Dorpsstraat 22 aangewezen als Rijksmonument

Het college heeft besloten om een verzoek voor het opstarten van de procedure voor aanwijzing tot Rijksmonument van het pand Dorpsstraat 22 bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg in te dienen. Tevens heeft het college besloten om de procedure voor aanwijzing tot gemeentelijk monument voor hetzelfde pand op te starten.

Bij een bouwhistorisch onderzoek is vastgesteld dat de voorgevel van het pand dateert uit omstreeks 1860. In het pand is van binnen in drietal delen te onderscheiden: Een voorhuis aan de sluiskant uit vermoedelijk 1600-1650, een achterhuis uit de 18e eeuw met toevoegingen uit de vorige eeuw en een schuur uit 1850-1900. Er is een balkenplafond ontdekt uit 1625, wellicht ouder. Daarmee is de historische waarde van het pand erg groot en is het pand waarschijnlijk het oudste nog bewaard gebleven pand van Vreeswijk.

Een ander aspect van de waarde van het huis is dat de grond onder het huis vanaf de 17e eeuw niet verstoord is. Mogelijk bevinden zich nog onder het pand archeologische restanten van het dorp Vreeswijk en kan deze locatie informatie verschaffen over een periode van Vreeswijk (voor de 17e eeuw) waar vrijwel niets over bekend is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk