IVN-excursie naar de Steenwaard bij Culemborg

Het IVN, Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid (afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o.), organiseert op zondag 11 juni 2017 een excursie in De Steenwaard bij Culemborg. De Steenwaard langs de Lekdijk bij Culemborg is een nieuw natuurgebied, waar veel moois te horen en te zien is.

In het kader van het beleidsplan ‘Ruimte voor de Rivier’ is besloten om het verbeteren van de waterafvoer van de Lek samen te laten gaan met natuurontwikkeling. In de uiterwaarden zijn daarom nevengeulen gegraven om zo natte gebieden te laten ontstaan. In deze tijd van het jaar staan hier bijzondere planten in bloei, die je alleen kunt vinden langs rivieroevers. De hazen rennen rond en weidevogels en meerdere soorten libellen zullen we ook gaan zien. Stevige schoenen zijn aan te raden.

Voor deze IVN-excursie verzamelen we op de parkeerplaats bij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2 in Nieuwegein. Hier vertrekken we per auto om 13.30 uur. U kunt ook rechtstreeks naar het beginpunt van de excursie gaan. De excursie door de uiterwaard  start om 14.00 uur bij Werk aan de Spoel aan de Goilberdingerdijk 40 in Culemborg.

Deelname aan de excursie is gratis; een kleine vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten is natuurlijk welkom. Het is niet nodig om zich van tevoren aan te melden. Voor informatie kunt u bellen naar de IVN-gids Eveline Zijderveld (030-6377451 of 06-41584003).

Deel 7 ‘Ooievaarsnest, de kleintjes worden groot’

Het ooievaarsnest, dat in maart 2006 is geplaatst in de wijk Galecop, is weer bewoond door het ooievaarsmannetje dat zijn eerste intrek nam in 2013. Het nest, tussen de Reinesteijnseweg en de Lucas van Leydenhage, is sindsdien ieder jaar de vaste broedplek voor dit mannetje dat nu wacht op zijn vrouwtje.

John van Erve is onze vaste ‘ooievaarsfotograaf’ ter plekke en liet ons vandaag het volgende weten: ‘Kleintjes worden groot ! Hoewel er nog een lange weg is te gaan eer zij kunnen uitvliegen. Het is een drukte van belang voor de ouders. Niet alleen moeten zij zorgen voor voldoende voedsel, maar met deze warmte wordt er ook het nodige te drinken aangevoerd. De jongen laten de ouders niet met rust en bedelen de hele dag door.’

Nadat er vorig jaar helaas geen jonge ooievaars zijn geboren, mag Galecop zich dit jaar verheugen in de geboorte van maar liefst 4 jonkies. Ook deze kleintjes zullen weer geringd worden door een ringer van STORK (Stichting Research and Knowhow) Dit gebeurd op zaterdag 3 juni aanstaande om 14.15 uur.

Door het ringen worden ooievaars individueel herkenbaar, waardoor het mogelijk is ze te volgen. Dit vormt de basis voor de verzameling van gegevens. Met die gegevens kan onderzoek gedaan worden. Het levert inzicht op in het leven van ooievaars.

Sluizenfestival op 17 juni 2017 in Vreeswijk

Op zaterdag 17 juni 2017 wordt door het zeemanskoor De Brulboei voor de achtste keer het Sluizenfestival georganiseerd. Dit keer zijn een drietal gastkoren uit Nieuwegein uitgenodigd: Het vrouwenkoor ‘De Dolle Diva’s’, het koor mannenkoor ‘Hearts of Holland’ en het dameskoor ‘RefreshSing.’ Het festival is een vast onderdeel van het Zomerweekeinde, dat ooit gestart is door de activiteitengroep Vreeswijk.

Het geweldige openlucht theater van de Oude Sluis, midden in het centrum van Vreeswijk, zal ook nu weer het decor zijn. Vanaf de trappen van de sluis en de kademuren zijn de optredens van de deelnemende koren fantastisch te zien en te beluisteren. Daarbij staan de vele stoelen van de rond de sluis gevestigde plaatselijke horecaondernemingen gastvrij voor u klaar.

De organisatie: ‘We zijn inmiddels volop in de weer om het programma in elkaar te draaien en ook de andere zaken vorm te geven om er weer een spetterend feest voor Vreeswijk, voor Nieuwegein en voor ver daarbuiten van te maken. Je kunt voor het dit jaar wel zeer afwisselende stukje muziek terecht langs de kades van de Oude Sluis tussen 13.30 uur en 18.00 uur. Halverwege de middag zal op spectaculaire wijze, de vijfde en waarschijnlijk laatste CD van de Brulboei “Behouden Vaart” worden gepresenteerd.’

Pakt Menno van Laarhoven van het Anna Lyceum uit Nieuwegein de titel?

Strijd rond het Nederlands Kampioenschap Microsoft Office Specialist barst los! Menno van Laarhoven van het Anna Lyceum uit Nieuwegein doet mee aan de strijd. Slim.nl organiseert op vrijdag 2 juni het Nederlands Kampioenschap Microsoft Office.

Tijdens het NK Office nemen 25 studenten, verbonden aan diverse middelbare scholen en mbo-instellingen uit het hele land, het tegen elkaar op. De student die het examen in Microsoft Word of Excel het beste aflegt in de snelste tijd wint het golden ticket: een geheel verzorgde reis naar het Microsoft Office World Championship in Disneyland, Anaheim, in de Verenigde Staten, waar hij Nederland mag vertegenwoordigen.

‘Scholen vinden ICT-vaardigheden van studenten steeds belangrijker’

‘We zien dat er de laatste jaren meer animo is vanuit scholen om hun leerlingen een certificeringstraject aan te bieden. Een goede ontwikkeling die laat zien dat scholen de ICT-vaardigheden van hun leerlingen willen verbeteren. Studenten die zich certificeren weten software optimaal te benutten en hebben een streepje voor op leeftijdsgenoten; een wereldwijd erkend certificaat staat tenslotte goed op hun CV’, aldus Jeroen Borgsteede, directeur Slim.nl. “

Daarnaast zijn ICT-basisvaardigheden een belangrijke pijler in de digitale geletterdheid die de stichting Kennisnet heeft opgesteld als onderdeel van de 21ste -eeuwse vaardigheden. Dit zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Het aanbieden van een certificeringsprogramma als Microsoft Office Specialist (MOS) is voor scholen een zeer laagdrempelige en betaalbare manier om hiermee aan de slag te gaan.”

Het Anna Lyceum was direct enthousiast voor deze wedstrijd en maakt als eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland zich sterk voor deze vorm van onderwijs en kreeg als eerste de status van Microsoft Imagine Academie. In 2016 was Laura van der Schoor van het Anna Lyceum Nederlands Kampioen Office, gaat Menno deze prestatie evenaren? Deelname van Menno van Laarhoven is fantastisch voor Menno en voor de school die haar inzet ook beloond ziet in de finale strijd van 2017.

Gratis ICT-cursussen via Slim.nl
Via Slim.nl krijgen onderwijsinstellingen gratis toegang tot de Microsoft Imagine Academy, een online-omgeving van Microsoft, met allerlei lesmateriaal over hun producten, zoals Word, Excel en PowerPoint. Leerlingen, docenten en medewerkers kunnen met dit lesmateriaal oefenen voor hun MOS-examen. Behalen ze dit examen, dan ontvangen ze een internationaal erkend certificaat. De examens worden afgenomen door certificeringspartner Certiport, de partij die jaarlijks het Microsoft Office Specialist World Championship in Amerika organiseert.

Menno van Laarhoven

Meedoen aan de Pieremachocheltocht in Vreeswijk

De Pieremachocheltocht in Vreeswijk vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 juni 2017 van 18.30 – 20.00 uur, na de Jaarmarkt. Een Pieremachochel is een zelfgemaakte boot, vlot of iets anders, als het maar drijft en leuk versierd en/of verlicht is.

Iedereen kan meedoen, jong en oud, vrienden, broers, zussen, ouders enz. Aan deelname is géén leeftijdsgrens verbonden. Deelname is gratis en voor eigen risico. Wil je meedoen? Schrijf je dan hier in. Dit kan nog tot 3 juni aanstaande!

Waarmee moet ik bouwen
Materialen die ervoor zorgen dat de Pieremachochel blijft drijven. Vanaf 1 mei zijn drijvers (jerrycans) beperkt verkrijgbaar bij Dagwinkel Vreeswijk. OP=OP. Tijdens de tocht ga je onder het Kippebruggetje door. Vanaf het water is de hoogte tot de onderkant brug maximaal 200 cm. Zorg dat je er onderdoor kan.

Wanneer kan ik bouwen
Je kunt je Pieremachochel thuis bouwen, maar er is ook een mogelijkheid om op 10 juni je Pieremachochel te bouwen op de Helling, van 10.00 tot 16.00 uur. Voor materialen wordt dan gezorgd.

Wanneer je Pieremachochel brengen
Zaterdag 10 juni, vanaf 17.00 uur kun je je Pieremachochel brengen op het gazon bij de Oranjebrug, langs de waterkant. Aanwijzingen van de organisatie volgen. Deelnemers kunnen alléén vanaf de Oranjebrug vertrekken wanneer zij een deelnemernummer bij de coördinator hebben gehaald. Zonder nummer geen deelname.

Zijn er prijzen te winnen
Er zijn mooie prijzen te winnen. Een jury kijkt naar creativiteit, hoe de Pieremachochel drijft, voortbeweegt en de rol van de bemanning. Het inschrijfformulier is verkrijgbaar bij Dagwinkel Vreeswijk, Dorpsstraat 10 of door het formulier digitaal in te vullen. Lever het ingevulde formulier uiterlijk voor 3 juni in bij de kassa van Dagwinkel Vreeswijk. Als je jonger dan 16 jaar bent, moeten je ouder(s)/verzorger(s) het inschrijfformulier ondertekenen.

Veiligheid op het water
Het dragen van een zwemvest tijdens de tocht is verplicht. Heb je zelf een zwemvest dan trek je deze aan. Heb je geen zwemvest, dan wordt deze beschikbaar gesteld door de organisatie. Na afloop moet je deze weer inleveren. Op het water moeten de aanwijzingen en regels van de organisatie en reddingsbrigade worden gevolgd! Geen alcoholgebruik tijdens de tocht.

Opruimen na afloop
Als de tocht voorbij is, ga je terug naar de Helling. Je Pieremachochel neem je weer mee naar huis. Als je je Pieremachochel niet meeneemt, moet je deze wel uit elkaar halen. Het wordt door de organisatie opgeruimd en er kan geen aanspraak meer worden gemaakt op het bouwsel of de materialen ervan.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Er zijn artiesten die niet kunnen wachten op de KunstGein Atelierroute (10 en 11 juni). Zo is er een artiest langsgegaan die vele elektriciteitshuisjes en deuren van zijn kunstwerken heeft voorzien. Het moet een hele opgave zijn geweest, zo veel deuren af te gaan om een krabbel op te zetten. Ik denk echter, dat ik niet genoeg snap van moderne kunst. Ik bedoel.. wat moest het voorstellen? In ieder geval had ik mijn weekend anders voorgesteld. Dat, en ik ontmoet graag de kunstenaar, zodat ik hem of haar complimenten kan geven voor zijn of haar prestatie.’

Lezing rondom dementie en ouderenzorg

Op vrijdag 9 juni van 14.00 uur tot 15.30 uur vindt in het Ontmoetingscentrum Nieuwegein aan de Nedereindseweg 1-3 een bijeenkomst plaats met als onderwerp: Wat kan bijdragen tot een betere levenskwaliteit bij mensen met dementie? Hierbij kunt u denken aan lachen, muziek, beweging, sociale contacten, zich nuttig voelen…

Deze bijeenkomst valt in de lustrumweek van het Ontmoetingscentrum Nieuwegein. Daarom zijn naast mantelzorgers en belangstellenden ook mensen met dementie welkom. Aan de hand van theorie maar vooral door het aan de lijve ervaren van levenskwaliteit verhogende activiteiten wil Vitras de bezoekers inspireren. Dit is de derde lezing van een cyclus van acht lezingen rondom dementie/ouderenzorg in 2017.

Wisselstoring oorzaak van vertraging met de tram

Trams tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein reden dinsdagmiddag weer met vertraging. De oorzaak was een wisselstoring. Dit liet vervoerder U-OV onze redactie weten. Het was de tweede storing vandaag. Reizigers zijn ontevreden. “Weer is de dienstverlening van de ‘Fyra van Nieuwegein’ onbetrouwbaar”, zegt één van hen.

Tijdens de storing stonden trams op Utrecht Centraal stil. Ook konden trams vanuit Nieuwegein en IJsselstein Utrecht niet inrijden. Een monteur probeert het probleem te verhelpen.

Ook op Twitter kwamen klachten binnen. “Excuses. Het is echt aftellen naar de nieuwe trams helaas“, antwoordde U-OV vanochtend één van de reizigers. Rond 20.00 uur reden de trams weer volgens de dienstregeling.

Buurtcamping Galecopperzoom klaar voor ontvangst

Van vrijdag 7 t/m zondag 9 juli wordt de Middengaarde op Galecopperpark omgetoverd tot Buurtcamping. Drie dagen lang is het park aan de rand van de wijk Galecop een gemoedelijke camping, waar inwoners van Nieuwegein elkaar beter kunnen gaan leren kennen. Wil je komen luieren, gezellige activiteiten doen of BBQ-en met  de buren? Het is allemaal mogelijk. Je kunt nog een plek reserveren. kijk hiervoor op de website van de organisatie.

Zondag 28 mei jl. was er vrij onverwachts een leuk feestje op het terrein van de Middengaarde in Galecop. Precies het terrein waar de Buurtcamping Nieuwegein gaat plaatsvinden. Een goede reden dus voor onze fotograaf Michael Simonse om eventjes voor te gaan proeven en de sfeer alvast te ervaren.

De Middengaarde, waar over zes weken de Buurtcamping Nieuwegein gaat plaatsvinden, staat er goed bij. ‘Ik heb met het voorproeven al een klein beetje mogen ervaren hoe het gaat worden’ aldus Michael Simonse. ‘Dit gaat echt de leukste camping van Nederland gaat worden. Daar kunnen jullie ook deel van zijn. Komen jullie ook?’ Kijk voor meer informatie over de Buurtcamping en het reserveren van een plekje op de camping op de website van de organisatie.

Column Willeke Stadtman: ‘Weer’

Het is fijn dat het er is: het weer. Het weer is een uiting van ons klimaat en als we Trump mogen geloven hebben de Chinezen bedacht dat we een klimaatprobleem hebben. Dat vonden ze in China wel een leuk speeltje, een klimaatprobleem.

Het is eigenlijk een raar woord ‘weer’. Vroeger had men het over ‘weder’. Dat woord vind ik chiquer, het heeft meer cachet, maar het is volledig achterhaald.

Maar goed. Het weer.
Daar is altijd wat mee.
Vooral in Nederland.

Eind mei was het warm, om niet te zeggen héél warm. Om niet te zeggen trópisch warm. We liggen bijna halverwege het jaar alweer bijna tegen een volgend warmterecord aan.

Gerrit Hiemstra en Marco Verhoef beleven hoogtijdagen. Meteorologisch is het natuurlijk buitengewoon interessant, en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Maar die weermannen hebben toch ook gewoon een gezin dat ze niet graag binnen enkele decennia onder een verhoogde waterspiegel zien verdwijnen?

Het weer. Op de markt. ‘Ik dacht, ik ga maar vroeg, want het wordt heel warm vandaag.’ ‘Ik heb het nu al warm, voor mij hoeft dit niet zo.’

‘Kijk laatst met die kou, dat is ook niks, maar dit is dan natuurlijk wel weer het andere uiterste.’ ‘Ik wil er heus wel van genieten, maar ja, ik krijg er van die opgezwollen enkels van en dan kan ik echt niks meer. Dan kan je me wegbrengen.’ ‘Ik kan er niet tegen. Het is heel beroerd voor mijn suiker, ik ben de hele dag bezig met drinken.’

In de supermarkt. ‘Hier is het tenminste lekker koel.’ ‘Koel? Het lijkt wel of ze je hier nog voor je dood willen invriezen.’ ‘Nou, wat mij betreft hoeft dit niet zo. Zo’n graadje of 21 of 22: oké. In Spanje voelt het heel anders aan hé, als het dertig graden is. Hier heb je altijd van die vieze klamme warmte. Schijnt iets te maken te hebben met de lucht ofzo.’

‘Ik doe geen oog dicht met die hitte. Vannacht dreef ik gewoon letterlijk mijn bed uit en de hond is ook helemaal van slag. Die zit maar te hijgen. Maar ja, dat kan niet anders, die kan niks uittrekken hè?’

In de lift staan twee zwetende ouderen. Ze leunen op de supermarktwagen. In één van de karren staan sixpacks Cola en Fanta. ‘Warm, hé?’ ‘Nou. Heel warm.’ ‘Het schijnt dat het nog warmer gaat worden.’ ‘Zeggen ze dat?’ ‘Ja.’ ‘Nou, daar zijn we dan mooi klaar mee.’ ‘Ja, en ze zeggen dat het heel slecht is voor ouderen. Je ken zomaar uitdrogen.’ ‘Oh, vandaar al die flessen.’ ‘Ja, je moet wat hè?’ ‘Heb jij ook suiker dan?’

De lift gaat open. Waar zouden het in hemelsnaam in Nederland over moeten hebben als er geen ‘weer’ was?

Over Willeke Stadtman
De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950), echtgenote en moeder van drie kinderen schrijft haar belevenissen in een column op De Digitale Stad Nieuwegein. Willeke heeft drie kleinzoons en een kleindochter, een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter).

Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen.

Meer columns van Willeke Stadtman leest u hier.