Vertrouwensbreuk dreigt door aanblijven Adriani

Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en de VSP zeggen mogelijk hun vertrouwen in wethouder Hans Adriani op. De partijen vinden het vreemd dat de PvdA’er eerst dreigt met opstappen en daarna toch blijft.

Adriani liep vorige week donderdag boos weg uit de vergadering toen de raad zijn voorstel over het bestemmingsplan voor de wijk Blokhoeve-Oost van de agenda haalde. Hij zei later dat hij zich ging beraden op zijn functie. De wethouder liet vandaag via een brief weten toch te blijven.

Fractievoorzitter Martin Monrooij van de ChristenUnie wil van Adriani tekst en uitleg over zijn handelen. “Hij heeft heel prompt gezegd dat hij zich op zijn positie ging beraden en hij liep weg, de raad met stomheid geslagen achtergelaten. Dat vergt wat nadere uitleg.”

Ook CDA-fractievoorzitter Roelof Jan de Wild is kritisch. “De wethouder gaat naar ons idee volledig voorbij aan het feit dat het niet gepast is om weg te lopen uit een raadsvergadering. Hij heeft het vertrouwen van de raad stevig op de proef gesteld.”

De Wild vindt het raar dat Adriani niet ingaat op het incident van afgelopen donderdag toen hij wegliep. “Dat betekent dat een wethouder met zijn portefeuille kan wapperen als hij daar zin in heeft en daarna gewoon verder kan gaan. Hij heeft geen excuses aangeboden en dat nemen we hem kwalijk.”

Maandag debatteert de gemeenteraad met Adriani over de kwestie. Herman Troost van VSP vindt dat veel te laat. “We vinden het jammer dat het zo lang duurt voordat we met hem erover kunnen praten. Het hangt van het debat van maandag af of we hem nog langer zullen steunen.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk