‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze keer een niet volledig te traceren wesp. Ik dank dat het een soort spinnendoder is, maar dat is een zou-kunnen-bevinding aldus Udo.

Udo: ‘Als je de soortnaam van een gevonden zwam, plant of beestje moet opzoeken wordt je regelmatig gefrustreerd door de onmogelijkheid om er achter te komen. Dit kan komen doordat het een (voor Nederland) nog onbekende soort is, of doordat de soort nog niet eerder gevonden is of dat het in Nederland (zeldzame) bestaan nog niet is geconstateerd of dat er nog geen vroegere vondsten zijn gefotografeerd of opgeprikt.  En soms doordat er meerdere gelijk ogende soorten bestaan.

‘Deze keer een wesp waarvan ik denk dat het een beestje uit de onderorde van de spinnendoders is.
Eenvoudigweg, omdat het beestje lijkt op een roodpootspinnendoder, maar niet geheel gelijk is aan de beschikbare afbeeldingen van die roodpoters.’

‘Op de foto lijkt dit een kanjer van een zwarte wesp, maar hij of zij is op een plantenblaadje een schriel zwart rondrennend streepje van 1 cm lang.  Niet zo een waarvan je denkt:  “O Ja”. Want er zijn meerdere zwarte wespjes die er op lijken. Allemaal zwart en klein en onopvallend, tenzij ze door de tuin jakkeren, maar dan kan het ook een of ander vliegje zijn.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk