Zwanen nestelen zich in dierenweide Hoog Zandveld

De zwarte zwaan heeft zich genesteld en een familie gesticht. Op de dierenweide in Hoog-Zandveld hebben de afgelopen weken twee prachtige zwarte zwanen hun grijsgroene eieren uitgebroed. De vier kuikens zijn in een warm nest beland dat is opgebouwd uit wit dons. Bezoekers van de dierenweide Hoog-Zandveld mogen meehelpen met het bijvoederen van de zwanen. Ze kunnen de zwanen stukjes brood geven. De vier kuikens maken het bijzonder goed en struinen met vader en moeder de dierenweide af.

Eén zwanenei weegt circa 300 gram. De broedtijd is gemiddeld veertig dagen. Zowel de mannetjes-zwaan als de vrouwtjes-zwaan hebben ombeurten op de eieren gezeten. Het vrouwtje heeft ‘s nachts gebroed, het mannetje overdag. Het zwanenechtpaar is van een sterk ras en kan wel 20 jaar oud worden. Het mannetje weegt zes kilo, het vrouwtje is goed voor vijf kilo.

De voorouderen van dit zwanenkoppel komen uit Nieuw-Zeeland en Australië waar het nu zomer is en eieren worden gelegd. Deze wetmatigheid zit ook in de genen van het Nieuwegeinse zwanenkoppel en vandaar dit late broedsel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk