Zomergroet van de fractievoorzitter

De afgelopen periode is hectisch geweest. Door de val van het kabinet, het lenteakkoord de aanstaande verkiezingen/formatie en de aanhoudende economische tegenwind is een sombere financiële situatie aan de orde. We weten dat er kortingen op de rijksbijdragen voor de gemeenten gaan komen. Op welke beleidsterreinen is nog onduidelijk.

Ook onduidelijk is wanneer eventuele kortingen zullen komen. Tijdens de voorjaarsnotaraad heeft de VVD aangegeven dat het lastig is om bezuinigen te doen wanneer je niet weet hoe, wanneer, waar en hoeveel er op je af gaat komen. We kunnen onze kop echter niet in het zand steken want er is zwaar weer op komst. Een nieuw kabinet zal waarschijnlijk met kortingen voor Nieuwegein komen in de orde van 3 tot 5 miljoen. Wanneer en hoe nog onzeker. Wanneer je als schipper koers wil houden is het zaak om de zeilen voortijdig te gaan reven. Anders kapseis je of breekt de mast. Wij hebben het college en de raad opgeroepen om een naderkeuzepakket voor te bereiden. Het zomaar wegbezuinigen van ambtenaren is lastig. De kaasschaaf levert denken wij weinig meer op. Je moet dan echte keuzes maken. Wat doen we nog wel en wat niet. Voorbereiding van grootse plannen waar voorlopig geen geld voor is naar een laag pitje en verwachtingen naar beneden bijstellen, een selectieve vacaturestop. Gebruik de tijd om goed voorbereid de kortingen aan te kunnen. Ook als dat betekent dat je impopulaire maatregelen in een verkiezingsjaar moet aankondigen. Wij gaan die verantwoordelijkheid niet uit de weg. Ik hoop dat onze partners dat ook niet doen. De tijd van mooi weer is voorbij! (hoop dat de zomer overigens wel mooi voor u wordt). Positief zijn de resultaten van het olv VVD-erWouter Kolff gevoerde financiële beleid. Een rekeningoverschot, een sluitende meerjarenbegroting, kleine belastingverlaging en een positief draaiend grondbedrijf.

In de tweede raadsvergadering was vooral de brede school Hoog-Zandveld Lekboulevard het discussieonderwerp. Wij vinden dat die school er komen moet ondanks dat het meer kost dan begroot. Goed onderwijs in een gebouw dat aansluit op moderne onderwijsinzichten , samenwerking met partners en integratie met kinderopvang zien wij als groot goed. Toch waren wij niet zonder kritiek. Ondanks samenwerking zit er nog teveel “eigen toko”denken in het pand. Mede door de afschrijvingstechnieken en kostenoverschrijding, lokalenleegstand door vergrijzing, deels bijna afgeschreven en versleten schoolgebouwen door heel Nieuwegein, is de geldpot voor schoolhuisvesting waarschijnlijk ontoereikend en is het huidige ruimtegebruik van scholen versnipperd, kostbaar en komt het de kwaliteit onvoldoende ten goede. Wij hebben het college daarom opgeroepen om zo snel mogelijk met de schoolbesturen te gaan praten om dit probleem gezamenlijk op te lossen.

Een ander niet onbelangrijk punt sneeuwde wat onder. Enige jaren geleden is onze huisvuilophaal ondergebracht bij RMN. Dat leverde U meer dan 3 tientjes belastingvoordeel op. De VVD en het college vonden dat een goed idee, uiteindelijk gingen de toenmalige coalitiepartners PvdA en CDA piepend en krakend akkoord. In de raad werd nu zonder discussie het aanhaken van IJsselstein bij RMN unaniem goedgekeurd. Een bewijs dat het vooroplopen van de VVD niet zo gek was. Regionale samenwerking komt in deze periode overigens op veel meer vlakken tot stand. Een regionale sociale dienst(hier en daar een klein links piepje en kraakje), Leerplicht en kwalificatieplicht, en daarnaast er zijn vast nog veel meer onderwerpen die regionaal georganiseerd kunnen worden. Voordeel: meer kwaliteit, lagere kosten. Daarom blijven wij hameren op een complete regio ipv versnippering.

In de personele sfeer hadden wij als VVD te maken met momenten van vreugde en verdriet. Met leedwezen namen wij kennis van het overlijden van ons oud bestuurslid Henk van Lier aan het eind van zijn kampeervakantie. Henk heeft diverse bestuursfunties in onze afdeling bekleed, waaronder het voorzitterschap. Ook was hij als actief lid betrokken bij verkiezingscampagnes, het opstellen van partijprogramma’s, en vele gezellige bijeenkomsten. Zijn aanpak was steeds zakelijk, realistisch maar met een zeer menselijke tint, humorvol, ontspannen en gezellig.met een glaasje wijn “na”. Henk is in mijn ogen veel te vroeg overleden, er viel nog zo veel te genieten. Henk we zullen je missen en koesteren jouw inzet voor onze VVD-afdeling Nieuwegein.

Positief nieuws kwam er voor Johan van Everdingen. Hij wordt in september wethouder van Oudewater en Evert van Linge gaat Johan in de Nieuwegeinse raad opvolgen. Beiden alvast gefeliciteerd.

Ik wens u allen een goed zomerreces toe om daarna uitgerust de uitdagingen op politiek, sociaal en economisch terrein weer fris en opgeladen op te pakken. Geniet van de vakantie met uw dierbaren.

Johan Gadella
Fractievoorzitter VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk