Visies deel drie: ‘Niet vergeten’

“De strijd van mensen tegen macht is de strijd van geheugen tegen vergeten”, aldus Milan Kindura. Hij werd geciteerd door René Diekstra in het UN in een artikel over het belang van Herdenkingen. Ik ben benieuwd wat de Nieuwegeiners niet vergeten en zal actief blijven om hen te helpen herinneren.

Zo mag een ieder niet vergeten dat de lamentabele situatie van de Nieuwegeinse groenvoorzieningen niet in dit voorjaar is ontstaan maar in aanleg al begon in 2004. Nieuwegein Kiest werd pas aangenomen in de Raadsvergadering van november 2004, maar ondertussen was stadsbeheer al bezig minder geld uit te geven aan groenvoorzieningen. Herinnert u zich het antwoord, wanneer u belde over het gebrekkige onderhoud? Ja dat kwam vanwege Nieuwegein Kiest. En dan blijft de vraag, hoe het komt, dat er al vooruit gewerkt werd!

Ah de bejubelde aansluiting aan de A27. Sommigen weten nog dat de aansluiting zes jaar na de datum komt van de eerste originele planning. Weet u nog dat wethouder Monrooy vertelde dat de binnenstad de burgers niets ging kosten?

Weet u nog dat het CDA een verkiezingsprogramma had, dat getiteld was: “Opkomen voor Nieuwegein”.

Weet u nog dat er een werkgroep gesticht werd om de problemen in de Hildo Kropstraat nu eindelijk eens onder de knie te krijgen. Herinnert u zich dat zoiets nodig is dankzij jarenlange verwaarlozing van die problematiek. Vergeet u ook niet dat het nu opeens een groot bedrag extra kost.

Vergeet u niet dat de gemeenteraad een stuk onder de neus kreeg waarin stond dat er in Nieuwegein geen drugs verhandeld werden, althans het was onzichtbaar en leverde dus geen problemen op. Nu vele jaren later wordt er toch nog een coffeshop gesloten in de Hildo Kropstraat 11A. Ziet u maar wat er gebeurt wanneer er extra geld tegenaan gegooid wordt.

Wist u nog hoe het vroeger met de politie ging. Die reden door de stad. Vaak op hun fietsje. Nu rijden ze in auto’s en maken stennis over het merk. Nu zijn ze ook nog onzichtbaar. Nu hebben we nog drie wijkagenten. Tenminste als ze niet administratieve rompslomp op kantoor moeten opruimen. Nu hebben we ook stadswachten en bewakingsdiensten. Die betalen we wel extra als burgers van deze stad. En voor dat afnemende politiewerk betalen we nog steeds de volle mep. Nu ja iets minder sinds de belastingverlaging van Paars.

Niet vergeten. In dertig kilometer zones wordt door de politie niet gecontroleerd op snelheid of rijgedrag.

Wist u dat na vijftien jaar overlast in een straat en eindelijk een commissie inclusief bewoners om dat op te lossen, het volgens de gemeente goed mogelijk is om nog steeds volledig onverwachte plannen te lanceren en de betreffende burgers een dagje van te voren te waarschuwen.

Wist u dat de eerste burger van onze stad dat toch nog wel een prestatie vindt. Immers je hoeft als verkoper toch niet je buren op de hoogte te brengen aan wie je verkoopt. Ja ja ook een bestuurlijke waarheid van grote klasse. Ondertussen gaan we door met pogingen tot wijkgerichte samenwerking en de samenwerking met de mensen in de stad! U begrijpt die krijgen er steeds meer zin in!

Wist u dat de Nieuwegeiners al dit gedoe steeds meer ergert. Dat de uitspraken over verwendheid en niet de handen uit de mouwen weten te steken in dit opzicht helemaal de deur dichtdeed.

Wist u dat er meerdere fracties in de raad zijn die deze column maar niets vinden en dat ook duidelijk zeggen. In de trant van: “Wordt toch nauwelijks gelezen.”

Weet u dat er twee partijen zich voorbereiden om ook columns te gaan schrijven. Typisch politiek. Je krijgt nooit gelijk, maar ze volgen op de duur wel! Kwestie van volhouden.

Weet u dat ik zo nog wel een paar weken door kan gaan. Maar dat niet doe omdat ik die paar weken met vakantie ga! Maar daarna kom ik weer met veel plezier bij u terug. Volgende week mijn laatste column maar in augustus ben ik weer terug!

Ik wens u een fijne vakantie en veel rust in deze maand.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk