Vruchtenbrood

Die pot met gedroogde appeltjes die nu al zo lang in de kast stond… Gedroogde appeltjes zijn iets van vroeger en eigenlijk wist ik niet zo goed wat je er mee doet. En toen liep ik tegen dit recept aan, met maar liefst 100 gram gedroogde appeltjes. Het bleek ook nog een heel eenvoudig en snel te maken recept te zijn. Het resultaat is geweldig. Door de vruchtjes is het brood zacht, vochtig en veerkrachtig. De smaak is rustig en fris, waardoor het brood uitermate geschikt is voor allerlei beleggen en toepassingen. Als je de smaak iets specifieker wilt kun je nog wat kaneelpoeder aan de ingrediënten toevoegen. Nodig voor 1 brood:
500 g mix voor witbrood*
275 ml water
1 zakje vanillesuiker
1 ei (vrije uitloop of biologisch)
50 g boter
100 g rozijnen
100 g krenten
100 g gedroogde appeltjes (Supermarkt of biolog.winkel) Extra: broodbakmachine Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken.
Snij of knip de appeltjes in stukjes (hoeft niet te klein).
Doe het water in de bakvorm.
Klop het ei iets los en doe het ook in de bakvorm.
Doe de boter, iets kleiner gesneden, ook in de bakvorm.
Voeg het broodmix, de vanillesuiker, de krenten en rozijnen en de appeltjes toe.**
Zet de machine op zoet of gevuld brood.
Als het brood klaar is de vorm uit de machine nemen en iets af laten koelen.
Dan het brood uit de vorm kloppen en nog even wat laten uitwasemen.
Serveer het met (room)boter, hartig en/of zoet broodbeleg.
Ook heerlijk bij de thee of koffie, met boter besmeerd en in kleine stukjes gesneden. *Het witbroodmix kan prima vervangen worden door ciabatta-mix (Lidl). Als er maar gist in zit.
** De krenten, rozijnen en appeltjes kunnen ook toegevoegd worden wanneer de machine het waarschuwingssignaal daartoe geeft. Brood
Tijd ca. 10 minuten + de tijd in de machine.
Bron: “Broodbakboekje” van Koopmans. Tip
Als je een ½ -1 theelepeltje kaneelpoeder aan de ingrediënten toevoegt krijgt het brood een nog aromatischer smaak.
Je kunt experimenteren met “smaakjes”. Denk dan ook aan gemberpoeder en/of een snufje anijs en/of een drupje citroensap en/of een vleugje kruidnagelpoeder.
Of misschien wat in reepjes gesneden, gedroogde abrikozen toevoegen? Of wat cranberries?

Enne….wat sneetjes over? Maak er eens wentelteefjes van. Wentelteefjes van vruchten- of krenten-rozijnenbrood zijn nog lekkerder dan van gewoon brood. Kijk voor een recept in een kookboek “van vroeger”.
Of…binnenkort hier een receptje? Weetje
Op www.koopmans.com vind je heel veel (brood)recepten en tips.Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk