Wereldwinkel moet wijn kunnen blijven verkopen

Nieuwe drank- en horecawet
Onlangs werd bekend dat wereldwinkels in Nederland worstelen met de nieuwe drank- en horecawet. De wet stelt eisen aan het vloeroppervlak dat de afdeling food moet hebben. Dit om het aantal verkooppunten van drank te verminderen. Wereldwinkels verkopen doorgaans enkele etenswaren, maar hebben daar vaak niet de vereiste 15 vierkante meter mee gevuld.

Volgens D66 Nieuwegein is het niet aannemelijk dat jongeren massaal drank inkopen bij de wereldwinkel. Daarnaast verkoopt de wereldwinkel wijn die vrijwel nergens anders te koop is en dat leidt tot verschraling.

Fairtrade Gemeente
Nieuwegein heeft voor de derde keer op rij de titel Fairtrade Gemeente geprolongeerd. Dit kan alleen maar omdat steeds meer ondernemers en instellingen geloven in eerlijke handel. In het uitdragen van het Fairtrade gedachtegoed speelt de Wereldwinkel in het Stadshuis een belangrijke rol. Onder andere dankzij deze winkel kunnen kleine producenten in hun eigen levensbehoeften voorzien. Door deze nieuwe wet worden producenten, die doorgaans uit ontwikkelingslanden komen, de dupe als de wijnen van de markt verdwijnen.

“Fairtradegemeenten tobben met de nieuwe regels. Om dat predicaat te verdienen, moeten zij de verkoop van ‘eerlijke’ producten stimuleren. Anderzijds zouden gemeentelijke handhavers de Wereldwinkel moeten bekeuren. Onder andere Nieuwegein ervaart dit als een ‘bestuurlijk dilemma’.”
(bron: Volkskrant)

Raadsvragen
Door middel van raadsvragen heeft D66 Nieuwegein het probleem aan de orde gesteld. Wij hopen dat het college de mening deelt dat dit zijn doel voorbij schiet en dat er stappen worden gezet om het probleem op te lossen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren