Vermogen uit zonnepanelen flink gestegen in Nieuwegein

De opbrengst van groene energie afkomstig van zonnepanelen is vorig jaar flink gestegen in Nieuwegein, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Utrecht is zelfs koploper in Nederland met ruim 39 MegaWatt vermogen aan zonnepanelen.

Nieuwegein levert jaarlijks 23,8 MegaWatt aan zonne-energie. Dat is bijna 10% meer dan in 2018, als we de cijfers van 2019 bekijken. Op daken van Nederlandse woningen stond vorig jaar voor 3237 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder.

Bedrijven
Voor het eerst zijn op daken van Nederlandse bedrijven ook meer panelen te vinden dan op die van huiseigenaren, namelijk voor 3637 MegaWatt. Volgens het CBS komt deze stijging door de grote velden vol zonnepanelen die gerund worden door bedrijven. Alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar opgeteld leveren 6874 MegaWatt op.

Nieuwegein kent maar liefst twee grote zonneweides. In Galecop, waar 8914 zonnepanelen zijn geplaatst en bij Waternet, waar namens de WRK (N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland) eind 2018 14000 zonnepanelen in gebruik zijn genomen.

Ook bedrijven leggen steeds meer zonnepanelen op hun dak. Zo heeft het Sint Antonius Ziekenhuis 4600 panelen op het dak geplaatst. Cityplaza heeft eind 2019 ruim 600 zonnepanelen op het dak liggen. Deze installatie zorgt jaarlijks voor circa 155.000 kWh energie, waarmee 82 ton co2 per jaar bespaard wordt in de binnenstad van Nieuwegein.

Nieuwegein heeft de ambitie om in 2040 Energieneutraal zijn
Wethouder Marieke Schouten eerder tijdens de opening de zonneweide bij Waternet in Nieuwegein: “De gemeente Nieuwegein wil in 2040 een energieneutrale stad zijn. Een ambitie die samen met de stad is opgesteld in de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040′: gemeente, inwoners, organisaties en bedrijven zijn allemaal aan zet. In een stad met een stedelijk karakter is grootschalige duurzame opwekking een uitdaging en moeten we op zoek naar slimme combinaties en samenwerking. Dit zonnepark sluit mooi aan bij die ambitie en bij die uitdaging.”

De Digitale Stad Nieuwegein
Speciaal voor het 25-jarig bestaan heeft De Digitale Stad Nieuwegein een samenwerking gezocht met Duurzaamheids Centrum Nederland uit Terheijden. Zij hebben er voor gezorgd dat de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein geheel energieneutraal is geworden. De zonnepanelen op het dak van de redactie zorgen voor genoeg stroom. Wethouder Marieke Schouten feliciteerde onlangs De Digitale Stad Nieuwegein met het behalen van het doel om energieneutraal te zijn.

Hoofdredacteur Martin Reijmerink: “Als bedrijf wil De Digitale Stad Nieuwegein duurzaam bezig zijn en zijn steentje bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen. Met het brengen van nieuws via internet heb je niet te maken met de distributie van papieren kranten, maar natuurlijk wel met computersystemen die draaien op stroom. Ons serverpark in Amsterdam draait al enige jaren op ‘groene’ stroom. De redactie in de wijk Galecop heeft het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Zo zijn de computers met grote ATX voedingen vervangen door computers zonder dit soort voedingen en zijn de beeldschermen vervangen door LED-schermen. Ook alle lampen in het kantoor zijn voorzien van LED.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren