Controle op juiste wijze verwijderen asbest faalt weer in Nieuwegein

In mei 2016 is woningbouwvereniging Mitros samen met bouwbedrijf Salverda gestart met de uitvoering van het groot onderhoud van 117 eengezinswoningen in de Rijtuigenbuurt (De Driften) in Batau zuid in Nieuwegein. Een van de grote ingrepen is het verwijderen van de asbestleien van de gevels van deze woningen. De oplevering van het gehele project vindt plaats in december 2016.

Eerder brachten wij al het nieuws dat de asbestleien van kerkelijk centrum De Bron in de wijk de Doorslag niet op correcte manier waren verwijderd. Dit gaf een grote onrust in de wijk. Nu blijkt dat ook bij de renovatie van de woningen in de Rijtuigenbuurt niet op juiste wijze gewerkt wordt. Containment ontbrak en  de omgeving was niet afgezet met de daarvoor verplichte geel zwarte lint en waarschuwingsborden. Onze redactie kreeg onderstaande foto’s binnen.

asbestdriften

Asbest vormt een groot risico voor de volksgezondheid en het verwijderen daarvan is strikt gebonden aan regels (Asbestverwijderingsbesluit 2005). De gemeente Nieuwegein heeft voor naleving van deze wettelijke regels een afdeling ‘Toezicht, Veiligheid en Leefbaarheid (TVL)’ Hun taak omvat behalve de verlening van vergunningen ook de inhoudelijke beoordeling van de aangeleverde asbestinventarisatiestudie, het toezicht ter plaatse tijdens en na afloop van de werkzaamheden en het vervoer tot aan de plaats van storting.

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten: ‘De werkzaamheden zijn wel afgezet met lint, maar er is een verkeerde kleur lint toegepast door de uitvoerder. Dit wordt aangepast.’ Op de vraag of de werkzaamheden zijn stopgezet blijft de gemeente onduidelijk. Wel laat zij weten: ‘TVL houdt absoluut toezicht op de situatie, maar niet elke dag. Tenslotte is het een project van een jaar.’

In reactie laat raadslid Ton de Mol (VSP) weten dat ondanks het nazorg onderzoek (2005-420) door VROM in 2005 met de conclusie dat de gemeente Nieuwegein te weinig aandacht heeft voor de uitvoering van sloop- en asbestwerken, de tik op de vingers van de Nationale Ombudsman in 2010, nu 10 jaar later er weinig verbeterd is. Dit brengt bij iedere overtreding vanwege het niet naleven van de wettelijk voorschriften risico’s voor de volksgezondheid en dus de inwoners van Nieuwegein met zich mee.

5 thoughts on “Controle op juiste wijze verwijderen asbest faalt weer in Nieuwegein

 1. Floyd

  Zijn de waarschuwingsborden inmiddels wel geplaatst en is het afzettingslint ook vervangen?

 2. C. Roubos

  Ondanks dat er misschien niet alles volgens de wet afgevoerd wordt, zit ik en nog drie buren met de gebakken peren. Twee huizen zitten zelfs zonder voor-pui en wordt er vannacht ook niet ingezet. Onze panden zijn nu verboden terrein voor alle werkzaamheden. Begrijpen de mensen van de wet wel wat dit voor ons betekent…….. Na weken van pakken, nu alles in het plastic gehuld en de spullen op een hoop gezet in alle hoeken van de ruimten en dan………………. zitten wij met alle ellende. Had deze vier woningen nog voorzien van zowel voor- en achter pui en zet dan de zaak stop. Voor ons is dit onverteerbaar!!

 3. Paul

  Verkeerde kleur lint ??
  Waar hebben we het in vredesnaam over

   1. Marion

    Er wordt over een verkeerde kleur lint gesproken. Rood-wit betekent gewoon er niet onderdoor gaan. Nu bleven er huizen volledig open. Is dat normaal?? Iedereen in de wijk weet welke werkzaamheden er uitgevoerd worden, we worden constant geinformeerd. En nu loopt er een gemeenteman door de wijk en wordt de boel stop gezet. Let wel, er waren al 66 woningen opgeleverd. Dit had anders aangepakt moeten worden. Diegene die dit stil heeft gelegd weet niet wat voor impact dit heeft (gehad) voor de betreffende bewoners en voor de hele planning. We hebben nooit 1 seconde gevaar gelopen . Mitros heeft misschien een steekje laten vallen, op zo’n heel groot project. Maar de *stillegger*……….tja, die zal hier niet wonen en met een open huis zitten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren