Werkzaamheden asbestsanering Rijtuigenbuurt stilgelegd

De werkzaamheden aan de uitvoering van het groot onderhoud van 117 eengezinswoningen in de Rijtuigenbuurt (De Driften) in Batau zuid in Nieuwegein zijn dinsdagmorgen om 11.00 uur definitief stilgelegd. Een van de grote ingrepen was het verwijderen van de asbestleien van de gevels van deze woningen. Maar de werkzaamheden werden niet conform de regels uitgevoerd. De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) bracht dit nieuws en riep de gemeente ter verantwoording.

Vandaag laat de gemeente Nieuwegein in een schrijven aan de raadsleden weten: ‘Op dit moment is Mitros bezig met het opknappen van de woningen in de Rijtuigenbuurt. Hierbij worden onder andere complete gevels vernieuwd. Deze gevels bevatten asbesthoudende leien en asbesthoudende beglazingskit. De Inspectie SZW heeft vandaag geconstateerd dat er een aantal zaken niet in orde is, met betrekking tot de werkzaamheden. De aannemer moet nu aan het werk om deze zaken op orde te brengen. In de tussentijd moet Mitros de werkzaamheden stilleggen. Deze constatering van de Inspectie is voor ons aanleiding om u te informeren. Wij hechten veel belang aan naleving van de regels, en stellen u daarom vandaag nog op de hoogte van de situatie.’

Mitros heeft op 4 maart een omgevingsvergunning aangevraagd voor het geheel vervangen van de gevels. Op 22 maart is de omgevingsvergunning verzonden. Omdat er asbestsaneringswerkzaamheden zouden gaan plaatsvinden zijn er asbestinventarisaties gedaan, deze zijn ook beoordeeld. Er blijkt geen overkoepelende asbestmelding te zijn gedaan. Dit had wel moeten gebeuren voor de volledigheid. In april is men wel gestart met de werkzaamheden. ‘Tijdens de werkzaamheden heeft TVL (Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid) inspecties uitgevoerd alsof deze melding wel was gedaan. Omdat dit een langdurig project is vindt het toezicht niet dagelijks plaats’ laat de gemeente Nieuwegein aan onze redactie weten.

De gemeente Nieuwegein laat verder weten: ‘Gisteren werden we op de hoogte gebracht van een fout in de afzetting door De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl).  Onze afdeling TVL (Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid) heeft naar aanleiding daarvan contact opgenomen met de Inspectie SZW om hierover duidelijkheid te verkrijgen. Vandaag heeft de Inspectie SZW op ons verzoek de locatie bezocht. De Inspectie heeft geconstateerd dat een aantal zaken niet op orde was en de werkwijze niet juist was. Zo bleek de kleur van de lintafzetting niet conform regels te zijn. De inspectie heeft geconstateerd dat de werkwijze niet juist was. Ze heeft gemeend de boel te moeten stilleggen met het verzoek om een nieuw werkplan. Zolang het werkplan niet aangepast en goedgekeurd is, kunnen de saneerder en de aannemer niet verder. Mitros verwacht de zaken begin volgende week op orde te hebben, en het werk weer te kunnen hervatten. Mitros stelt morgenochtend de direct omwonenden op de hoogte van het feit en de reden dat de werkzaamheden stilliggen.’

Een bewoner laat onze redactie weten: ‘Ondanks dat er misschien niet alles volgens de wet afgevoerd wordt, zit ik en nog drie buren met de gebakken peren. Twee huizen zitten zelfs zonder voor-pui en wordt er vannacht ook niet ingezet. Onze panden zijn nu verboden terrein voor alle werkzaamheden. Begrijpen de mensen van de wet wel wat dit voor ons betekent…….. Na weken van pakken, nu alles in het plastic gehuld en de spullen op een hoop gezet in alle hoeken van de ruimten en dan………………. zitten wij met alle ellende. Had deze vier woningen nog voorzien van zowel voor- en achter pui en zet dan de zaak stop. Voor ons is dit onverteerbaar!!’

Workshop voor opa’s en oma’s: gezond snoep

Als opa of oma wil je je kleinkinderen graag verwennen,  maar weet je ook dat al te veel ijsjes, dropjes en lolly’s niet goed zijn voor een kind. In de gratis workshop Gezond snoep op 7 oktober (15.00 tot 17.00 uur) leren oma’s en opa’s hoe ze hun kleinkinderen op iets lekkers en gezonds kunnen trakteren.

Voedingsdeskundige Keren van Straten geeft in de bibliotheek tips voor lekker en gezond eten. Grootouders en kleinkinderen gaan daarna samen aan de slag. Ze maken gezonde fruit- en groentespiesjes, die nog eens leuk eruit zien en ideaal zijn als traktatie.

Aanmelden voor de workshop kan via actie@detweedeverdieping.nu. Vermeld in de mail met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen u wilt deelnemen. De workshop gezond Snoep is Kinderboekenweekprogramma van de bibliotheek.

Slager Wim Kastelein uit Nieuwegein op de televisie

Slager Wim Kastelein Uit Nieuwegein doet mee aan het RTL4-programma ‘Ik BBQ voor jou.’ Kastelein heeft zijn winkel ‘De zaak vol Smaak’ op winkelcentrum Galecop. De opnames van het programma zijn in de zomer al opgenomen, maar aankomende zondag 2 oktober is hij te zien op de televisie bij RTL4.

Wim Kastelein is geselecteerd als de BBQ-specialist van Nederland en is hier trots op. De uitzending begint om 16.55 en duurt tot 17.30 uur. “Ik BBQ voor jou” wordt gepresenteerd door Koert-Jan de Bruijn. Koert-Jan kreeg landelijke bekendheid door zijn rol in Goede Tijden, Slechte Tijden.

5e editie Obstacle Run in Nieuwegein

Mud race, color run, strong run, aqua run, gewoon hardlopen is er tegenwoordig niet meer bij! Sporters en lopers willen actie en een echte uitdaging: hardlopen met obstakels. Down Under in Nieuwegein organiseerde in 2014 voor het eerst een Obstacle Run. Dit werd een groots succes en daarom vindt op 9 oktober aanstaande alweer de vijfde editie van de Down Under Obstacle Run plaats.

De Down Under Obstacle Run is een initiatief van watersport-, en horecalocatie Down Under in Nieuwegein. Manager Marcel Strijland licht toe: “Het terrein van Down Under leent zich perfect voor een obstacle run! De plassen en het zand maken het lekker modderig en uiteraard zorgen we voor geweldige hindernissen. Het wordt een geweldige dag waar jong en oud zich uit kan leven. En, ook minder sportieve mensen kunnen echt gewoon meedoen; het is een run for fun!”

Down Under organiseert op deze dag ook een spectaculaire uitdaging voor kids: de Down Under Kids Run. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen zich, onder begeleiding van een volwassene, wagen aan een modderig en sportief parcours van 3 km. Om 10.00 uur start de Kids Run en vanaf 11.15 uur starten de volwassen renners. Voor de volwassenen is er keuze tussen twee afstanden; 6 of 12 kilometer. Op de route staan meer dan 30 uitdagende obstacles. Het parcours is geschikt voor zowel geoefende ‘mud runners’ als beginnende lopers.

De Down Under Obstacle Run loop je langs (en door) de noord- en de zuidplas van Laagraven. Dit jaar zijn er extra opblaasobstakels aan de noordplas die overwonnen moeten worden, denk hierbij aan de pyramid en de crazy castle. Uiteraard ontbreekt de welbekende super slide niet. De finishobstakel is dit jaar spectaculairder dan ooit waardoor er kruipend onder een Jeep de finish wordt gepasseerd.

Inschrijven kan via de website van Down Under. Hier vind je ook alle informatie over het inschrijfgeld, tips om je voor te bereiden en antwoorden op veelgestelde vragen.

Familiefestival De tijdmachine in de bibliotheek

Hippe, lieve, stoere of zelfs wat ouderwetse opa’s en oma’s spelen de hoofdrol in veel leuke boeken en verhalen. Tijdens de Kinderboekenweek van 5 t/m 16 oktober met als thema ‘Oma’s en opa’s. Voor altijd jong!’ zet de bibliotheek daarom alle grootouders en kleinkinderen in het zonnetje!

Op familiefestival De Tijdmachine op 16 oktober (14.00 – 16.30 uur) beleven kinderen en hun (groot-)ouders samen allerlei leuke activiteiten van grootmoeders tijd tot 2020. Van een historische gymles tot een hippe DJ workshop, van Oud-Hollandse spelletjes tot een workshop robots bouwen. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door de tijdmachine van de bibliotheek De tweede verdieping.

Hoogtepunt van het festival is de opa- en omaquiz met schrijfster Annemarie Bon. Kinderen en hun oma’s en opa’s kunnen punten verdienen door allerlei gekke opdrachten te doen en samen een Avonturen-die-we-nog-willen-beleven-lijst op te stellen (Meedoen met een ander familielid of een vriend mag natuurlijk ook!). Het winnende duo krijgt een fantastisch prijzenpakket.

Als afsluiting van het festival is er een optreden van magician Ramana: de Voor-altijd-jong-show! Een voorstelling met magische acts die ervoor zorgen dat de aanwezige oma’s en opa’s nog lang jong blijven en veel avonturen met hun kleinkinderen kunnen beleven.

De toegang voor het festival is 5 euro voor jeugdleden en 3,50 euro voor (groot-)ouders. Nog voordeliger is een familiekaart: 12,50 euro voor vier personen. Kaartjes zijn te koop via de infobalie in de bibliotheek of kunnen worden gereserveerd via actie@detweedeverdieping.nu.

Extra NOS-uitzending over resultaten MH17-onderzoek

De NOS doet morgen, woensdag 28 september, in een extra uitzending verslag van de persconferentie over het onderzoek over het neerhalen van vlucht MH17. Deze persconferentie wordt in Nieuwegein gehouden. Dan zal er meer bekend worden gemaakt over het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014.

Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding staat van het Nederlandse Openbaar Ministerie en onderzoek doet naar de vraag wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17, maakt tijdens een persconferentie zijn voorlopige bevindingen bekend.

De onderzoekers kregen wel veel informatie van de Oekraïnse veiligheids- en opsporingsdienst SBU. Direct na de crash bleek dat deze dienst de beschikking heeft over grote aantallen getapte telefoongesprekken en andere data. “We moeten er echt de kruimeltjes uitpikken”, vertelt Gert van Doorn, die namens de Nederlandse politie het field office in Kiev op poten heeft gezet. “Iemand noemt bijvoorbeeld in een telefoongesprek de namen van zijn kinderen. Daarmee kunnen we deze persoon proberen te identificeren. We zijn er blij mee, maar dit alles is natuurlijk wel zeer tijdrovend.”

Het NOS Journaal op NPO 1 start woensdag eerder dan normaal, namelijk al om 12.45 uur, met het laatste (sport)nieuws. Om 13.00 uur is live de persconferentie van het Joint Investigation Team in Nieuwegein te volgen. Deze duurt tot 14.15 uur.

60-Jarig PAUW steekt handen uit de mouwen voor ondernemers in Nieuwegein

PAUW Bedrijven bestaat dit jaar 60 jaar. In een tijdbestek van 60 jaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een sociale werkplaats tot een sociaal ondernemer. Samen met  de ondernemers in de regio biedt PAUW werk en daarmee kansen aan die mensen die het niet op eigen kracht redden in onze maatschappij.

Als waardering voor de jarenlange samenwerking met ondernemers in Nieuwegein heeft het bedrijf dinsdagmorgen 27 september ‘het bedrijventerrein onder handen’ genomen. Het startschot van deze zwerfvuilactie vond plaats bij Peugeot Nefkens Nieuwegein, hoek Limburghaven / Hollandhaven. Algemeen directeur Els Uijting, directeur WERK Thomas van Waardhuizen en een vertegenwoordiging van de ondernemersvereniging de Nieuwe waren aanwezig om de aftrap te verzorgen.

Els Uijting: ‘De groei in de afgelopen 60 jaar die wij hebben doorgemaakt vind ik het meest bijzonder aan ons bedrijf: van sociaal werkvoorzieningsschap naar een sociaal leerbedrijf. Een groei waarin we steeds flexibel meebewegen met de tijdgeest en waarbij ons bestaansrecht nooit is veranderd: mensen die hulp nodig hebben ook laten meedoen: met werk, met inkomen en maatschappelijke participatie!’

Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke om bovenstaand videoverslag te maken.

Lezing dementie/ouderenzorg Nieuwegein

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein van Vitras organiseert op vrijdag 14 oktober van 14.00 uur tot 15.30 uur een lezing met als onderwerp: Omgaan met gedragsproblemen bij dementie. Deze lezing wordt gehouden in het centrum aan de Nedereindseweg 4 in Nieuwegein.

Psycholoog Amy van Doormaal van Zorgspectrum zal uitleg geven over hoe mensen met dementie hun omgeving beleven, wat er gebeurt in hun hersenen en welk invloed dit heeft op het gedrag. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk komen problemen aan de orde zoals boosheid, apathie, claimend gedrag, angst en verdriet. Mantelzorgers en belangstellenden zijn welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Buurtcadeau voor Jutphaas

Het Oranje Fonds verrast Bewonersvereniging Oud Jutphaas ‎met een Oranje Fonds Buurtcadeau t.w.v. € 3.000,-. Dit is het vijfde Buurtcadeau dat het Oranje Fonds uitreikt in Nieuwegein.

In buurten waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs.

In Nieuwegein zijn ze erg blij met het Buurtcadeau. “Van het geld van het Oranje Fonds gaan we fietsenrekken aanschaffen”, aldus de voorzitter van de Bewonersvereniging Oud-Jutphaas, de heer Oscar Brinkhof. De fietsenrekken zullen worden geplaatst bij een park die geheel wordt onderhouden door de buurt.

Bewoners maken samen een plan voor de buurt

Bewoners, woningcorporaties, wijk-platforms en gemeente zijn gestart om in drie Nieuwegeinse buurten aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst prettig kan worden gewoond. Het gaat om de Sluyterslaan, de Rijtuigenbuurt en Merwestein. Buurten en wijken voldoen niet meer aan de eisen van vandaag. Denk daarbij aan ouderen en mensen met een fysieke beperking die langer zelfstandig moeten kunnen blijven wonen en voor wie de voorzieningen geschikt gemaakt moeten worden. Ook de kwaliteit van de buitenruimte voldoet niet overal meer aan de wensen van de huidige tijd. Het gaat daarbij bij voorbeeld om het groen, de speelplekken, afvalinzameling, de paden, straten en de verlichting.

Het doel is om samen een plan te maken hoe de buurten goed voorbereid worden op de toekomst zodat het ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen. Een aantrekkelijke omgeving draagt immers bij aan een gevoel van veiligheid, ontmoeting en ontspanning. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan inzet van zowel bewoners als gemeente om na de vernieuwing de buurten mooi te houden. De vernieuwingsplannen van de Sluyterslaan en Merwestein worden aan het einde van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd en die van de Rijtuigenbuurt begin volgend jaar. De dan opgedane ervaringen vormen een basis voor de andere wijken.

‘Ik ben erg blij met het eerste ontwerp. Ik help wel mee planten’, aldus een reactie van een bewoonster en ‘Ik wil een betere leefruimte voor de kinderen. Daar wil ik me voor inzetten’, aldus een enthousiaste vader in de buurt.

Om samen tot een plan te komen, worden in elke buurt verschillende bijeenkomsten gehouden voor en met bewoners en samenwerkingspartijen. Zo is op zaterdag 8 oktober een informatie- en schetsdag in de Rijtuigenbuurt. Op meerdere plekken in de buurt gaan bewoners aan de slag om hun wensen voor bijvoorbeeld speelplekken en groen concreet te maken. Een vergelijkbare bijeenkomst vond 3 september in Merwestein plaats. Meer informatie over alle buurten en de bijeenkomsten vindt u op de website: ikbennieuwegein.nl