‘Vernietst’: ‘Mijn moeder, een bevoorrechte’ Jodin’

Vanaf 20 oktober a.s. ligt het boek getiteld ‘Vernietst’ van de Nieuwegeinse auteur Renée Blom in de winkel. Het boek gaat over haar moeder Mars, die opgroeide in Den Haag. Ze is nog geen 7 jaar als de oorlog uitbreekt. In de jaren daarna wordt haar ooit zo zorgeloze wereld steeds kleiner. Ze leert onzichtbaar te zijn, zichzelf weg te cijferen.

Als vader Iwan machteloos ziet, hoe zijn gezin in Barneveld wordt opgepakt en weggevoerd, is moeder Renée voor Mars nog haar enige houvast. In kamp Westerbork verandert haar moeder van een struise dame in een fysiek wrak met een sterke geest. Samen proberen ze te overleven.

Iwan en zijn gezin behoorden tot de ‘Barnevelders’, een groep joden die een onzekere bescherming genoot van de Duitsers, omdat ze op de lijst van secretaris-generaal Frederiks stonden. Pas in juni 1945 keren ze terug vanuit Theresienstadt in Nederland. Na de oorlog kregen zij de titel ‘bevoorrechte joden’. Iets waar Mars haar leven lang mee zou worstelen.

Renée Blom: “Ja, ze overleefde de oorlog, maar ze verloor haar jeugd, haar onschuld, haar vroegste herinneringen en haar levenslust. En ook na de oorlog bleef het voor mijn moeder een kwestie van overleven. Daarbij gaf ze ongewild haar oorlog ook aan mij door.”

Het boek kost 24,95 euro in de boekhandel (o.a. Bruna Muntplein). Meer informatie en of bestellen kan ook via reneeblom1@gmail.com.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren