‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Dovenetelgraafwants’ aldus Udo.

Vuurwants

Udo: ‘Knalrode insecten kun je moeilijk over het hoofd zien, maar zo maar even zeggen welke soort het eigenlijk is?’

‘In Nieuwegein in de zomer is nog wel eens een vuurkever te zien. Helemaal rood, en niet een van de vlugsten dus het kan niet missen. Soms heeft zo’n beestje een zwarte kop: ook een vuurkever maar dan een zwartkopvuurkever. En zo kom je tot de ontdekking dat er toch nog vrij veel knalrood met zwarte beestjes rondscharrelen en soms vliegen. Een algemene is de bloedcicade, en op elkaar gelijkend zijn de kaneelglasvleugelwants en de vuurwants. Die laatste twee lijken zo op elkaar dat je even in de website “NatuurNieuwegein” moet bladeren om uit te vinden wie wie is. Er is wel een indicatie: als je meerdere identieke vuur- of kaneelwantsen bij elkaar ziet: dan zijn het vast vuurwantsen en geen kaneelwantsen want vuurwantsen zijn groupies, waar er één is zijn er meer.’

‘Het kan u opvallen dat u naast de gewone vuurwantsen ook kortere, dikkere exemplaren ziet.
Of is dat toch weer een andere soort? Dàt zijn jonge, onvolgroeide vuurkevertjes.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk