Zwerfvuil een grote ergenis

Winkelcentrum De Batau wil iets doen aan het zwerfvuil op en rond het winkelcentrum. Volgens initiatiefnemer en ondernemer Henk Boer is rommel op straat voor veel mensen een grote ergernis. Rondslingerende verpakkingen, kassabonnen en andere zaken worden zomaar op straat gegooid. Dit vuil verdwijnt nooit zomaar. Anderen moeten dat opruimen. Om mensen op hun gedrag te wijzen en te zorgen voor voldoende plekken op het winkelcentrum waar zij hun afval kwijt kunnen, doen een aantal ondernemers mee aan de landelijke campagne ‘Nederland Schoon’.

Nederland Schoon heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd. Op 1 januari 2005 moet het aantal rondzwervende blikjes en flesjes in Nederland (nu 50 miljoen) zijn teruggebracht naar 17 miljoen en de hoeveelheid zwerfvuil moet veertig procent lager liggen dan in 2001.

Winkelcentrum De Batau wil samen met de gemeente daar ook zijn steentje aan bijdragen. Op maandag 17 mei om 15.00 uur krijgen alle deelnemende ondernemers grote afvalbakken uitgereikt, die zij voor onbeperkte tijd voor hun winkel zullen plaatsen. Gemeente en ondernemers hebben gezamenlijk de bakken betaald. De ondernemers gaan er zelf voor zorgen dat de bakken op tijd worden geleegd en het vuil wordt afgevoerd. In de winkels worden gratis wegwerpzakjes voor in de auto (of elders) uitgereikt. In een aantal winkels kunnen consumenten de zakjes ook kopen per pakje´s van 8 stuks. De gemeente zal in de week van 17 mei extra vegen op en rond het winkelcentrum.

Zwerfvuil heeft alles te maken met het gedrag van mensen. Daarom wil het winkelcentrum ook de jeugd betrekken bij haar campagne tegen het zwerfvuil. Wenswijk is een landelijk project, dat is voortgekomen uit Nederland Schoon en zich richt op kinderen. De ondernemers en gemeente zijn in Nieuwegein noord bezig een project op te zetten in het kader van Wenswijk. Kinderen gaan het zwerfvuil op bijzondere wijze in de eigen leefomgeving in kaart brengen en oplossingen bedenken om zwerfvuil te bestrijden. De voorbereidingen voor dit project zijn net gestart en als alles volgens plan verloopt vindt het project plaats in de eerste twee weken van september en wordt het tijdens de kinderspellendag op winkelcentrum De Batau op zaterdag 11 september afgerond.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren