VVD stelt vragen over oproepen brandweervrijwilligers

De VVD heeft middels een artikel 42 brief vragen gesteld aan het college van B&W over een mogelijke wijziging van de procedure rondom de oproep van brandweervrijwilligers.

Bij de VVD is ter oren gekomen dat om de kosten van de vrijwillige brandweer te verlagen er door de veiligheidsregio Utrecht(VRU), waar de gemeente Nieuwegein deel van uitmaakt en de brandweerzorg afneemt, is gekozen om in plaats van 2 ploegen vrijwilligers naar 2 posten in zuid en midden Nieuwegein op te roepen er nog slechts 1 ploeg per post zal worden opgeroepen tijdens de nachtelijke uren. De VVD vraagt zich af of daarmee de gewenste brandweerzorg nog wel adequaat en binnen de normtijden gedaan kan worden. Mogelijk zal door de maatregel het langer duren voordat de eerste brandweerwagen kan uitrukken omdat er minder vrijwilligers worden opgeroepen. Waar voorheen het eerste brandweervoertuig uitrukte als deze voldoende bezetting had en het tweede brandweervoertuig als de overige vrijwilligers aanwezig waren bepaald nu de laatste aanwezige opgeroepen vrijwilliger uiteindelijk het tijdstip van uitruk van het brandweervoertuig. Mocht die vrijwilliger ver van de brandweerkazerne af wonen dan zal dus de opkomsttijd vergroot worden ten opzichte van de oude situatie.

De VVD hoort graag van het college van B&W dat de maatregel geen consequenties heeft voor het niveau van brandweerzorg en dat de normtijden gehaald blijven worden. Mocht dit niet meer lukken door de maatregel van de VRU dan ziet de VVD graag passende maatregelen om alsnog te zorgen dat de normtijden wel gehaald worden.

Immers, Iedere seconde telt.

Mark Snoeren
Raadslid VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk