3e Kolk Beatrixsluis krijgt vorm

Sinds maandag 16 januari krijgt de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis steeds meer vorm. Sas van Vreeswijk is begonnen met het intrillen van damwanden voor de sluishoofden. Er is gestart met het buitenhoofd, aan de kant van de Lek.

Sluishoofden
De sluishoofden zijn de plekken waar straks de deuren in bewegen. Sas van Vreeswijk start met het maken van een bouwkuip op de plek waar het buitenhoofd komt. Een sluishoofd (zowel het binnen- als het buitenhoofd) bestaat uit een waterkerende behuizing van beton en staal waarbinnen de roldeuren van de sluis heen en weer kunnen schuiven.

In een sluishoofd bevindt zich eveneens een deurkas. Dit is een ruimte die – door een afsluitschot te plaatsen – tevens gebruikt kan worden als droogdok. Hierdoor kunnen reparatie- en onderhoudswerkzaamheden op locatie plaatsvinden zonder de deuren te verwijderen uit de sluis. Dit betekent minder stremmingen voor de scheepvaart als gevolg van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Naar verwachting zal een deur eens in de acht jaar droog gezet worden voor onderhoud.

Verder met 3e kolk
Na het buitenhoofd gaat Sas van Vreeswijk verder met het bouwen van het binnenhoofd. Daarna worden de wanden over de lengte van de 3e kolk geplaatst. Naar verwachting zijn de contouren van de 3e kolk komend voorjaar echt goed zichtbaar.

Hinder
Het maken van de bouwkuip doet Sas van Vreeswijk met behulp van damwanden. Deze damwanden worden in de grond getrild. Recent heeft Sas van Vreeswijk een trillings- en geluidmeting verricht. Uit deze meting blijkt dat de omgeving naar verwachting geen hinder zal ondervinden van de werkzaamheden. Mochten omwonenden desondanks toch hinder ervaren, dan kunnen zij een mail sturen naar contact@sasvanvreeswijk.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk