Voetgangersbrug Fort Juphaas officieel geopend

De nieuwe voetgangersbrug bij Fort Jutphaas is vrijdagmorgen officieel geopend. Hiermee is een nieuw deel van het fort ontsloten. “Door de tweede brug wordt het fort beloopbaar van noord naar west en wordt het onderdeel van een looproute”, aldus wethouder Jan Kuiper. Tegelijk met de 30 meter lange voetgangersbrug naar het Fort, is er ook een wandelpad aangelegd. Vanaf de brug, wandel je dan zo naar het centrale pleintje op het fort.

“Voor mij is de brug goed geslaagd zoals die er nu ligt”, vertelde aannemer Jurgen Bruin vanochtend. “Tijdens de voorbereiding van het project heeft de monumentale commissie meegekeken hoe ze de brug wilden bouwen.” Het resultaat is een antracietkleurige brug.

Wethouder Jan Kuiper: “Het is een heel functionele brug en qua stijl past hij heel goed bij de functionaliteit van het fort. Want dit fort is destijds alleen maar aangelegd omdat het een functie moest hebben in de verdediging van het land.” Fort Jutphaas is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die is voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Wethouder Hans Adriani, van de gemeente Nieuwegein: “We zijn er trots op, dat Fort Jutphaas binnen onze gemeentegrenzen ligt. Met deze nieuwe brug hebben we een goede verbinding vanaf de noordzijde, waardoor we de weg bij het fort zoveel mogelijk autovrij kunnen houden. Dit past goed bij de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen naar een gemengde leefwijk. Een wijk waar nog wel kantoren zijn, maar waar de nadruk ligt op wonen, leven en recreëren.”

Fort Jutphaas
Fort Jutphaas maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is rond 1820 gebouwd. Het fort ligt als een groene parel verscholen in het gebied Rijnhuizen. Het fort is grotendeels eigendom van de gemeente Nieuwegein en kent op dit moment een informeel gebruik.

In 2014 heeft de gemeente een inrichtingsvisie voor Fort Jutphaas afgerond. Deze visie heeft als uitgangspunt de cultuurhistorische, landschappelijke en de recreatieve waarden te versterken. Eind 2014 is de gebiedsvisie Rijnhuizen vastgesteld waar Fort Jutphaas onderdeel van is.

Het streven is Rijnhuizen te transformeren van een kantorenpark naar een gemengd woon-werkgebied. Fort Jutphaas krijgt een belangrijke functie in dit gebied als ‘Fortpark’ voor ontspanning, recreatie, cultuurhistorie en natuurbeleving.

Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaande videoverslag. Hij vroeg zich wel even af waarom de brug geen groene kleur heeft gekregen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren