Warme weer verhoogt kans op natuurbranden

Al enige tijd is het droog in de regio. Ook de komende week blijft het warm en neemt de kans op een natuurbrand toe. Veiligheid Regio Utrecht (VRU) waarschuwt mensen die deze week de natuur intrekken. Daarom is voor dinsdag 15 juni 2021 het zogeheten ‘Fase 2 Natuurbrandrisico’ in de regio Utrecht afgegeven. Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112. Gooi ook geen sigarettenpeukjes de berm in!

Vandaag vond ook zo een opmerkelijk brandje plaats aan het Ganzenpad in Nieuwegein. Beter gezegd, alweer een brandje aan het Ganzenpad. Aan dit pad in de wijk de Doorslag, pal naast de tramlijn Nieuwegein-IJsselstein en visa versa, verliezen een elftal populieren hun pluisjes. In 2020 moest de brandweer van Nieuwegein meer dan 10 keer uitrukken naar deze locatie omdat er brand was ontstaan in de berm. Populierenpluisjes zijn een ware plaag in dit gedeelte van de wijk, de zon laat de pluisjes snel vlam vatten.

Bij de bouwstart van Nieuwegein zijn er onder andere veel snelgroeiende populieren geplant om toch snel een groene stad te krijgen. Daar plukken de inwoners nu de wrange vruchten van. De bomen staan overigens op de lijst om gekapt te worden. Dit vanwege de nadrukkelijke wens van de meerderheid van de omwonenden. Twee bewoners waren tegen de kap. Waaronder buurtbewoonster Nel Meijer. Haar hebben we eerder aan het woord gelaten.

Omwonenden laten onze redactie weten: ‘Hieronder zie je wat actuele foto’s van vandaag, waarbij je wel kan zien dat het maar goed is dat wij als ’onwetende’ bewoners de brandweer hebben gebeld. Hier was je met een gieter van de familie Meijer niet mee weg gekomen denk ik.’

De 11 vrouwelijke populieren aan het Ganzenpad zullen binnenkort worden gerooid. Op dezelfde plek zullen andere bomen terug geplant worden. De overgrote meerderheid van de bewoners uit de wijk hopen hiermee voor een stukje veiligheid in de wijk te zorgen, maar ze blijven alert zolang de populieren er nog staan. ‘De nieuwe bomen zullen zeker weer bijdragen aan een mooie groene oase in de wijk’ aldus één van de wijkbewoners.

De ingezonden foto’s van de brand van vandaag

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren