Vrijwilligers gaan pendelen met bus op de ‘oude’ route tussen Vreeswijk en Cityplaza

Vanaf maandag 13 december gaat een pilot van start die het centrum van Nieuwegein weer met Vreeswijk verbindt. Een poule vrijwilligers gaat zes dagen per week met een 8-persoonsbus tussen de twee kernen pendelen. De pilot duurt 2 jaar. Als de proef succesvol is, is de kans groot dat de wijkbus definitief opgenomen wordt in het Nieuwegeinse OV-aanbod.

Wethouder Ellie Eggengoor: “Deze verbinding is belangrijk voor veel inwoners. Ik ben dan ook blij met deze mogelijkheid en hoop dat veel mensen er gebruik van gaan maken.”

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de exacte route van de bus wordt, maar het zal ongeveer de route worden die bus 77 vroeger reed tussen het centrum van Nieuwegein en Vreeswijk. Het moet de twee gebieden weer opnieuw met elkaar verbinden, nadat in 2019 een deel van lijn 77 geschrapt was. Zie reactie hierboven toendertijd van oud raadslid Chris Bouws over het schrappen van de buslijn.

Officiële bus
“Het wordt een officiële bus met de mogelijkheid om ov-kaarten te scannen en te pinnen”, zegt Peter Bakker van het Vrijwilligershuis Nieuwegein. “En vrijwilligers gaan de bus rijden.” De reistijden, waarschijnlijk tussen 08.00 en 18.00 uur, zijn straks terug te vinden op 9292ov.nl.

Per dag zijn ongeveer drie vrijwilligers nodig die elk zo’n drie tot 3,5 half uur rijden. Alleen op zondag rijdt de bus niet. Het Vrijwilligershuis op zoek naar een aantal vrijwilligers, want het wil zorgen voor een vrijwilligersbestand met een flexibele schil, bijvoorbeeld als chauffeurs ziek worden. De vrijwilligers krijgen een rijvaardigheidstraining van vervoersorganisatie QBuzz. “De vrijwilligers krijgen ook training op het gebied van bedrijfshulpververlening, brandgevaar en een stukje over gastvrijheid”, zegt Bakker.

De gemeente en provincie hopen met de vrijwilligersbussen inwoners tegemoet te komen. Of dit nu definitief de oplossing is, is nog niet bekend. “Het probleem is niet helemaal opgelost”, zegt bijvoorbeeld Rienk van Keulen van GroenLinks. “We willen nog steeds een directe verbinding tussen Utrecht Centraal en Vreeswijk. Wij zien het liefste dat bus 77 doorrijdt richting Vreeswijk.” Wel noemt hij het een stap in de goede richting.

De pilot begint op 13 december en duurt twee jaar. Het is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, ov-concessiehouder QBuzz, het Vrijwilligershuis Nieuwegein en het Museumwerf Vreeswijk. Bij die laatste organisatie wordt de bus in de avonden en op zondag gestald.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren