VSP Nieuwegein: ’Wat zijn gevolgen aanvliegroute boven Nieuwegein?’

Inwoners van Nieuwegein krijgen de komende jaren meer vliegverkeer boven hun hoofd. Minster Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil boven de provincies Gelderland en Utrecht een vierde naderingspunt voor passagiers- en vrachttoestellen realiseren van en naar Schiphol. De VSP in Nieuwegein heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over deze mogelijke route. De afgelopen tijd kreeg zij veel vragen hierover van bezorgde inwoners.

Vliegverkeer nadert Schiphol momenteel vanuit 3 richtingen: vanaf de Noordzee voor de kust van Noord-Holland, vanaf Rotterdam en vanaf Lelystad. Daar komt, als het aan minister Harbers ligt, in het kader van het Programma Luchtruimherziening over 2 jaar een vierde naderingspunt bij: in het zuidoosten van de provincie Utrecht of het zuidwesten van de provincie Gelderland.

“Volgens de voorlopige route komen de vliegtuigen op 1,9 km hoogte over Nieuwegein. Gemiddeld gaan er 120 vluchten per dag overkomen die de nodige geluidsoverlast en milieuvervuiling gaan realiseren. 120 vluchten per dag betekent dat er ongeveer elke 8 minuten een vliegtuig overvliegt, de nachturen zijn hierbij niet meegerekend. Dit roept de nodige vragen op.”

‘Welke consequenties gaat dit hebben voor de gezondheid van de inwoners en de huizenprijzen’, dat zijn veel gehoorde vragen. De VSP wil graag weten van het college wat de visie is van Nieuwegein en hoe zij haar inwoners wil informeren.

De nieuwe aanvliegroute als het aan Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ligt

De Rijksoverheid deelt het luchtruim opnieuw in. Dit zorgt voor een slimmere verdeling van de ruimte voor vliegverkeer, maar ook voor een betere leefomgeving. Zo veranderen bijvoorbeeld de aanvliegroutes voor Schiphol. Dit geeft vliegtuigen de ruimte om hoger aan te vliegen en later te dalen, waarbij piloten minder gas hoeven te geven en minder hoeven te remmen. Dit betekent minder geluid en uitstoot van CO2. Tot en met 6.000 voet (1.828 meter) krijgt het verminderen van geluid voorrang bij de nieuwe indeling van het luchtruim.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren