasting op elektra al zo’n 5 keer hoger. Daarentegen groeit de markt van zonnepanelen. Gevolg: lagere kosten en hogere opbrengsten. Het plaatsen van zonnepanelen geeft daardoor steeds meer voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Je produceert stroom met gratis zonlicht
  • Zonnepanelen leveren een hoger rendement op dan sparen op een bankrekening
  • Je hebt er geen omkijken naar, want zonnepanelen starten en stoppen automatisch
  • Zonnepanelen zijn duurzaam en toekomstgericht
  • De investering heeft zichzelf snel terugbetaalt en zorgt daarna nog jaren voor rendement

 Zonnenpanelen.net: het testcentrum
Zonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair. Is het een hype? Of zijn zonnepanelen een goede investering? Op zonnepanelen.net lees je er alles over. Dit is een platform met een eigen testcentrum. Dagelijks worden hier de opbrengstresultaten van verschillende merken in de markt getest. Zeer uniek, want dit doet nog geen enkele andere partij in Nederland.

Zonnige investering
Zonnepanelen presteren bij (zeer) hoge temperaturen iets minder dan dat ze bij koud weer doen. Hoe warmer de panelen worden, hoe minder efficiënt ze werken. Om preciecer te zijn, wordt de efficiency van de zonnepanelen boven de 25 graden beïnvloedt. Vergelijk het maar met hardlopen. Hoe warmer je het krijgt, hoe zwaarder het rennen wordt. Met als gevolg dat je langzamer gaat lopen. Dit is bij een zonnepaneel net zo. Daarom presteren ze vaak het beste in de maanden januari tot en met juli. Hoe dan ook: zolang het aantal zonuren blijft stijgen zoals de trend laat zien, zijn zonnepanelen ook de komende jaren een zonnige investering.

Wijkfeest Galecop 25 jaar!

Galecop bestaat 25 jaar! Om dit te vieren organiseren wijkbewoners op zondag 9 september 2018 een wijkfeest met, voor en door de bewoners van de wijk Galecop. In de middag zijn er leuke en sportieve activiteiten voor alle leeftijden waarbij je mooie prijzen kunt winnen! Voor kinderen tot 7 jaar is er o.a. schminken, luchtkussen ballonenclown en domino groot. Vanaf 7 jaar is er o.a. een balanceboard, doelschieten, bowlen boogschieten en een hindernisbaan.

Vanaf 15 jaar is er o.a klimmuur, boogschieten, paalklimmen, polstok-slootje springen en een hindernisbaan. Voor ouderen is er petanque, sjoelen, blikgooien, dammen , rummikub en ringwerpen. We sluiten af met een heerlijke barbecue en een feestavond met DJ. Peter Douglas & Johnny Rosenberg zingen live muziek van Frank Sinatra & Michael Bublé.

Woon of werk je in de wijk Galecop kom dit 25 jarig jubileum met ons vieren! Inschrijven voor de activiteitenmiddag en meedingen voor een prijs is tijdens de middag zelf. Aanmoedigers zijn natuurlijk ook van harte welkom. Voor de barbecue kunt u zich tot uiterlijk 3 september 2018 opgeven via galecop25jaar@gmail.com. Hiervoor geldt een eigen bijdrage € 5,- per persoon voor 12 jaar en ouder, Npas € 2,50 pp, en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. U kunt de bijdrage overmaken naar NL17 INGB 0008402921 tav Stichting Wijkoverleg Galecop o.v.v. BBQ Galecop 25 jaar. Of betaal contant bij Buurtplein Galecop.

Voor minder validen is vervoer heen en terug mogelijk. Informeer hier naar bij Buurtplein Galecop of mail naar galecop25jaar@gmail.com.

Programma:

13-13.30 Feestelijk opening door wijkwethouder Ellie Eggengoor
13.30-16 Activiteiten voor alle leeftijden
16-16.30 Gelegenheid tot opfrissen op locatie
16.30-17 Prijsuitreiking door wijkwethouder Ellie Eggengoor
17-21.30 Barbecue en feestavond met DJ en Douglas&Rosenberg

St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein genomineerd voor de Nationale HR Zorg Award

De jury van de Nationale HR Zorg Award heeft vijf zorgorganisaties genomineerd. Onder de genomineerden zit ook het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Verder zijn genomineerd: het Amsterdamse UMC, locatie AMC; ziekenhuis Nij Smellinghe; ziekenhuis Gelderse Vallei en gehandicaptenzorgaanbieder Pluryn. FWG Progressional People maakt op 25 september bekend welke organisatie de beste bijdrage aan werkplezier in de zorg heeft geleverd.

In totaal waren er 52 inzendingen voor de prijs. De genomineerde projecten bevatten onder meer een mooi uitgewerkt visietraject met grote betrokkenheid van medewerkers, een ambassadeursproject waarbij medewerkers een platform krijgen om alle mooie facetten van hun werk te delen en een tweejarig omscholingsproject voor zij-instromers. De vakjury, onder voorzitterschap van Greet Prins (Philadelphia), bestaat verder uit Hester Vermeulen (Radboud Universiteit), Marita Bossers (Planetree), Tjitte Alkema (NVZ), Lonneke de Laat (Cello Zorg) en Elise Merlijn (FNV).

De HR Zorg Award is onderdeel van de beweging Werkplezier in de zorg, een initiatief van FWG Progressional People. Sabine Uitslag is Chief Inspiration Oficer van de beweging: “Ik ben ervan overtuigd dat er op de werkvloer zoveel mooie initiatieven zijn die we niet kennen. Dus laten we elkaar inspireren met ideeën om met het vergroten van werkplezier aan de slag te gaan. Daarmee maken we de zorg nog aantrekkelijker om in te werken.”

Festival van Werkplezier
De winnaar van de HR Zorg Award ontvangt een bokaal en ondersteuning van FWG Progressional People ter waarde van 10.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op 25 september tijdens het Festival van Werkplezier in Utrecht, waar minister Hugo de Jonge van VWS de aftrap geeft.

De prijs is voor het eerst uitgereikt in 2017. Cello won met het project Leer en Versterk (LEV), dat vernieuwend onderwijs voor medewerkers, studenten én cliënten op de werkplek mogelijk maakt.

Imagine Multi Culti Festival

Op zaterdag 8 september aanstaande organiseren twee inwoners van Nieuwegein de eerste editie van ‘Imagine Multi Culti.’ ‘Een dag waarop het er juist wel toe doet wie je bent, waar je vandaan komt en welke cultuur bij jou hoort. Een dag om nooit te vergeten die in het teken staat van overbruggen, verbroedering en intercultureel samenzijn’ aldus de bedenkers van het multicultureel festival. De kaartverkoop is reeds begonnen. Maximaal 1000 gasten kunnen worden ontvangen. Op 20 mei aanstaande kunt u kennismaken met de initiatiefnemers op de IbizaFair die wordt gehouden nabij het Petanquecentrum aan de Galecopperzoom 7 in Nieuwegein.

Het festival wordt georganiseerd op het terrein de Middengaarde in de Galecopperzoom. Naast muziek en dans zal ook een Multi Culti Markt worden gehouden. Hier kunnen spulletjes worden gekocht, stichtingen steunen, lid worden van verenigingen en hier kunt u terecht voor extra vermaak. Op het terrein zal een entertainment team aanwezig zijn wat zich deels richt op de kinderen. Samen met sminck, knutselen, springkussens en nog veel meer. Maar ook zullen kramen ingericht worden waar lokale producten gekocht kunnen worden.

Op de Imagine Multi Culti Markt is het leuk om te zien wat andere mensen beweegt. Welke doelen deze mensen steunen en wat jij eventueel kan doen om de wereld een stukje beter te maken. Van schoolmeisjes weer naar school in Marokko tot aan een waterput in Afrika.

Tijdens het festival, dat de hele dag duurt van 10.00 uur tot 20.00 uur, is er volop gelegenheid om te genieten van eten uit verschillende culturen. Op het terrein komen 5 enorme keukententen. ‘Al heel snel zullen heerlijke geuren je tegemoet komen uit de verschillende keukens. Iedere keuken vertegenwoordigt een andere cultuur of ander land. Hierdoor kunnen tegen etenstijd onze bezoekers kiezen wat ze willen eten of gewoon overal een vorkje mee gaan prikken’ aldus de initiatiefnemers. Kaarten bestellen voor het festival kan hier. Voor volwassenen kost een kaartje € 3,50 en kinderen vanaf 4 jaar € 1,50.

De initiatiefnemers van het festival: Ellen Hazebroek en Jasper Van Nuijs

Inwoners Nieuwegein jagen op miljoenen in Miljoenenjacht

Vijftig inwoners van Nieuwegein uit postcodegebied 3433 strijden om prijzen tot wel vijf miljoen euro in tv-show ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’. Zij wonnen bij de Postcode Loterij een felbegeerde studioplaats in de spelshow die Linda de Mol presenteert. Of inwoners uit Nieuwegein daadwerkelijk in de prijzen vallen, is zondag 9 september vanaf 20.00 uur te zien bij RTL 4.

Koos (70) uit Nieuwegein is één van de gelukkigen die afreist naar de studio in Amsterdam: “Veertig jaar geleden ben ik al eens bij de show van Willem Ruis te gast geweest. Daar kon je een orgel winnen. Bij ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’ zijn de prijzen een stuk groter. Maar hopen dat ik iets win doe ik niet. Het gaat om de ervaring. Me echt voorbereiden doe ik niet. Ik lees, zoals altijd, iedere dag de krant en bepaal ter plekke wel wat ik doe als ik achter de desk wordt uitgenodigd.”

Kans op geldprijzen tot wel 5 miljoen euro
De vijftig inwoners uit Nieuwegein zijn samen met inwoners uit negen andere wijken uit heel Nederland aanwezig in de studio. Eén van de 500 aanwezigen maakt kans de studio als miljonair te verlaten. Diegene neemt in de finale plaats aan de desk naast Linda de Mol om het ‘Gouden Koffer Spel’ te spelen. Door koffers te openen, maakt de finalist kans op een geldbedrag dat kan oplopen tot wel vijf miljoen euro.

De uitzending van ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’ met daarin de inwoners uit Nieuwegein is zondag 9 september van 20.00-21.30u bij RTL 4 te zien.