Verenigde Senioren Partij Afdeling Nieuwegein

U weet het misschien al, de komende maanden zijn van het allergrootste belang voor de stad Nieuwegein. Wij weten dat er dingen voor de binnenstad besloten gaan worden die de toekomst van de gehele stad zullen bepalen. Het gaat over de kwaliteit van het te vernieuwen stadscentrum en impliciet bepaalt dat voor een groot deel of Nieuwegein straks een bloeiende zelfstandige stad van 60.000 inwoners blijft, of dat we zullen afzakken tot een mislukte buitenwijk van Utrecht. Naast de wijken bepaalt het stadscentrum voor een groot deel het gevoel wat het is om Nieuwegeiner te zijn. Nieuwegein met zijn parken, groenvoorzieningen, oude kernen, uiterwaarden en waterkanten wordt van een verzameling wijken pas een echte gemeenschap door een kloppend stadshart! Dat heeft invloed op ons woonplezier, de waarde van onze huizen, de zin om hier te blijven wonen en de bereidheid om mee te doen in deze stad. Een echt stadscentrum maken, is dus de “finishing touch”.

Deze stad is namelijk nog niet af en kan ook nog mislukken. Vandaar het belang dat wij hechten aan een goede binnenstad waar men met plezier naartoe gaat voor bioscoopbezoek, werken, winkelen, theater, bibliotheek of gewoon een terrasje pikken! Om kennissen te ontmoeten en bij te praten met een glaasje of een prima maaltijd! Zo was het door de plannenmakers voorgesteld en wij denken dat ze gelijk hebben.

De omvang van de plannen echter, brengen risico mee en kosten en nemen ook veel tijd. Daarbij komt dat een deel van de plannen verandert door voortschrijdend inzicht en ook, heel belangrijk, economische ontwikkelingen die volledig buiten de controle van de Gemeente vallen. Dan zijn er mensen voor wie het allemaal niet hoeft en dus komt er een referendum tegen het plan. Kennelijk interesseerde velen zich toch niet zodanig voor de ontwikkelingen dat ze kwamen stemmen. Het referendum haalde het dus niet bij gebrek aan stemmers. De opgelopen vertraging was niet gunstig. De economie verloor haar glans en de begrote inkomsten voor het centrumplan, waaruit het meeste betaald moet worden, verminderde in belangrijke maten.

Het nieuwe college, later ook zonder wethouder Verbeek, ging de ingeslagen weg op van de bezuinigingen. Er zijn terecht heel veel luchtkastelen onderuit gehaald en zinnige alternatieven ontwikkeld.. Tot zover gaat het best goed! Ondanks die maatregelen lopen de resultaten terug. Er is nu spraken van een prijskaartje van zeg maar 45 miljoen € voor het plan. Daarin zitten al een aantal besparingen die in de loop der jaren georganiseerd zijn en hun vruchten beginnen op te leveren.. Daarbij komt voor de burgers nog het parkeergeld wat over een periode van 24 jaar voor de Nieuwegeiners de 45 miljoen ook wel eens te boven kan gaan! Let wel alle bedragen die we hier bespreken zijn contant gemaakte sommen geld. De werkelijkheid is dat er over langere perioden betaald gaat worden en dan natuurlijk in kleine bedragen per keer.

We zitten nu dus voor belangrijke en kostbare beslissingen. Binnen de noodzaak om zo zuinig mogelijk om te gaan met het geld van de burgers, begint het College nu echter te bezuinigen op die onderdelen van het binnenstadsplan die nu juist de kern van de zaak zijn. Te weten het culturele deel, de leuke dingen voor de mensen. Die zaken die nu juist de stad interessant moeten maken zoals boven beschreven. Gedwongen door omstandigheden denkt het college nu te moeten kiezen voor een situatie die maakt dat we meer winkels krijgen en dat er bezuinigd wordt op onderdelen van de Kom, het poppodium niet doorgaat en allerlei ideeën en voorzieningen die het centrum gezellig moeten maken, vertraagd of definitief uitgesteld worden. Ondertussen wordt er wel uitgeven aan infrastructuur en voorzieningen die slechts noodzakelijk zijn om inkomsten te verwerven door grondverkoop voor kantoren en woningen wat zo te zien toch niet voldoende oplevert!

De VSP is heftig tegen deze ontwikkeling. Het doet ons denken aan 1982 toen we in slechte tijden een winkelcentrum moesten bouwen. Nu gaan we weer bezuinigen op een plan en zijn we straks weer bezig met treuren over het resultaat! Onze binnenstad is een winkelcentrum dat goed loopt maar representeert geen echt stadshart. Nu gaan we investeren en aan het einde van het proces komt er dankzij verkeerde zuinigheid vooral een uitgebreider winkelcentrum. Dat is niet de bedoeling. Op die manier krijgen we het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Het lijkt wel of het college volledig geobsedeerd is door bedragen en zich niet rekenschap geeft dat niet hun cijfers moet kloppen maar onze Binnenstad. Als dat niet lukt hebben we een groot probleem! Dan moeten er alternatieven uitgewerkt worden en misschien zelfs de afhankelijkheid van en samenwerking met sommige commerciële partners op de helling gezet worden. Het kan toch niet zo zijn dat we als bewoners van deze stad heel veel geld gaan betalen over buitengewoon lange periodes om vervolgens te zitten met een niet functionerende binnenstad; want niets te beleven; want lang niet zo leuk als IJsselstein of Vianen of vult u maar in. Het lijkt ons volledig verkeerd dat dit plan uitgevoerd wordt zonder zeker te weten dat we krijgen wat de bedoeling was! Een binnenstad waar het goed toeven, winkelen, wonen en werken is! We komen hierop terug!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk