Zonnepanelen steeds populairder in Nieuwegein

Huishoudens in Nieuwegein produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Nieuwegein was vorig jaar 7.495 kW. Een groei van 39% vergeleken met 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 2000 huishoudens.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in Nieuwegein toegenomen met 58%. In 2017 waren er nog 1.582 particuliere zonnepanelen installaties. In 2018 groeide dit naar 1.873 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 2.507 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 9% van de woningen in Nieuwegein zonnepanelen.

Inwoners Nieuwegein produceren meer zonnestroom
Inwoners van de gemeente Nieuwegein produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen lag in 2019 op 7.495 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (4.507 kilowatt) en 2018 (5.405 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 66%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op
Ook bedrijven leggen steeds meer zonnepanelen op hun dak. Zo heeft het Sint Antonius Ziekenhuis 4600 panelen op het dak geplaatst. Cityplaza heeft eind 2019 ruim 600 zonnepanelen op het dak liggen. Deze installatie zorgt jaarlijks voor circa 155.000 kWh energie, waarmee 82 ton co2 per jaar bespaard wordt in de binnenstad van Nieuwegein.

De Digitale Stad Nieuwegein
Speciaal voor het 25-jarig bestaan heeft De Digitale Stad Nieuwegein een samenwerking gezocht met een berijf uit Terheijden. Zij hebben er voor gezorgd dat de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein geheel energieneutraal is geworden. De zonnepanelen op het dak van de redactie zorgen voor genoeg stroom. Wethouder Marieke Schouten feliciteerde onlangs De Digitale Stad Nieuwegein met het behalen van het doel om energieneutraal te zijn.

Hoofdredacteur Martin Reijmerink: “Als bedrijf wil De Digitale Stad Nieuwegein duurzaam bezig zijn en zijn steentje bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Met het brengen van nieuws via internet heb je niet te maken met de distributie van papieren kranten, maar natuurlijk wel met computersystemen die draaien op stroom. Ons serverpark in Amsterdam draait al enige jaren op ‘groene’ stroom. De redactie in de wijk Galecop heeft het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Zo zijn de computers met grote ATX voedingen vervangen door computers zonder dit soort voedingen en zijn de beeldschermen vervangen door LED-schermen. Ook alle lampen in het kantoor zijn voorzien van LED.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk