Wethouder overhandigt 150e energiebox aan de Bosruiter

Wethouder duurzaamheid Marieke Schouten heeft op donderdag 6 september samen met de energieadviseur de 150ste energiebox uitgereikt aan mevrouw Valkenburg aan de Bosruiter in Nieuwegein. Zij woont in een seniorencomplex van Mitros, waar al eerder twintig inwoners gebruikmaakten van de energiebox en het bijbehorende gratis energieadvies voor huurwoningen. Ook zij waren bij de overhandiging aanwezig. Voor bewoners van huurwoningen is het belangrijk dat energiekosten betaalbaar en beheersbaar zijn. Ook dragen zij bij aan de ambitie om als stad in 2040 klimaatneutraal te zijn.

De energiebox wordt sinds 2017 gratis verstrekt aan huurders in Nieuwegein. De box bevat een aantal energiebesparende producten zoals een zuinige ledlamp, een stekkerblok en isolatiemateriaal om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast krijgt iedereen die een energiebox ontvangt ook een persoonlijk energieadvies waarmee nog eens extra op de energierekening kan worden bespaard.

Besparing energieverbruik
De advisering door de energieadviseurs richt zich vooral op kleine maatregelen, die bewoners zelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen grote investeringen nodig zijn. Door aan de slag te gaan met het energieadvies besparen huurders gemiddeld € 113,- per jaar volgens het onder zoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Dat is 10% van de gemiddelde energiekosten van een huurwoning. Aan energiebesparing gaat het dan over gemiddeld 257 kWh en 85 m3 gas per jaar per huishouden. In totaal betekent dit dat er naar schatting nu al meer dan € 17.000,- is bespaard door huurders in Nieuwegein.

Werkzoekenden weer aan de slag
Naast de verlaging van het energieverbruik onder huurders en dus een lagere energienota, heeft de energiebox een bijkomend voordeel: het geeft werkzoekenden de kans om weer aan de slag te gaan. Het energieadvies wordt namelijk geleverd door voormalig werkzoekenden die hier speciaal voor zijn opgeleid. Van de eerste 10 opgeleide energieadviseurs zijn inmiddels 4 adviseurs doorgestroomd naar een nieuwe baan, of met een nieuwe studie gestart.

Aanvragen gratis energiebox voor huurders
Voorheen waren de energiebox en het energieadvies alleen beschikbaar voor huurders uit Utrecht, maar sinds 2017 hebben ook de gemeente Nieuwegein en de gemeente Stichtse Vecht zich aangesloten. Huurders van de woningcorporaties Mitros, Jutphaas Wonen en Portaal die in Nieuwegein wonen kunnen een gratis energiebox en energieadvies aanvragen. Dit kan via deze website of telefonisch op werkdagen tussen 9.00 – 13.00 uur, telefoon 030 – 302 15 71.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren