Nieuwegein Toen en Nu

’56 jaar geleden werd de foto van Toen genomen. Niet wetende dat hij Nu zeer actueel is. Het gaat deze keer om een foto van de begraafplaats op het Kerkveld in Jutphaas, thans Nieuwegein. De foto is genomen vanuit het westen. Het ‘barenhuisje’ op de foto is het onderstuk van de in 1820 afgebroken kerk.’ Zo laat de Historische Kring Nieuwegein mij weten bij de foto van Toen voor deze week.

Het Barenhuisje in 1960

Martin Reijmerink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’  Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Deze week alweer de 255-ste aflevering! Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Op de algemene begraafplaats aan dit zelfde Kerkveld in de wijk Jutphaas-Wijkersloot wordt een grafkelder aan de oostzijde aan het kerkhof afgedekt met een blauwe sluitsteen. De steen heeft de afmetingen 4,20 x 2,20 x 0,20 meter. De grafkelder bevat de stoffelijke resten van Gerard de Wael van Vronestein en zijn echtgenote Wilhelmina van Amstel van Mijnden. De plaats van het graf geeft aan waar het koor van de vroegere kerk op het Kerkveld zich bevond.

Van de kerk, die in 1820 is afgebroken, rest nu nog slechts het portaal van de zijingang, dat in gebruik is als opslagruimte. De geschiedenis van de sluitsteen gaat terug tot het midden van de vijftiende eeuw. In zijn ruim 500 jarig bestaan is deze sluitsteen meerdere keren van plaats veranderd. Op de begraafplaats bevinden zich verscheidene grafkelders (video), onder meer van de families De Waell van Vronestein en De Malapert.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren