‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Weer eens een verwilderde tuinplant gevonden in een van de vele plantsoenen van Nieuwegein. Bij deze, de knopige ooievaarsbek‘ aldus Udo.

Udo: Knopige ooievaarsbek komt uit Zuid- en Midden-Europa en is in Nederland geïntroduceerd als  vaste tuinplant. De bloempjes zijn talrijk maar klein, en zijn roze met een blauwzweem (lila?) en hebben de vorm van een klokje dat is samengesteld uit vijf kroonblaadjes zoals alle ooievaarsbekken.’

‘De bladeren zijn opvallend glanzend en hebben vijf vrij onregelmatige  lobben met een punt.
In Nieuwegein duiken deze planten op in meerdere plantsoenen, in de halfschaduw van wilde plant naar de tuin en vandaar weer naar een plantsoen, dus nu is het een verwilderde tuinplant. De kleine bloemen worden veelvuldig bezocht door bijen, ondanks hun grootte door hommels en andere insecten die ook wel wat nectar en/of stuifmeel lusten. Als u zo’n plant ergens “in het wild” vindt kunt u wat zaadjes oogsten en in uw eigen tuin planten (zaadjes wel bedekken met een ietsje grond).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk