Deel 7 ‘Ooievaarsnest, de kleintjes worden groot’

Het ooievaarsnest, dat in maart 2006 is geplaatst in de wijk Galecop, is weer bewoond door het ooievaarsmannetje dat zijn eerste intrek nam in 2013. Het nest, tussen de Reinesteijnseweg en de Lucas van Leydenhage, is sindsdien ieder jaar de vaste broedplek voor dit mannetje dat nu wacht op zijn vrouwtje.

John van Erve is onze vaste ‘ooievaarsfotograaf’ ter plekke en liet ons vandaag het volgende weten: ‘Kleintjes worden groot ! Hoewel er nog een lange weg is te gaan eer zij kunnen uitvliegen. Het is een drukte van belang voor de ouders. Niet alleen moeten zij zorgen voor voldoende voedsel, maar met deze warmte wordt er ook het nodige te drinken aangevoerd. De jongen laten de ouders niet met rust en bedelen de hele dag door.’

Nadat er vorig jaar helaas geen jonge ooievaars zijn geboren, mag Galecop zich dit jaar verheugen in de geboorte van maar liefst 4 jonkies. Ook deze kleintjes zullen weer geringd worden door een ringer van STORK (Stichting Research and Knowhow) Dit gebeurd op zaterdag 3 juni aanstaande om 14.15 uur.

Door het ringen worden ooievaars individueel herkenbaar, waardoor het mogelijk is ze te volgen. Dit vormt de basis voor de verzameling van gegevens. Met die gegevens kan onderzoek gedaan worden. Het levert inzicht op in het leven van ooievaars.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk