Voornemen voor tijdelijke crisisnoodopvang voor vluchtelingen in Merwestein

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein heeft het voornemen een opvangschip voor vluchtelingen af te laten meren in het Merwedekanaal, in de wijk Merwestein (tegenover het Cals College). Op het schip kunnen 100 vluchtelingen worden opgevangen voor een periode van in ieder geval 4 maanden. Het college hoopt zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van de opvangcrisis.

In Nederland is een groot tekort aan (crisis)noodopvang voor asielzoekers en asielzoekerscentra zitten vol. Tegelijkertijd blijven er nieuwe vluchtelingen komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Het Rijk en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hebben een zeer dringend beroep op Nieuwegein gedaan om tijdelijk vluchtelingen op te vangen.

Locoburgemeester Marieke Schouten: “We hebben allemaal de schrijnende beelden uit Ter Apel gezien. Als college willen wij onze ogen hier niet voor sluiten. Nu de situatie in de opvang zo nijpend is en de menswaardigheid in het geding komt, vinden wij het belangrijk om ook als Nieuwegein te helpen. We hebben onderzocht of dit mogelijk is door vluchtelingen tijdelijk op een riviercruiseschip in Nieuwegein op te vangen. Dit blijkt mogelijk in het Merwedekanaal, bij de Vreeswijksestaatweg.”

Opvangschip in het Merwedekanaal
Voor de opvang is een riviercruiseschip van 90 meter lang beschikbaar. Het schip komt te liggen in het Merwedekanaal. Bij de Vreeswijksestraatweg, ten zuiden van het Vreeswijkserijpad, in de wijk Merwestein.

100 vluchtelingen
Het schip biedt plek aan 100 vluchtelingen. Welke vluchtelingen uiteindelijk naar Nieuwegein komen, dat beslist het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het zal gaan om vluchtelingen die passen op het schip en die een veilige, andere plek nodig hebben, omdat voor hen geen plek is in asielzoekerscentra.

Op het schip komen in ieder geval geen vluchtelingen uit veilige landen (‘Veilige Landers’) en geen vluchtelingen jonger dan 18 jaar. De Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente begeleiden de vluchtelingen tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Zij bieden verzorging en organiseren activiteiten. Het COA, de VRU, de Boa’s en de politie werken samen aan de veiligheid op het schip en daarbuiten.

Voor vier maanden
De opvang is tijdelijk. Wij gaan uit van een periode van vier maanden. Het schip is in ieder geval beschikbaar van 1 november 2022 tot 1 maart 2023. Als er tegen het eind van die periode nog steeds sprake is van een nationale crisis, waarbij het Rijk een dringend beroep doet op gemeenten voor crisisnoodopvang én de ervaringen met het opvangschip in het Merwedekanaal zijn positief. Dan is het college bereid te overwegen om deze periode te verlengen.

In gesprek met de buurt
Bewoners en bedrijven, sportverenigingen, de school en andere organisaties uit de wijk Merwestein zijn op de hoogte gebracht. De gemeente gaat met de directe omgeving van het schip in gesprek over hoe de komst van het opvangschip zo goed mogelijk kan worden geregeld. En hoe de gemeente en de buurt elkaar daarbij kunnen helpen. Ondertussen gaan de voorbereidingen door. Het definitieve besluit wordt naar verwachting in oktober genomen.

Het schip dat er komt

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk