Van de AWBZ en de WMO deel drie

Actualiteit

Het is er dus van gekomen. De twee Nieuwegeinse coffeeshops, die officieel niet bestaan, zijn uiteindelijk toch verleden week dinsdag bezocht door de politie. En wat het stadhuis en de heilige Hermandad maar niet wilden zien maar de burgers al jaren gezien hebben, bleek wel degelijk zichtbaar. Het is een kwestie van gaan kijken! Nu denkt u dat dat zo maar even kan. Nee dus. Daar moet aan voorbereid worden. Dat is nu dus gebeurd.

Vreemd genoeg nu pas terwijl de bazen van de betreffende etablissementen naar verluidt juist in de rij stonden om een officiële koffieshop te mogen openen. Sommige zaken zijn voor de gewone burger niet meer te begrijpen. Maar goed alle klagers, u had welk gelijk! Blijft de vraag waarom, oh waarom, het zo bevreemdend lang moet duren voordat er iets gedaan werd. Je vraagt je soms af waarom wij die overheden eigenlijk betalen?

Hierbij de laatste aflevering van de trilogie over de AWBZ en de WMO

De nieuwe AWBZ plus WMO is bij nader inzien een lappendeken om niet te zeggen een schaamlap! Kennelijk gaat het ministerie ervan uit dat er in de kamer alleen maar mensen zonder geheugen zitten.

Wanneer je echter met senioren aan de praat raakt over de voorstellen heerst er een tamelijk grote verbijstering! Over het opheffen van de Rio’s! Goed vijf jaar geleden werden de Regionale Indicatie Commissies verwisseld voor Rio’s. Deze hebben nauwelijks kunnen draaien of we zijn al bezig met robuuste Rio’s en met concentratie en reorganisatie. Tegen de tijd dat ze definitief opgeheven worden zijn ze ook net klaar om te gaan werken! Nu wordt er gecentraliseerd en dan? Volgens enige ervaringsdeskundigen zijn “ze” nog niet in staat om de computer- sytemen aan te passen. Laat staan dat ze aan hun werk toe komen. Overdrijven is ook een vak. Maar wij ouderen weten deksels goed dat verandering vaak niet verbetering betekent! En wanneer er dan tegelijkertijd ook nog bezuinigt moet worden?

Over de vrijwilligers die alles zo mooi gaan doen waren er ook aardige opmerkingen!

Je kunt bezuinigingen toch niet uitvoeren over de rug van vrijwilligers?

Vroeger hoorde je: “Pas op dat de vrijwilligers de beroepskrachten niet werkeloos maken.”

Nu zoeken alle organisaties vrijwilligers en ze komen er te kort.

– Ik wil als oudere helemaal niet door mijn kinderen verzorgd worden!

– Ik werk tot mijn vijfenzestigste en dan mag ik mijn ouders gaan verzorgen?!

Mijn verplichte bijdrage aan de AWBZ is duurder dan de prijs van de hulp!

Wanneer ik mantelzorg doe is het gratis. Wanneer ik iets doe voor iemand vanuit zijn PGB wordt ik betaald!

Wat de VSP betreft is één ding heel duidelijk. Wil je echt een sociaal en rechtvaardig landje houden waar de mensen hun verantwoordelijkheid nemen en mee werken aan het handhaven wat we allemaal bereikt hebben, dan zal er nog heel wat motivatie, stimulatie en uitleg noodzakelijk zijn. De maakbare samenleving en de bijpassende verzorgingsstaat is langzamerhand aan haar eind gekomen althans in de huidige vorm. Een nieuwe uitdaging ter grootte van een totale vernieuwing van denken en doen ligt er voor ons. Heropvoeding is misschien het juiste woord. Wanneer het kabinet er vanuit wil gaan dat vrijwilligers nu en nog veel meer straks van essentieel belang zullen zijn om met hun bijdrage de medemenselijkheid en de zorg voor elkaar in stand te houden, dan moeten er niet te veel wetten veranderen maar dan moeten er mensen veranderen. Ga daar maar aan staan. Het lijkt ons een geweldig idee wanneer naast de discussie over AWBZ enz., daar ook eens over gepraat gaat worden!

PS

In de zondag editie van de Telegraaf stond een verhaal over minister Zalm die, kennelijk geïnspireerd door het VVD congres op 15 mei in Rotterdam, een pleidooi hield voor het inschakelen van bijstandstrekkers als hulp voor diegenen die huishoudelijke hulp nodig hebben. De aanleiding was natuurlijk het feit dat de AWBZ zo veel geld moet uitgeven aan huishoudelijke hulp en dat gezien de vergrijzing dat nog veel meer dreigt te worden. Naast Melkert banen nu dus Zalm banen. Op zich typisch een VVD-voorstel, want redelijk logisch en gericht op zuinigheid en vlijt.

Tijdens de partijvergadering is er zeker enthousiast in de handen geklapt. Wat wil je. Wanneer je zelf geen bijstand trekt lijkt het een heel goed plan. Nu alleen nog even uitvoeren en implementeren! Op maandag bleek dan ook dat vele partijen in de Tweede Kamer het in ieder geval niet zo’n goed idee vonden. Maar dat kan ook jalousie zijn natuurlijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk