‘Wisselgeld’ ongemerkt toch een groot succes ?

Afgelopen woensdag 5 januari hield de gemeente Nieuwegein een Raadsinformatie bijeenkomst over de ‘Integrale aanpak Roma.’ Dit project, genaamd ‘Wisselgeld’, moet o.a. leiden tot een betere schoolgang van Roma (zigeuner)kinderen, het terugdringen van overlast in de buurt en winkelcentra, terugdringen van de criminaliteit, het minder afhankelijk maken van een uitkering bij de Roma en het aanpakken van gezondheidsklachten onder deze Roma. Dit alles onder: ‘drang en dwang’ want, na 30 jaar in Nieuwegein is het de Roma zelf nog niet gelukt en zijn we ruim 5 miljoen euro verder op een bevolkingsgroep die, naar woordvoerster van de Roma, Kostana Jovanovic zelf zegt, maar 261 personen telt!

Ruim 90 mensen waren aanwezig in de raadszaal. Onder hen diverse raadsleden, wethouders, de burgemeester en de intermediairs die zich met het project ‘Wisselgeld’ bezighouden. Ook enkele burgers waren aanwezig maar spijtig genoeg geen enkele Roma uit Nieuwegein. Hiervoor waren ongeveer 15 Roma gekomen uit Utrecht en Dordrecht, sommigen onder hen hadden een verleden met Nieuwegein. Alle partijen mochten aan de raadsleden uitleg geven wat zij doen en hoe zij in het project staan. Een project dat de burgers van Nieuwegein veel geld kost. Voor de komende periode moet weer geld beschikbaar gemaakt worden.

De Nieuwegeinse Roma zijn niet tevreden over de manier waarop problemen binnen hun gemeenschap door de gemeente worden aangepakt. Vanuit de gemeenteraad komt ook veel kritiek op de vorderingen van het project, want cijfers zijn er bijna niet over de voortgang. De Roma zelf voelen zich door de maatregelen in een hoek gedrukt en beperkt in hun ‘doen en laten.’ Misschien is dat wel het enige goede voor dit moment en moet het project, dat nog loopt tot 2012, op dezelfde voet voortgezet worden, mogen wij concluderen. Immers, een kat in het nauw maakt vreemde sprongen want, zoals de woordvoerster Kostana Jovanovic (foto) van de Roma zegt: ‘Als het zo door blijft gaan voelen wij ons hier niet meer thuis en zijn wij genoodzaakt elders onze toekomst te zoeken’ waardoor het project ‘Wisselgeld’ toch zijn doel lijkt te behalen: Grip op dit deel van de bevolking en stimuleren om mee te doen aan de maatschappij want, de maatschappij dat zijn wij! Zo staat er in artikel 1 van de Grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren