Biebthriller met een Nieuwegeins tintje

De brand van de Jutphase brouwerij de Zevenstar in 1765, kan daar niet een bijzonder verhaal achter zitten? Werd de brand aangestoken? Wie had er voordeel bij? Dit vroeg bibliotheek De tweede verdieping zich af. Het idee voor het vervolgverhaal van de bibliotheek van dit jaar was geboren.

Negen Nieuwegeinse schrijvers hebben de uitdaging aangenomen om een vervolg uit te werken op een intro dat de bibliotheek hen voorlegde. Het resultaat is een spannende biebthriller met een Nieuwegeins tintje. De Nieuwegeinse thrillerauteur Els Kerkoven coachte namens de bibliotheek de negen schrijvers. Ook schreef ze de slotaflevering van het vervolgverhaal.

De slotaflevering van de thriller werd dinsdag 29 september persoonlijk voorgedragen door Els Kerkhoven. Ze trad op op het Nieuwegeins Peil in de bibliotheek. Voor die gelegenheid werd de leeszaal omgetoverd in een bruin café en was ook bierbrouwerij de Zevenstar aanwezig. Klik op het fotocameraatje hieronder om het hele verhaal, inclusief het slot van Els Kerkhoven te lezen.

Huurverlaging voor veel huurders in Nieuwegein

Honderden huurders in de regio hebben recht op een huurverlaging met ingang 1 oktober 2015 laat de Woonbond weten aan onze redactie. Mitros heeft aangekondigd de huren van woningen in Utrecht en Nieuwegein te verlagen. Dit kan pol,open tot wel 200 euro per maand.

De verlaging komt door een wijziging van het puntenstelsel voor sociale huurwoningen waarmee de maximale huurprijs wordt berekend. Landelijk kan de huurverlaging variëren van een paar centen tot 200 euro.

Verscheidene woningcorporaties hebben al aangekondigd dat ze waar nodig de huren zullen verlagen. Zo verlaagt Mitros de huren van 1838 woningen in Nieuwegein en Utrecht.

De Woonbond is er niet gerust op dat alle corporaties even voortvarend te werk gaan. Daarom roept de belangenorganisatie huurders op zelf te controleren of ze in aanmerking komen voor een huurverlaging.

Huurders hebben daarvoor wel de WOZ-waarde nodig van hun huurwoning. Die kunnen ze opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, of hun verhuurder. Vervolgens kunnen huurders op de website van de Huurcommissie berekenen wat hun nieuwe maximale huurprijs is.

‘De Galecopperdijk’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze nieuwe rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf). Deze week de Galecopperdijk in de wijk Galecop.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink:‘Gezagsgetrouw, zoals Galecoppers van nature zijn, hebben alle gebruikers van buurtcentrum De Boog vóór 1 augustus jongstleden hun geliefde en veelgebruikte buurtcentrum verlaten. Alle Boog-activiteiten zijn voor een jaar ondergebracht op andere locaties, veelal in andere wijken. De gebruikers moesten er voor die eerste augustus allemaal uit omdat De Boog verbouwd wordt. De verbouwingswerkzaamheden zouden op die dag een aanvang nemen.’

‘Zóuden, want twee maanden later is het in en rond het gebouw angstvallig stil… Het onkruid tiert weliger dan ooit. De ramen raken alsmaar minder transparant. Het pand verloedert in ras tempo. De Galecoppers vragen zich af wanneer er iets van start gaat. De Galecoppers vragen zich ook af wanneer zij hun activiteiten weer in hun eigen wijk kunnen oppakken. De Galecoppers voelen zich in de maling genomen… Enfin, het verpauperende buurtcentrum levert in ieder geval nog wat aardige foto’s op. En des te langer het duurt voordat de verbouwing begint, des te langer kunnen er mooie foto’s van een gebouw in verval gemaakt worden. Dat dan weer wel.’ (Klik op het fotocameraatje voor de foto van de week)

Gevangenen zijn gids bij expositie in inrichting

Gedetineerden in de gevangenis in Nieuwegein mogen twee weken lang gids zijn van een expositie in de inrichting. Het is de derde keer dat het project is opgezet. De expositie is te zien in de sportzaal van de gevangenis en is alleen toegankelijk voor gedetineerden.

Voorgaande jaren konden gevangenen een expositie bezoeken over Anne Frank en de slavernij. Dit keer is het onderwerp de geschiedenis van de gastarbeiders in Utrecht.

‘Wie is daar zo sportief in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week John Zuurhout.

Arend Bloemink: ‘Wanneer ik uit de auto stap en naar zijn huis toe loop, komt het Portret van deze Week me al in de voortuin tegemoet. Net terug van zijn voetbaltraining. Daniël -het Portret- heeft een korte tijd voor het maken van wat foto’s voor deze rubriek want al snel moet hij weer verder: die middag moet hij voetballen met ‘het eerste’ van JSV. Daniël is een sportman in hart en nieren. Sporten en láten sporten: Daniël Makkee is personal trainer. In dat werk werkt hij nauw samen met een voedingsdeskundige. Een welhaast perfecte combinatie. En sámen organiseren ze in Nieuwegein de Dress Red Day.’

Klik op het cameraatje hieronder en maak nader kennis met Daniël Makkee wanneer hij reageert op de vijf (altijd dezelfde) vragen èn wat de Dress Red Day in houdt èn hoe daar zelf aan mee te doen!

labneh, Libanees met een twist.

Een heel lekker, oorspronkelijk Libanees recept van een hangop dip, te serveren met warm naanbrood.
Heb er een eigen draai aan gegeven.

Nodig voor een ruime portie:

1 liter volle Griekse yoghurt
eetlepel fijngehakte munt
sap van 1 limoen
3 teentjes knoflook
eetlepel gehakte koriander
200 gram feta
6 zwarte peperkorrels geplet
eetlepel madras kruiden
zeezout naar smaak

Een dag van tevoren voor de hangop,
De yoghurt in een theedoek boven een schaal zeven en over nacht laten uitlekken.

De volgende dag de hangop mengen met de fijngesneden feta en alle andere ingrediënten.
Een paar uur alle smaken laten intrekken.
Bovenop nog wat versgemalen peper en een scheutje extra vergine olijfolie en voila!
Serveer op kamertemperatuur en dippen met warm naanbrood.

Eet smakelijk!

Gratis Pukkelspreekuur in de herfstvakantie bij KMI Home Care

In de komende herfstvakantie (19 t/m 23 oktober) verzorgen de gediplomeerde huidtherapeuten van KMI Home Care een gratis pukkelspreekuur. Geïnteresseerden (jong en oud) kunnen dan tussen 09.00 en 17.00 uur op afspraak terecht voor alle vragen over acne. Tijdens dit consult krijgt men ook gratis huidadvies om acne te voorkomen. Mocht een behandeling nodig zijn, dan kunnen de huidtherapeuten van KMI Home Care deze uitvoeren. Veel zorgverzekeringen vergoeden een acnebehandeling. Wie een gratis huidadvies wenst, belt KMI op 030 – 6032971 voor een afspraak. Ook buiten de schoolvakanties is een consult mogelijk.

Met dit gratis pukkelspreekuur wil KMI de bewoners voorlichten over acne. Acceptatie, behandeling en voorkoming zijn daarin belangrijke stappen. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden bovendien een acnebehandeling, dus rondlopen met acne is niet nodig. Controleer uw polis en maak een afspraak voor het gratis pukkelspreekuur in de herfstvakantie.

KMI Home Care is gevestigd tegenover het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, is een speciaalzaak in medische thuiszorgproducten. Huidtherapie wordt steeds belangrijker in de zaak, evenals mammacareproducten (borstprotheses en bijbehorende lingerie en badkleding). KMI Home Care is SEMH gecertificeerd en werkt uitsluitend met gediplomeerde huidtherapeuten. De winkel van KMI Home Care en het centrum voor huidtherapie zijn op werkdagen geopend van 09.00 tot 17.30 uur.

Vierkante meter-tuin voor de Beatrixschool

Op donderdag 17 september j.l. hebben de kinderen van de Koningin Beatrixschool in Wijkersloot samen met de hoveniers van Hoveniersbedrijf Jaap van Reeuwijk de laatste hand gelegd aan de nieuwe vierkante meter-watertuin op het schoolplein. Alle groepen hebben een stukje van de tuin helpen aanleggen.

De Koningin Beatrixschool was één van de 24 Nederlandse basisscholen die een vierkante-meter tuin cadeau hebben gekregen. Deze tuintjes met planten als Allium, Sedum, Origanum en Vederdistel zijn aangelegd in het kader van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek, die in juni is gehouden. Doel is om actief tuinieren met bloemen en planten, ook bij jonge kinderen, in Nederland te bevorderen. ‘Dit doel sluit mooi aan bij de brede ontwikkeling van kinderen die de school nastreeft’ aldus de school. Het tuintje is na de zomervakantie aangelegd, zodat de kinderen de tuintjes ook zelf kunnen onderhouden.

De vierkante-metertuintjes voor scholen bevorderen de biodiversiteit en worden aangeboden door tuinvereniging Groei & Bloei, de hoveniersvereniging VHG, Vivara en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) , dat ook lesmateriaal verzorgt rondom de flora en fauna van de schooltuin.

Nieuwegeins Kamerkoor met ‘Out of the Deep’

Zondagmiddag 11 oktober a.s. geeft het Nieuwegeins Kamerkoor een concert in de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg. Er is deze keer gekozen voor Engelstalig repertoire uit verschillende periodes, waarbij de titel van het concert reeds veel blootgeeft over de inhoud van het programma.

Mariette van Oosterwijk Bruyn: ‘We gaan de diepte in, naar het sterven en het tijdelijke van het aardse leven en de wisselingen van de seizoenen. We beginnen met Benjamin Britten en de vergankelijkheid van de natuur gevolgd door korte a-capellastukken van componisten als Blow, Dowland en Purcell. ‘Vanuit de diepte’ stijgen we weer omhoog en tot slot zingen we wederom een stuk van Britten, het jubelende ‘Rejoice in the Lamb’ waar het leven wordt omarmd in al zijn volheid.

Het koor staat onder leiding van Itamar Lapid. De orgelpartijen worden verzorgd door Wouter van Belle, de solopartijen worden gezongen door Arleen van Wijland (sopraan), Anna Vala Ólafsdóttir (alt), Eyjólfur Eyjólfsson (tenor) en Philip Barkhudarov (bas). De entree bedraagt € 15,00. Voorverkoop kaarten (€ 13,50) bij de koorleden of door reservering via email: reservering@nieuwegeinskamerkoor.nl