‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘De hongerwesp heb ik al eens eerder opgevoerd. Er zijn meerdere soorten, en ze lijken op elkaar. Maar ze kunnen in grootte variëren, en deze is tot nu toe de kleinste aldus Udo.

Udo: ‘In de insectenwereld wemelt het van de parasieten en opvreters, en daarvan zijn de vele wespensoorten de kampioenen. Een heel klein, broodmager type vormen de hongerwespen, die hun eitjes deponeren bij de eitjes in de nestjes van wilde bijen. De hongerige uitgekomen larven doen zich tegoed aan de bijenlarven, dus moeder hongerwesp is een parasiet en haar larven zijn opvreters. Toch vormen deze zwarte engertjes geen echte bedreiging voor het bestaan van hun mede-insecten: daarvoor zijn er gewoon te weinig. En zelf kunnen zij ook gevangen worden door andere insecten die ook honger hebben.’

‘De hongerwesp op de foto is van een extra kleine soort. En u weet: de kleintjes zie je over het hoofd. Als u echt uitkijkt naar eventuele insecten, dan is de kans het grootst dat u dit kleine engertje te zien krijgt. Of bij toeval, als u gelooft in toeval. En dan kan het ook nog dat u een ander soort hongerwesp ziet dan deze. Één, die bijvoorbeeld wel twee keer zo groot is, maar wel heel herkenbaar als een hongerwesp.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk