Videoverslag excursie begraafplaats Kerkveld

Op zaterdag 27 oktober jl. organiseerde de Historische Kring Nieuwegein een lezing met excursie over de begraafplaats op het Kerkveld in Nieuwegein. De lezingen en rondleidingen worden verzorgd door archeoloog en cultuurhistoricus René van der Mark. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en Frans Evers waren ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag van de excursie.

Tot 1820 was op het Kerkveld van Jutphaas de middeleeuwse Nicolaaskerk gelegen, de kerk werd toen op een deel van de toren (thans het ‘barenhuisje’) na gesloopt. De kerk was gelegen op een met een gracht omgeven verhoging die thans nog te herkennen is op de Begraafplaats.

Bijzonder is dat een aantal historische grafkelders, die voor een deel nog uit de middeleeuwen dateren, na de sloop van de kerk zijn blijven bestaan. Dit heeft er mede toe geleid dat de begraafplaats als enige monument in Nieuwegein zowel als gebouwd als archeologisch monument is beschermd.

De lezing en rondleiding werd gehouden in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Met rondleiding aandacht besteed aan de verdwenen kerk, de begraafplaats en de vele historische graven. Hierbij werd ook specifiek aandacht geschonken aan het verhaal rond de grafsteen van Anna van Rijn en de Anna van Rijn Penning.

De kerk rond 1646 op het Kerkveld

One thought on “Videoverslag excursie begraafplaats Kerkveld

  1. Rija van der Sluiszen

    Het was een erg interessante lezing en rondleiding. Bedankt HKN.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren