Zuiderkroonschool weegt afval het best

De gemeente Nieuwegein heeft in samenwerking met de lokale basisscholen en Stichting Milieu Educatie (SME) een project ´Milieuzorg op scholen´ opgezet. Dit project betrekt de leerlingen uitvoerig bij de milieutechnische verbeteringen die op de eigen school worden aangebracht. De verbeteringen worden thema voor thema ingevoerd.

Het centrale thema voor dit schooljaar is afval. Eind oktober heeft de eerste van drie meetweken plaatsgevonden. De leerlingen van groep 7 en 8 van de Zuiderkroonschool hebben de meetgegevens van alle afval van de hele school het snelst en het meest nauwkeurig ingevuld. Uit alle gegevens blijkt dat er op school per leerling gemiddeld 300 tot 400 gram afval per week wordt weggegooid. De verwachting is dat deze hoeveelheid gaat dalen wanneer de scholen binnenkort het groente-, fruit en tuinafval gaan scheiden.

Vijftien Nieuwegeinse basisscholen zijn momenteel aan de slag met het project. Het project bestaat uit meerdere onderdelen zoals een bezoek aan een afvaltentoonstelling en het gezamenlijk meten van de hoeveelheid restafval die de school produceert. Het project is in september gestart. De gemeente biedt binnenkort de scholen GFT-containers en het ophalen ervan gedurende een eerste proefperiode gratis aan.

Het project gaat over meerdere jaren lopen. In de volgende jaren worden ook thema´s als energie en water toegevoegd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk