Voorwaardelijke gevangenisstraf voor tiener die fietser met vlindermes neerstak

Een minderjarige jongen die op Nieuwjaarsdag nabij de Nedereindse Plas tussen Nieuwegein en IJsselstein  een fietser met een vlindermes stak, hoeft niet de gevangenis in. Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar met een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen van de rechter. Ook moet verdachte zich laten behandelen en moet hij zich onder toezichtstellen van jeugdreclassering, oordeelde de rechtbank vrijdag.

Het slachtoffer fietste op 1 januari van dit jaar van Nieuwegein naar IJsselstein, verklaarde hij tijdens de zitting. Bij de Nedereindse Plas zag hij twee jongens lopen. Eén van hen sommeerde het slachtoffer te stoppen, waarop het slachtoffer vervolgens in zijn zij werd gestoken.

De andere jongen zou nog tegen de toen 17-jarige dader hebben gezegd “dat hij normaal moest doen”, maar tevergeefs. Hij stak hem nogmaals in zijn borst.

De politie kamde na een telefoontje over de steekpartij de omgeving uit met een helikopter en speurhonden. Dat leidde agenten naar de tiener.

Uit een rapport van onderzoekers blijkt dat de dader ADHD heeft. Ook was hij onder invloed van alcohol. Het is niet vast te stellen of de ADHD een rol heeft gespeeld in zijn gedrag, omdat de verdachte stelt te lijden aan geheugenverlies, en daarom niet kan vertellen wat er in hem is omgegaan. De rechtbank acht dat het bewezen feit de 17-jarige dader daarom “in verminderde mate” toegerekend kan worden.

2 thoughts on “Voorwaardelijke gevangenisstraf voor tiener die fietser met vlindermes neerstak

  1. Henk

    Wat een rotsmoesjes: ADHD en geheugenverlies…

  2. Michael

    Wat een schande dat de rechter die dader zomaar gelooft.
    Veel te lage straf ook, eigenlijk geen straf. Het was een poging tot moord

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren