Wijkbewoners kunnen meestemmen voor kunstprojecten in de Rijtuigenbuurt

Woensdagavond 2 augustus a.s. geven vijf kunstenaars in het Rijtuigenhuis een presentatie over kunstprojecten die mogelijk in uw buurt worden gerealiseerd. De kunstenaars zijn in opdracht van de gemeente Nieuwegein gevraagd met een idee te komen voor een kunstwerk dat samen met de buurt kan worden gemaakt. We zijn daarbij benieuwd naar uw stem. Welke ideeën spreken aan? Welke kunstprojecten kunnen bijdragen aan een betere buurt? Op deze avond gaan bewoners en een vakjury het gesprek aan met de kunstenaars om vervolgens te stemmen over welke twee kunstenaars het kunstproject in buurt mogen gaan uitvoeren. In dit bericht kunt u lezen wie de kunstenaars zijn en wat u moet doen om uw stem te laten tellen!

Waarom deze kunstprojecten?
De Rijtuigenbuurt staat bekend als betonbuurt. Dit imago willen wij veranderen. De kunstprojecten kunnen hier voor zorgen door meer kleur, uitstraling en identiteit aan de buurt toe te voegen. Daarnaast hebben de kunstenaars de opdracht meegekregen de kunstwerken samen met de buurt te maken. Vóór, mét en van de buurt!

Hoe ziet de avond eruit?
De presentatie-avond wordt ingeleid door wethouder Martijn Stekelenburg. Vervolgens kunnen buurtbewoners en een vakjury in verschillende rondes langs de kunstenaars gaan om de pitch (korte presentatie) bij te wonen. Hierbij is ruimte om vragen te stellen en de ideeën te beoordelen op creativiteit, haalbaarheid en of het past in de buurt.

Via stemformulieren worden aan elke kunstenaar punten gegeven. De twee kunstenaars die het hoogste aantal punten scoren mogen het kunstproject met de buurt gaan uitvoeren. Nog deze zomer willen we starten met de uitvoering.

Hoe kan ik mee doen?
Ben je benieuwd naar de ideeën van de kunstenaars en beslis je graag mee? Heel graag! Wel vragen wij u zich aan te melden. Dat kan door een mailtje te sturen naar rijtuigenbuurt@nieuwegein.nl.

Geef daarbij aan met hoeveel personen u naar de avond te komt. De presentie-avond is alleen voor bewoners uit de Rijtuigenbuurt en genodigden.

Locatie: Rijtuigenhuis, Landauerdrift 2
Datum : woensdag 2 augustus a.s.
Tijd: 19:15 tot 21:15 uur met aansluitend een borrel

Even voorstellen..
Om alvast een beetje gevoel te krijgen bij de kunstenaars stellen ze zichzelf alvast even voor:

Vincent Skiller
“Tot verkort woonde ik ook in de Rijtuigenbuurt op de Landauerdrift en heb mee mogen maken hoe het is om er te wonen. Ik ben ontwerpend meubelmaker en samen met de buurt wil ik iets moois creëren waar iedereen plezier aan kan beleven en mensen met elkaar verbindt. Met mijn achtergrond als product ontwerper ga ik dan ook voor een realiseerbaar en duurzaam project.”

Hakan Temel
“Ik hou ervan om mensen te leren kennen en ze bij elkaar te brengen. Tijdens mijn studie aan de Hogere School voor de Kunsten in Utrecht werd ik gefascineerd door beeldvorming. In de media lees je over geweld en politiek: nutteloos nieuws wat mensen alleen maar van elkaar vervreemd. Ik heb altijd het gevoel gehad dat zulke beelden en artikelen niet echt over ons gaan. Wij zijn veel meer dan wat we op tv zien en in de kranten lezen. Als ontwerper wil ik “echte mensen” in kaart brengen. Met mijn project wil ik dan ook op zoek naar de menselijkheid in de Rijtuigenbuurt om deze vast te leggen.“

Joyce Overheul
“Ik ben beeldend kunstenaar en woon sinds anderhalf jaar in de Rijtuigenbuurt. Ik werd meteen enthousiast toen ik over het initiatief van de Gemeente Nieuwegein hoorde en wil dan ook graag met mijn project, de Boomknuffelaars, een steentje bijdragen. Mijn doel is om gezamenlijk de buurt op te vrolijken. Boomknuffelaars zijn feestelijke, herbruikbare hoezen voor boomstammen welke buurtbewoners met elkaar kunnen versieren. Mijn atelier is gevestigd op Landauerdrift 21, kom gerust langs om een kijkje te nemen!”

Eva Bullens
“In de Rijtuigenbuurt wordt de openbare ruimte binnenkort mooier en gezelliger gemaakt. Ik heb zin om deze veranderingen te vieren met een project waarbij de buurt ook onderling socialer, mooier en gezelliger wordt. Ik werk als organisator/kunstenaar altijd met verschillende mensen (buurtbewoners, ontwerpers, koks, theatermakers, buurtwerkers, zeefdrukkers, timmermannen, kunstenaars en hoveniers) samen aan sociale kunstprojecten. Hiermee werken we aan onze collectieve verbeelding en creëren we de ruimte en de juiste omstandigheden om te experimenteren met nieuwe vormen van samenleven.“

Charlotte van der Horst
“Met mijn bedrijf LOT LAB. ontwerp ik kunstprojecten voor kinderen van het basisonderwijs. Daarbij leren ze onderzoeken, ontwerpen en vormgeven met de natuur. In mijn projecten geven kinderen op een speelse manier vorm aan hun omgeving. Ik wil samen met buurtkinderen een kunstspeurtocht maken om de wijk op een andere manier te leren kennen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren